Magukra maradnak a beteg nyugdíjasok: 76 ezer forinttól esnek el évente

Magukra maradnak a beteg nyugdíjasok: 76 ezer forinttól esnek el évente

Pénzcentrum
2017. május 8. 05:46

Ha dolgozol és bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor ezt az állam adókedvezménnyel honorálja. De mi a helyzet, ha egy gluténérzékeny vagy egy cukorbeteg nyugdíjba megy? A betegséggel kapcsolatos kiadások nem csökkennek, az adókedvezmény azonban megszűnik. Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek ilyen jellegű támogatásról, de ez nem kötelező.


Sok érintett még mindig nem tudja, de bizonyos betegségek esetén személyi jövedelemadó csökkenésre lehetünk jogosultak. Fontos tudunk, hogy nem egy segélyről van szó, hanem egy engedményről, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján.

Nem kevés pénzről van szó, az érintetteknek 2017-ben mintegy nettó 76 500 forinttal, vagyis havonta 6 375 forinttal nőhet a fizetésünk. Ez az összeg pedig igazán jól jöhet azoknak, akiknek a betegsége miatt jelentősen megnőnek a kiadásai.

Milyen betegségek esetén jár ez a kedvezmény?

Adókedvezményt kaphatnak például a laktóz intoleranciával, lisztérzékenységgel, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavaraival élők , de akár a I. és II. típusú cukorbetegek is.

Korábban már utánajártunk annak, hogy ezek a betegségek milyen extra kiadásokkal járhatnak. A gluténérzékenyeknek például nem kell gyógyszert szedniük, de cserébe méregdrágán juthatnak a boltban számos gluténmentes élelmiszerhez, amelyek az életük végéig tartó diétához elengedhetetlenek. Míg például az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők több százezer forintot is elkölthetneka legújabb orvosi műszerekre. Ezek mellett pedig minden hónapban meg kell vásárolni a vércukorszint-méréshez szükséges tesztcsíkokat és lándzsákat.

A kedvezmény azonban csak adóköteles jövedelem után jár, vagyis

ha a betegek nyugdíjba mennek, ez a lehetőség megszűnik.

A témában megkerestük a minisztériumot, hogy kiderüljön milyen támogatást kaphatnak az ételintoleranciában vagy például cukorbetegségben szenvedők.

Van támogatás, de nem kötelező

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) lapunk számára küldött válaszából kiderült, hogy a különböző betegségben szenvedő nyugdíjasok az önkormányzatoktól kérhetnek támogatást a betegséggel járó extra kiadásokra, de ez nincsen törvényileg szabályozva.

Minden önkormányzat saját hatáskörben dönthet ilyen jellegű támogatásról. Az önkormányzatok által biztosított ellátás neve 2015. március 1-jétől egységesen települési támogatás. E támogatás keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körét csak példálózóan sorolja fel.

- válaszolta megkeresésünkre az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

Fontos tudnunk tehát, hogy a törvény csak példálózóan sorolja fel, mire is nyújthatnak anyagi támogatást az önkormányzatok. Települési támogatást adhatnak például:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
  • a gyógyszer-kiadások viseléséhez,
  • a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

Az EMMI válaszában külön kiemeléssel jelezte a gyógyszer kiadások viseléséről szóló támogatási lehetőséget. Vagyis ez alapján lenne lehetősége (ha úgy dönt) az önkormányzatoknak támogatni a rászoruló, például ételérzékenységben szenvedő nyugdíjasokat. A lapunk értesülései szerint erre a gyakorlatban azonban nem igazán van példa.

Aki nyugdíjas és súlyos gluténérzékeny, az kitől kaphat segítséget? (...) A nyugdíjam 120 ezer forint és támogatás sehonnan nem jár

- hívta fel a problémára figyelmünket az egyik olvasónk.

Mi a helyzet a közétkeztetésben?

Az ételintoleranciában vagy cukorbetegségben szenvedő nyugdíjasok számára, amennyiben közétkeztetési szolgáltatást vesznek igénybe, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet diétás étkeztetésre vonatkozó előírásai szerint kell a megfelelő diétás étkezést biztosítani.

Mire kaphatunk támogatást?

Azt, hogy egyáltalán milyen jellegű és mekkora összegű támogatást kaphatunk, az önkormányzatonként változhat. A hivatalok ugyanis saját hatáskörben döntik el, kiket és milyen mértékben támogatnak. Körbenéztünk az önkormányzatok honlapján, mutatunk néhány lehetőséget.

Nyíregyháza

Nyíregyháza honlapján elég pontos leírásokat találtunk az igényelhető települési támogatásokkal kapcsolatban. Ezek alapján náluk kérhetünk például rendszeres gyógyszertámogatást. Ezt a szociálisan rászoruló személyek igényelhetik, az egészségügyi állapotuk megőrzéséhez, helyreállításához és a kapcsolódó kiadásaik csökkentéséhez.

Gyógyszertámogatásra Nyíregyházán az a személy jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát, egyedül élő esetén annak 270 százalékát nem haladja meg feltéve, hogy havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 százalékát meghaladja - olvasható a városháza hivatalos honlapján. Aki ilyet szeretne igényelni, annak szüksége lesz:

  • egy kitöltött formanyomtatványra
  • egy háziorvosi igazolásra, ami tartalmazza gyógyszerköltségeket,
  • és csatolnunk kell a saját, és a velünk egyháztartásban élő közeli hozzátartozóink utolsó havi nettó jövedelemigazolását, vagy a nyugdíjösszesítő fénymásolatát.
Ezek után a jövedelmi feltételek és a gyógyszerköltségek vizsgálatát követően dönt az önkormányzat a támogatásról.

Ha megkapjuk a támogatást, akkor egy hatósági bizonyítvánnyal az önkormányzattal szerződött gyógyszertárakban, negyedévente egy alakalommal, meghatározott összegben kaphatjuk meg a gyógyszereinket. A támogatás egy hónapra jutó mértéke 2-5 ezer forint között mozog a jövedelmünktől és a gyógyszerek árától függően.

XIII. kerület

A 13. kerületi önkormányzat az idei évben pályázatot hirdetett az öregségi nyugdíjasok uszodabérletének támogatására. A pályázattal a kerületben található uszodába szóló 30 alkalmas bérlet árának a felét kaphatjuk meg. A jelentkezéshez feltétel, hogy öregségi nyugdíjasok legyünk és az is, hogy életvitelszerűen a kerületben éljünk. A pályázat 2017-ben egész évben benyújtható az erre előírt formanyomtatványon a megjelölt igazolásokkal együtt - írja a budapest13.hu.

XII. kerület

A 12. kerületben például lakásfenntartási támogatást kérhetnek a szociálisan rászorulók. Ezt azok kaphatják meg, akiknél a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71 ezer forintot és a háztartás tagjai közül senkinek nincsen szociális törvényben meghatározott vagyona - olvasható a hegyvidék honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?