33 °C Budapest
Itt a bejelentés: újabb korlátozások jönnek a koronavírus miatt Magyarországon

Itt a bejelentés: újabb korlátozások jönnek a koronavírus miatt Magyarországon

2020. augusztus 19. 17:26

A nemzetközi járványhelyzet miatt szigorítani készül a beutazási szabályokat a kormány - jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. 

"A kormány mai ülésén értékelték az európai járványügyi helyzetet, és mint látható, Európában a helyzet általánosságban romlik, legfeljebb néhány országban stagnál" - mondta Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette: mivel az európai adatok néhány hét késéssel a magyarországi statisztikákra is hatással vannak, így

semmilyen enyhítésről nem lehet szó a már bevezetett szabályokban hazánkban.

A beutazásra vonatkozó új szabályok kidolgozásán már dolgozik a kormány, mint azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: jövő héten várható a konkrétumok bejelentése.

A legfontosabb, hogy akadálytalanul újraindulhasson az oktatás. Tekintettel leszünk az országok fertőzöttségi szintjére és az üzleti utakra, egy komplex szabályozást fogunk kialakítani

- mondta a miniszter

Gulyás viszont előre figyelmeztette a magyarokat, hogy szeptember elsejétől szabadságot, nyaralást külföldre lehetőleg senki ne szervezzen, különösen ne a déli országokba. Gulyás szerint a legnagyobb veszélyt továbbra is a járvány behurcolása jelenti.

Újságírói kérdésre reagálva a miniszter beszélt arról is, mi a helyzet azokkal az utakkal, amiket már korábban (a jelenlegi szabályok alapján) lefoglaltak. Gulyás kifejtette: aki következmények nélkül tudja lemondani, tegye meg, amúgy vis maior lehet majd a kormány szigorítása miatt.

Gulyás viszont - szintén újságírói kérdésre reagálva - leszögezte, hogy a kijárási korlátozás újbóli bevezetése egyelőre nincs napirenden. Hozzátette: a távolságtartási szabályok esetleges szigorításáról az Operatív Törzs tehet javaslatot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Iskolakezdés

Az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi intézkedési tervvel kapcsolatban Gulyás elmondta, vannak olyan szabályok, például a higiéniás szabályok, amelyek betartása nagyon fontos, de bevallotta, hogy vannak nem túlzottan életszerű pontok is a tervben. Elmondása szerint minden iskola és iskolaigazgató tud segíteni, hogy ahol nagy a létszám, milyen intézkedésekre lesz szükség.

Azzal kapcsolatban, hogy az iskolában a másfél méteres távolság betartható, meglehetősen szkeptikus vagyok

- árulta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: a kötelező maszkviselést nehezen tudja elképzelni az iskolákban, de a homlokhőmérőzést jó javaslatnak tartja.

Nyugdíjasok

"A nyugdíjkiegészítést törvény rögzíti, így nyugdíjkiegészítés várhatóan az idei évben is lesz, a mértékét szeptemberben tudjuk megmondani" - szögezte le Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt is elmondta, hogy

"Rezsiutalványt a jelen gazdasági helyzetben nem tudunk ígérni."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?