Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 12-én

Pénzcentrum2020. április 12. 06:47

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.13 07:10Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 13-ánNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

Ha túl korán oldják fel az Egyesült Államokban a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat, akkor az esetszámok újbóli növekedéséhez vezetne Christopher Murray egészségügyi szakértő szerint.

Mexikó is beadta a derekát, így megszülethetett az a történelmi jelentőségűnek ítélt megállapodás az OPEC-tagállamok és a többi olajkitermelő nemzet között, amely megállíthatja az olajár hetek óta tartó látványos zuhanását

Magyarországon is több futballklubnál fizetéscsökkentést kellett eszközölni a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt, erre reagált most a Hivatásos Labdarúgók Szervezete, és igyekszik segíteni a rászorulóknak.

2020.04.12 20:53
Májusig számolnak korlátozásokkal az USA-ban

Valószínűleg májusban megkezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyesült államokbeli szigorítások fokozatos feloldása - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a járványra vonatozó kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja vasárnap a CNN hírtelevízióban. A járványügyi szakember hangsúlyozta, hogy a szigorú intézkedések csakis fokozatosan, tagállamonként eltérő időben és a helyzetnek megfelelően oldhatók fel. Leszögezte, hogy egészen más a helyzet például New York államban, amelyet a leginkább sújt a járvány, mint a középnyugati Arkansas államban. "Reméljük, hogy e hónap végére már körbenézhetünk és megkérdezhetjük, van-e okunk arra, hogy óvatosan és biztonságosan megkezdhessük az újranyitást? Ha igen, csináljuk, ha nem, akkor továbbra is kuporogjunk csak otthon!" - fogalmazott. (MTI)

2020.04.12 20:15
Csak ma 561-en haltak meg Franciaországban

Franciaországban 14 393-ra nőtt a halálos áldozatok száma, miután a mai napon újabb 561 beteg hunyt el a koronavírus következtében. A mai napon 561 fő veszítette életét Franciaországban az új típusú koronavírus miatt, összesen eddig 14 393-an haltak meg a járvány következtében az országban - írja a Reuters. Az összes esetszám vasárnap 95 403-ra nőtt, az idősotthonokban ezek közül 37 188 esetet jelentettek. Jelenleg 6 883-an szorulnak intenzív ellátásra, ez kis mértékű növekedés a tegnapi naphoz képest, amikor 6 845 ilyen betegről adtak hírt.

Az új helyzetben minden családban, párkapcsolatban több lesz a konfliktus. Hiába vágytunk ugyanis az együtt töltött időre, újra meg kell tanulnunk kezelni egymást - figyelmeztetett a pszichológus. Az izoláció és a járvány egyébként is feszültséget és szorongást kelt, ám az ezzel való megküzdés pozitív energiákat is teremthet, és fejlődhetünk általa - tette hozzá az InfoRádióban Goschi Gabriella. A klinika szakpszichológus a feszültségoldásról is beszélt, és azt is elárulta, mikor érdemes szakemberhez fordulni.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt Bulgáriában vasárnaptól ismét kötelezővé tették a szájmaszkok köztéri viselését.

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma; mindkét országban szigorúan lépnek fel a hatóságok a korlátozások megszegőivel szemben.

Nem érheti el a növekedés a szükséges határt, így pedig elmaradhat idén a nyugdíjprémium.

Öt lakó fertőződött meg az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményében. Mellettük két munkatársuknak van pozitív tesztje, ők már az elmúlt tíz-tizennégy nap során nem dolgoztak, ugyanakkor az összes többi munkavállaló tesztje negatív.

A koronavírus-járvány a menhelyek takarmányellátásában is gondot okozhat. A Nébih az aktuális helyzet nyomon követése érdekében folyamatos kapcsolatban áll az állatvédelmi ernyőszervezetekkel és széleskörű ágazati kapcsolatai révén igyekszik segíteni a megoldások felkutatásában a nehézségek kezelése érdekében.

Dél-koreai jelentések szerint korábban gyógyultnak tekintett betegnél ismét pozitívnak bizonyult a koronavírus-teszt. A WHO vizsgálatot kezdeményezett.

Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

Spanyolországban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak több mint egyharmada már meggyógyult - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett napi adataiból.

Leállították Benkő László kemoterápiás kezelését a járvány miatt. A legendás zenész korábban már felépült egy daganatból, ám azóta bőrrákot diagnosztizáltak nála. A koronavírus terjedése miatt most nem maradt más, csak a remény, hogy teljesen meggyógyultam - nyilatkozta a 76 éves zenész, aki hetek óta bezárkózva él.

Csehországban nem terveznek enyhíteni a korlátozásokon: jó ideig zárva lesznek a határok, és maszkot kell hordani a közterületeken. Ausztria eközben már a júliusi F1-es nagydíjról ábrándozik.

