Kormányinfót tart Gulyás Gergely: nincs lezárás Budapesten, lehet menni vidékre

Kormányinfót tart Gulyás Gergely: nincs lezárás Budapesten, lehet menni vidékre

2020. május 7. 11:13

Fontos pontosító kijelentést tett a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ami a kijárási korlátozás alatt lévő fővárosiakat és Pest megyeieket érinti. Jelezte azt is, hogy a jelenlegi feltételezéseknél akár még nagyobb recessziót is bevállal a kormány az életek megvédése érdekében.

A debreceni BMW-gyár

Tisztán még nem látunk a BMW bejelentésével kapcsolatban. Az biztos, hogy Szijjártó Péter jövő héten egyeztet a cég vezetésével - felelte egy újabb kérdésre a miniszter.

Megerősítette a cég, hogy ezt a beruházást meg fogják valósítani, a csúszás ideje lehet néhány hónap, legfeljebb egy év - húzta alá.

Eredetileg 2023-ban kezdene el gyártani legkorábban a gyár, akkor ez legfeljebb a 2023-2024-es gazdasági növekedésre lehet minimális hatással - jelezte.

Tesztek

Lehet, hogy a kritikák megalapozottak voltak - ismerte el Gulyás Gergely, hogy korábban kevés tesztet végeztek. Ezek a kritikák ma már egyáltalán nem igazak - húzta alá. Hiszen sokkal több tesztet végez már Magyarország, tegnap csak 6000-et.

Paksi beruházás

Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel is egyeztettek a paksi beruházás költségvetési keretének egy részének elvonása miatt, amikor az idei költségvetést újratervezték a koronavírus-járvány miatt.

Ez az elvonás a beruházás véghezvitelében semmilyen leállást vagy halasztást nem jelent

- nyugtatott meg mindenkit Gulyás Gergely.

Adókedvezmények

A kormány már két körben is döntött arról, hogy mely szektorok vehetik igénybe az adómentességeket, kedvezményeket. Egyelőre további döntés nincs napirenden - jelezte Gulyás Gergely. Ezek az intézkedések eddig leginkább azokra vonatkoztak, akiket leginkább sújtott a koronavírus- válság - mondta.

Pillanatnyilag nincs a bővítésre előterjesztés - mondta.

A nyári szünidő

A kormány úgy döntött, hogy Novák Katalin államtitkár tegyen javaslatot arra, hogy miként alakul a nyári szünidő, milyen lehetőségeik lesznek a szülőknek, lesznek-e táborok - reagált egy kérdésre Szentkirályi Alexandra.

Veszélyhelyzet

Milyen járványügyi adatok mellett vonják vissza a veszélyhelyzetet? - hangzott a kérdés Gulyás Gergelyhez. Amíg rendkívüli eszközökre szükség van, addig a veszélyhelyzetet fent kell tartani. A rendkívüli jogrend alapvető jogi korlátozásokat is megenged a kormány számára - indokolta a veszélyhelyzet fenntartását a miniszter.

Rendkívüli jogrend nélkül a kormánynak nem lenne joga kijárási korlátozást elrendelni 

- mondta. Egy nappal sem szeretnénk tovább fenntartani, mint ameddig indokolt - reagált a miniszter, azonban a kérdés lényegére nem válaszolt, így nem tudtuk meg az adatokra vonatkozó küszöbértéket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Turizmus idehaza

Legkésőbb júniusban, de vidéken akár már korábban beindulhat a turizmusban az élet - fogalmazott a kormányszóvivő.

Azt is jelezte: a jelenlegi kijárási korlátozásról szóló szabályok május 18-ig vannak érvényben.

Tippjáték

Össznépi tippjáték zajlik - reagált arra, hogy egymástól nagy mértékben eltérnek a magyar GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések.

Bérleti jogviszony

A bérleti jogviszony az év végégi meghosszabbodik, ha az állam vagy az önkormányzat a bérbeadó, akkor a bérbeadó részéről a jogviszony nem mondható fel - sorolta. Így nem maradhat senki lakhatás nélkül - mondta.

46 ezer bértámogatott

A bértámogatást eddig 46 ezer munkavállaló után igényelték - jelezte a hazai Kurzarbeit-számok kapcsán a tárcavezető.

Kimondták: a fővárosiak is mehetnek vidékre!

Gulyás Gergely kiemelte: az önkormányzatokkal való együttműködés is biztosított, melyek alapján meglepve olvasták Karácsony Gergely szerdai levelét.

Úgy vélekedett a miniszter, hogy a jelek szerint Karácsony Gergely véleménye megváltozott, és már újranyitná Budapestet is. Ha megkeres a főpolgármester, nyitottak vagyunk a kijárási korlátozások áttekintésére - mondta.

Világos álláspont a kormány részéről: a korábbi kijárási korlátozásokról szóló rendeletben meghatároztuk a feltételeket - foyltatta. Ha valaki az ingatlanát el akarja hagyni, elhagyhatja a felsorolt indokok mentén - mondta.

A fővárosiak és a Pest megyeiek is meglátogathatják a vidéki ingatlanjukat. Nincs lezárás Budapest és Pest megyére vonatkozóan, nincs megkülönböztetés a vidékiek és a fővárosiak között ebben a tekintetben

- emelte ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?