16 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 1000 forintok. Business, finance, news background.

Megszólalt az MNB a kamatemelés után: nem tudni, hol lehet a vége a jegybanki szigorításnak

2022. július 12. 14:57

Az infláció elleni küzdelmet jelölte meg a legfontosabb feladatnak a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy mai sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, hogy a magas infláció egyik oka a költségek begyűrűzése a fogyasztói árakba, de a bankok műkődése stabil.

Mint mi is beszámoltunk róla, kedden újabb 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel az alapkamat 9,75 százalékra, az egyhetes fedezett hiteleszköz kamata pedig 12,25 százalékra nőtt. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke elmondta: a jegybank jelen van a pénzpiacokon, annak érdekében, hogy megvédje és használja az euro likviditását védő swap-eszközöket.

Még nincs vége az áremelkedésnek

Az alelnök fontos feladatnak nevezte a nehéz gazdasági helyzetben, hogy a fiskális és monetáris politika összehangolása megtörténjen. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kéthetes kötvény visszavezetését nem tervezi, marad az egynapos és egyhetes betét.

Virág Barnabás azt is kifejtette, hogy még nem tudni, hol tetőzhet a jegybanki alapkamat, de abban biztos, hogy határozott kamatemelésekkel mennek tovább a monetáris politikában. Elmondata még az infláció kapcsán, hogy a júniusi, 11,7 százalékos adat megfelel a jegybank várakozásának, és az emelkedésnek még nincs vége: a várakozások szerint az ősszel tetőzhet a pénzromlás (körülbelül 12,6%-os értéken), majd ezután egy lassú mérséklődés következik.

Súlyos baj van a devizapiacon

Bár a magyar bankrendszer működésében nem volt fennakadás, a pénzpiacokon súlyos kockázatokat lát a jegybank, és az alelnök határozottan ki is jelentette, hogy a devizapiaci kockázatoktól minden áron meg akarják védeni az árakat és a magyar fizetőőeszközt is. Nem szólt ugyanakkor arról, hogy a jelenleg 400 forint felett járó euró, valamint dollár-árfolyamok ellen tervez-e bármilyen intézkedést tenni a jegybank, és nem derült ki az sem, hogy miért nálunk drágult legjobban a régióban a két deviza.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alelnök elmondta, hogy nem csak a pénzpiac romlásainak begyűrűzű hatásaira kell felkészülni, hanem arra is, hogy az inflációs várakozások megmaradhassanak a jelenelgi szinten. Megismételte, hogy az infláció 12 sázzalék felett fog tetőzni, de kérdésre válaszolva azt nem tudta megmondani, hogy az alapkamat meddig emelkedik még. Ami biztos: a jegybank határozott kamatemelésekkel folytatja a monetáris politikát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 15:16
92 éves korában elhunyt Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, író, költ, mfordító, teológus, a Vatikáni R...
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 10:56
Önállóan vagy életbiztosításod mellett kiegészítként vásárolhatsz olyan biztosítást, amely a leggyak...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?