1 °C Budapest
Forint Scheine - ungarische Währung

Kiderült a fájó igazság a magyar inflációról: ezért ilyen brutális a drágulás itthon

2022. június 27. 13:08

10 százalék felett van az infláció, erre utoljára a 90-es évek végén volt példa Magyarországon. Nem egyedi a jelenség, a világ számos országában figyelhető meg hasonló mértékű drágulás, az okok között szerepel többek között az Ukrajnában zajló háború okozta élelmiszer és alapanyag ellátási problémák és a dráguló energiaárak. De pontosan hogyan áll össze az a fogyasztói árindex, amit az infláció meghatározására használnak és miért érzékeli a lakosság a hivatalos inflációnak a dupláját? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a CashTag, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb része.

Az inflációt röviden csak pénzromlásként szoktuk definiálni, ami egyébként helyes is, de a mutató teljes leírása, hogy a háztartások által saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások árainak átlagos változása az előző év azonos időszakához képest.

Ezek a bizonyos, háztartások által vásárolt termékek és szolgáltatások 7 fő csoportra vannak osztva a KSH fogyasztói árindexében, ezek a következők: élelmiszerek, szeszes italok és dohányáruk, ruházkodási cikkek, tartós fogyasztási cikkek, háztartási energia, egyéb cikkek és üzemanyagok, szolgáltatások.

Ezeken a főcsoportokon belül vannak az 1000 darab konkrét termék és szolgáltatás, más néven az árreprezentánsok, amiknek az árváltozását méri a KSH és amik kiadják az éves átlagos árváltozást.

A GKI Gazdaságkutató Zrt rendszeresen végez egy felmérést a magyar háztartások körében és arról kérdezik a lakosságot, hogy ők mekkorának érzékelik az inflációt. Idén áprilisban a mért infláció mértéke 9,5% volt, amíg a GKI felmérése szerint 22 százaléknak érezte az árdrágulás mértékét. Ez jelentős különbség és az olló folyamatosan nyílik, ami idővel képes visszahatni a reálgazdaságra is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De mi okozza ezt a jelenséget? Röviden az, hogy a lakosság érzékelése nem tényeken, hanem tényleges árérzékelésen alapszik, melyeket erősen torzíthatnak a közelmúlt eseményei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm