24 °C Budapest
Man using a large wrench on water pipes. Construction site with new Water Pipes in the ground. Sewer pipes to repair or restore in street city.

Romokban az ivóvízhálózat: sok milliárd folyik a semmibe, ezt is az egyszerű magyarok fizetik

2024. február 8. 20:28

A magyarországi hálózati vízveszteség 25 százalékos, ami éves szinten 17 milliárd forintos kiesést jelent – írja a Magyar Hang az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentése alapján.

A hazai éves hálózati vízveszteség a Balaton medencéjének közel 9 százalékát töltené meg, míg a Velencei-tóét 3,5-ször. A 2017 és 2023 szeptembere közötti időszakot vizsgáló 72 oldalas jelentés a súlyos pazarlás mellett a szakterületen tapasztalható fejetlenségről, koordinálatlanságról, továbbá súlyos infrastrukturális és anyagi hiányosságokról számol be.

Az összefoglaló szerint a hazai ivóvízhálózat teljes hossza közel 95 ezer kilométer, melyből 70 ezer kilométer adja a gerinchálózatot, a további 25 ezer kilométer pedig bekötővezeték. A gerinchálózattal kapcsolatban a jelentés megállapította, hogy annak közel 40 százaléka készült azbeszt cementből. A szóban forgó vezetékeket a 70-es és a 80-as években telepítették, így pusztán a koruknál fogva is csereérettek.

Az ágazati becslések szerint több ezermilliárd forintba kerülne az infrastruktúra rendbetétele, miközben a területen dolgozók bére már 2022-ben is 15 százalékkal elmaradt a nemzetgazdasági átlagtól. További problémát jelent, hogy az ott dolgozók átlagéletkora magas, 50 év körüli, utánpótlás pedig szinte nincsen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem