7 °C Budapest
Gulyás Gergely: döntött a kormány, kifizetik az elkaszált Erasmus-ösztöndíjakat

Gulyás Gergely: döntött a kormány, kifizetik az elkaszált Erasmus-ösztöndíjakat

2023. január 12. 10:31

Gulyás Gergely a reggeli kormányinfón bejelentette, hogy a kormány abban az esetben, ha nem sikerül megállapodásra jutni az Európai Bizottsággal átvállalja az Erasmus-ösztöndíjak kifizetését.

A szerda reggeli kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat kifizeti, ha addig nem sikerül megállapodásra jutniuk az ügyben az unióval. A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a jelenlegi probléma azokat nem érinti, akik most mennek Erasmus-ra, hiszen az ő szerződésük már alá van írva.

Az Erasmus-ösztöndíjak kifizetésének ügyében Navracsics Tibor fog egyeztetni, de a kormány reméli, hogy a fennálló probléma csak egy félreértés és nem lesz gond a jövő évi ösztöndíjak kifizetésével. Mindezek mellett Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány álláspontja szerint biztosítva van a tanszabadság az alkotmányban lejegyzettek szerint a modellváltó egyetemeken is.

A miniszter a kormányinfó keretében elmondta, hogy a költségvetés idén fog az Országgyűlés elé kerülni, amit a tervek szerint márciusban el is fognak tudni fogadni. Elmondta, hogy az államadósság tavaly 76 százalékról 73,5 százalékra csökkent. A reálbérek 2022 első tíz hónapjában 4 százalékkal nőttek az infláció ellenére is.

Gulyás Gergely elmondása szerint az idei évben az a cél, hogy el tudjuk kerülni a recessziót és a kormány a tervei szerint a továbbiakban is ragaszkodik ahhoz, hogy csak az átlagfogyasztásig lehet rezsicsökkentett áron venni az áramot és a gázt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás Gergely kitért a napelemes pályázatokra is. A cél az, hogy beinduljanak a kifizetések, és január végéig többen megkapják az elnyert összeget. Ezen felül a kormány tervei között szerepel, hogy a fürdőknek is összeállítson egy mentőcsomagot, azonban az ehhez szükséges egyeztetéseket még nem kezdték meg.

Fotó forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 13:47
Nem kellett a Völner Pálhoz köthető vállalkozótól az építőipari vállalkozásokat átvevő Fidesz-barát...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?