29 °C Budapest
Lakitelek, 2021. augusztus 26.Varga Mihály pénzügyminiszter, a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke beszédet mond Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazah költõ mellszobrának avatóünnepségén Lakiteleken, a Népfõiskola kertjében, a Hungarikum Ligetben 2021. augusztus 26-án. Jobbról Lezsák Sándor, az Országgyûlés fideszes alelnöke, a térség országgyûlési képviselõje, a Lakitelek Népfõiskola alapítója (j2) és Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete (j), balról Roman Vaszil ungvári, kárpátaljai ruszin mûvész, a szobor készítõje.MTI/Bús Csaba

Keményen beindulhat a pénzpumpa Magyarországon: óriási pénszórásra lehet számítani

2021. szeptember 10. 09:31

Hamarosan beindulhat a pénzpumpa, az idei pénzforgalmi deficit ugyanis a költségvetési törvényben rögzített előirányzaton felül további 1650 milliárd forint elköltését teszi lehetővé a kormány számára, miközben a robusztus növekedés következtében érdemben emelkednek a büdzsé adó- és járulékbevételei – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első féléves költségvetési jelentéséből. 

Augusztus végén az államháztartás kumulált hiánya megközelítette a 2000 milliárd forintot, amely mindössze 300 milliárddal marad el a költségvetési törvényben előirányzottól, ezzel az egész évre tervezett deficit 85 százaléka teljesült. A kabinet ennek ellenére sem fogja vissza a gyeplőt, a Költségvetési Tanács már a büdzsé elfogadásakor figyelmeztetett, hogy a kormányzati szektor egyenlegéről és adósságáról szóló, úgynevezett EDP-jelentésben szereplő 7,5 százalékos deficit a valóságban összegszerűen 3990 milliárd forint hiányt takar, ami hatalmas puffer a büdzsében. 

Tavaly augusztus végén ugyanis 2261 milliárdnál járt az éves hiány, akkor a Gazdaságvédelmi Alap terhére több mint 2000 milliárd forintot költött el pár hónap alatt a kabinet. Ezúttal a Gazdaság-újraindítási Alapból várható a kiutalások zöme, bár az is igaz, hogy mostanáig visszafogott volt a kormány, lapunk gyűjtése szerint augusztus közepén még csak 490 milliárdnál járt a kiadások összértéke.

A mozgásteret az is jelentősen bővíti, hogy a költségvetési törvény módosításakor a kabinet jócskán alulbecsülte a bruttó hazai termék idei növekedését, emiatt a központi költségvetés bevételei az előirányzatok felett alakulhatnak. Tavalyhoz képest pedig különösen látványos a gazdaság újraindulásának büdzsére gyakorolt hatása, az év első felében a központi alrendszer adó- és járulékbevételei 935 milliárd forinttal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos azonban megjegyezni, hogy az MNB júniusi, 6,2 százalékos növekedési prognózisát is meghaladta az élet, az elemzők többsége ma már szinte biztosra veszi a 7 százalék körüli, illetve a fölötti növekedést, így jó eséllyel még ezt a számítást is meghaladhatja a tényleges adóbefizetések értéke. Ez pedig bőven fedezheti az adó-visszatérítés mintegy 550-600 milliárd forintját, amelyet várhatóan már az idei büdzsé terhére teljesíthet a kabinet.

Címlapkép: MTI/Bús Csaba

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?