2020.04.12 15:22
Kiengedték a kórházból Boris Johnsont

Hazaengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt, miután egy héten át ápolták koronavírus-fertőzése miatt - írja a BBC. A lap szerint Johnson munkába még nem állhat. Johnsont tíz nap betegség után múlt vasárnap köhögéssel és lázzal vitték be a St. Thomas kórházba, állapota ezután romlott, és intenzív osztályra került, ahonnan csütörtök este tették át egy hagyományos kórterembe. A miniszterelnök szóvivője korábban azt mondta , Johnson már rövidebb sétákat tesz a kórházban, és határozottan jobban van. A hivatalos közlemény szerint még csak az elején jár a felépülésének, de az orvosai szerint állapota egyértelműen javul. A belügyminiszter azt mondta, az elkövetkező hetek a felépülésről fognak szólni, addig Johnson nem tér vissza a munkába. Addig is Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti őt a brit kormányban.

Újabb repülőgép érkezett vasárnap reggel Kínából, Sencsenből, a fedélzeten 1 millió 365 ezer maszkkal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

2020.04.12 14:23
Haladni kell a korral: Facebookon közvetítették a húsvéti istentiszteletet

Molnár Szabolcs és Káposztás Gábor, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztorai húsvétvasárnapi online istentiszteletet tart napkelte előtt a fancsikai templomromnál, Debrecen közelében 2020. április 12-én. A koronavírus-járvány miatt hívek nélkül tartották a szertartást.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentesítési zónát hozott létre a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ budapesti telephelyén. Ez már a második olyan helyszín a fővárosban, ahol mentőautókat és mentősök eszközeit fertőtleníthetik. A rendőrök azt írták, hogy a két készenléti szerv közötti együttműködés a járványhelyzetben az emberek biztonságos ellátását segíti.

2020.04.12 13:57
Hétköznapi hősök: házhoz viszi a csapolt sört egy ír kocsmáros

A belfasti Hatfield House kocsma jelenleg zárva tart a koronavírus miatt, de a tulajdonos megunta, hogy hetek óta senki nem jár le sörözni, úgyhogy sörcsapot szereltetett furgonjába, és gumikesztyűben hordja ki a frissen csapolt sört az otthon maradó törzsvendégeknek - írja az Irish Post. A rendelést előző nap kell leadni, a tukajdonos reggeltől estig hordja ki a sört. A pub közleménye szerint a furgont minden nap fertőtlenítik, de csak rendelésre viszik ki az italt, az utcán nem adnak el senkinek. Van egy videó is a mozgó kocsmáról:

Loading...

Kiürítés és elszállítás helyett inkább a nővéreket, orvosokat kellene az idősotthonokba vinni a felszerlésekkel együtt - jelentette ki Zacher Gábor. A toxikológus, aki most mentősként dolgozik azt mondta, rossz taktikai lépés kórházba szállítani a bentlakókat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
2020.04.12 13:13
Kovács András Péter is nagyon ráér

A humorista már a Star Warsban érzi magát:

{{EMBED:tiktok.com@spoczon/6814480649345436933}}

Eddig mindenki azt hitte, hogy elég 2 méter távolságot tartani egymástól, ha sportolunk, viszont most egy kutatásból kiderült, hogy komoly veszélyben lehetnek azok a futók, biciklisek, akik ezen ajánlás alapján sportolnak - tévhit, hogy minden esetben elegendő a 2 métert betartani. A koronavírus-fertőzés sokkal nagyobb sugarú körben terjed, mint sokan hiszik.

Nagyon pörögnek az applikáció letöltések az Apple-nél és a Google-nél is, a felhasználók egyre többet nyúlnak a mobiljuk után, melyre egyre szívesebben töltenek le részben vagy egészben fizetős alkalmazásokat is.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban tett váratlan látogatást vasárnap reggel Orbán Viktor.

2020.04.12 11:55
Fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont

Vasárnap délelőtt megkezdték a Pesti úti idősotthon fertőtlenítését. A Honvédség vonult ki az intézményhez, amelynek lakói között robbanásszerűen kezdett terjedni a betegség.

Loading...

Jövő héttől váratlanul lekerül az RTL Klubról az egyik legnézettebb sorozatuk, amelynek 3. évada éppen csak elindult.

Pilisszentkereszt polgármestere húsvét idejére a település teljes, Dobogókőre is kiterjedő területén megtiltotta a máshonnan érkezők parkolását, valamint sportolását és túrázását.

A koronavírus megjelenésével az emberiség válaszút elé érkezett. A járvány ugyan ideiglenes, hatásai mégis tartósak lesznek. Az pedig csak rajtunk múlik, hogy a negatív vagy a pozitív következményeket erősítjük-e fel - mondta Prof. Dr. László Ervin, a Budapest Klub alapítója és elnöke.

2020.04.12 10:18
NOB: nem megérzés alapján halasztották el az olimpiát

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a világszervezet túl sokáig halogatta a tokiói játékok elhalasztását."Ránk nehezedik a felelősség, és nem megérzés alapján döntöttünk ebben az érzelmektől túlfűtött helyzetben, elvégre az olimpiai mozgalom túléléséről van szó" - jelentette ki a német sportdiplomata a Welt am Sonntag című hetilapnak. "Az egyetlen gyors döntés a játékok lemondása lett volna, ezt pedig senki sem akarta a sportolók képviselői közül a közös videokonferenciánkon." A 66 éves vezető kifejtette, a NOB rendelkezett biztosítással az esetleges törlés esetére, ám halasztásnál nincs ilyen lehetősége. A NOB és a japán kormány március 24-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja, és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. Március 30-án az is kiderült, hogy az olimpia jövőre július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, az elnevezése viszont továbbra is Tokió 2020 lesz. A játékokra eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között került volna sor. (MTI)

Nehéz hetek, hónapok jönnek, de egyszer vége lesz, és akkor újrakezdhetjük - mondta húsvéti üzenetében Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint áldozatokat kell hoznunk a nehéz időkben.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap reggelre 79 250-nel emelkedett, és elérte az 1 777 666-ot a világon. A Covid-19 nevű betegségben 108 867-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 404 372 volt - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében.

2020.04.12 08:52
Észak-Koreában is terjedhet a vírus, de nem ismerték még el

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető részvételével vitatta meg a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges újabb intézkedéseket az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottsága. A testület úgy határozott, "szigorúbb intézkedésekre van szükség" ahhoz, hogy a lakosság "életének és biztonságának védelme érdekében" megbirkózzanak a világjárványt okozó Covid-19 nevű betegséggel - közölte a KCNA állami hírügynökség. Hozzátették, hogy "a vírusfertőzés veszélyének rövid időn belüli elhárítása lehetetlenné vált, és ez a körülmény akadályokat gördíthet harcunk és a haladás elé". Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, de számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt. (MTI)

1410-re emelkedett a fertőzöttek száma vasárnap reggelre Magyarországon, és 14 emeber halt bele a fertőzésbe - így már 99 áldozata van a járványnak hazánkban. Térképen mutatjuk, melyik megyében hány esetet regisztráltak.

Egy számítógépes szimuláció mutatja be, hogy egy tüsszentés vagy köhögés után hogyan és meddig repülnek a nedvességcseppekkel a vírusok.

Már 99 áldozata van a vírusnak Magyarországon. A kormányzati portál adatai szerint vasárnap reggelig 1410 magyarnál diagnosztizálták a kórt.

2020.04.12 07:30
Ne várd ma az operatív törzset!

És holnap se. Legközelebb kedden tart online sajtótájékoztatót az operatív törzs - jelentették be a tegnapi tájékoztatón. Úgyhogy, ha valaki csak emiatt ülne 11 körül a tévé, internet elé, az kerssen más elfoglaltságot. Egyébként az operatív törzs képviselői amióta a koronavírus megjelent Magyarországon, minden nap kamerák elé álltak, húsvét vasárnap és húsvét hétfő lesz az első megszakítás. A szombati tájékoztató fontosabb információit itt találod!

2020.04.12 07:24
Ausztrál és új-zélandi utasok térhettek haza egy járványgóccá vált óceánjáróról

A Greg Mortimer nevű óceánjáró több mint száz ausztrál és új-zélandi utasa érkezett meg vasárnap hajnalban a dél-ausztráliai Melbourne-be egy Uruguayból indított repülőjárattal, többségükben koronavírus-fertőzötten. A repülőgép 112 utasát, köztük 96 ausztrál állampolgárt a leszállás után még a gépen megvizsgálta egy helyszínre vezényelt, védőruhába öltözött orvoscsapat. A 16 új-zélandi utas közül 13-at átszállítottak egy hazájukba induló charterjáratra. Az Aurora Expeditions nevű ausztrál hajótársaság a héten megerősítette, hogy az óceánjáró 277 utasából 128-nak pozitív lett a koronavírustesztje. A hajó több mint két hétig vesztegelt Uruguayban, miután március 15-én elhagyta Argentínát egy 16 napos antarktiszi utazásra indulva. Annaliese van Diemen, Viktória szövetségi állam egészségügyi szolgálatának helyettes vezetője elmondta, hogy mindenkit, akinek arra szüksége van, kórházba visznek, a többi utasnak pedig karanténba kell vonulnia, szállodákban. (MTI)

Lassan egy hónapja zárkózott be az ország, aki csak teheti, az otthon marad, így lassítva a koronavírus terjedését. Színház, étterem és mozi helyett otthoni elfoglaltságokkal ütjük el az időt, és mint kiderült, egyre többen nyúlunk az amúgy is virágkorukat élő társasjátékokhoz. Összeszedtük a legnépszerűbb játékokat mindenfajta élethelyzetre, sőt, elkészítettük a Pénzcentrum Top10-es listáját is, kizárólag szubjektív kritériumok alapján.

Tiszta kommunikációra van szükség a gyermekekkel a koronavírus-járványról, hogy biztonságban érezzék magukat a szülő mellett - mondta az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke az M1-en.

(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)

Címkék:
biztosítás, vásárlás, utazás, járvány, hírek, gazdaság, koronavírus, opec, nyugdíjprémium, zacher gábor, toxikológus, fizetős parkolás, repülőjárat, református egyház, polt péter, amerikai egyesült államok, cecilia müller, muller cecilia, képviselői fizetés, istentisztelet, keszenleti rendorseg, játékok letöltése, romlott hús,