4 °C Budapest

Magukra maradnak a beteg nyugdíjasok: 76 ezer forinttól esnek el évente

Pénzcentrum
2017. május 8. 05:46

Ha dolgozol és bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor ezt az állam adókedvezménnyel honorálja. De mi a helyzet, ha egy gluténérzékeny vagy egy cukorbeteg nyugdíjba megy? A betegséggel kapcsolatos kiadások nem csökkennek, az adókedvezmény azonban megszűnik. Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek ilyen jellegű támogatásról, de ez nem kötelező.


Sok érintett még mindig nem tudja, de bizonyos betegségek esetén személyi jövedelemadó csökkenésre lehetünk jogosultak. Fontos tudunk, hogy nem egy segélyről van szó, hanem egy engedményről, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján.

Nem kevés pénzről van szó, az érintetteknek 2017-ben mintegy nettó 76 500 forinttal, vagyis havonta 6 375 forinttal nőhet a fizetésünk. Ez az összeg pedig igazán jól jöhet azoknak, akiknek a betegsége miatt jelentősen megnőnek a kiadásai.

Milyen betegségek esetén jár ez a kedvezmény?

Adókedvezményt kaphatnak például a laktóz intoleranciával, lisztérzékenységgel, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavaraival élők , de akár a I. és II. típusú cukorbetegek is.

Korábban már utánajártunk annak, hogy ezek a betegségek milyen extra kiadásokkal járhatnak. A gluténérzékenyeknek például nem kell gyógyszert szedniük, de cserébe méregdrágán juthatnak a boltban számos gluténmentes élelmiszerhez, amelyek az életük végéig tartó diétához elengedhetetlenek. Míg például az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők több százezer forintot is elkölthetneka legújabb orvosi műszerekre. Ezek mellett pedig minden hónapban meg kell vásárolni a vércukorszint-méréshez szükséges tesztcsíkokat és lándzsákat.

A kedvezmény azonban csak adóköteles jövedelem után jár, vagyis

ha a betegek nyugdíjba mennek, ez a lehetőség megszűnik.

A témában megkerestük a minisztériumot, hogy kiderüljön milyen támogatást kaphatnak az ételintoleranciában vagy például cukorbetegségben szenvedők.

Van támogatás, de nem kötelező

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) lapunk számára küldött válaszából kiderült, hogy a különböző betegségben szenvedő nyugdíjasok az önkormányzatoktól kérhetnek támogatást a betegséggel járó extra kiadásokra, de ez nincsen törvényileg szabályozva.

Minden önkormányzat saját hatáskörben dönthet ilyen jellegű támogatásról. Az önkormányzatok által biztosított ellátás neve 2015. március 1-jétől egységesen települési támogatás. E támogatás keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körét csak példálózóan sorolja fel.

- válaszolta megkeresésünkre az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

Fontos tudnunk tehát, hogy a törvény csak példálózóan sorolja fel, mire is nyújthatnak anyagi támogatást az önkormányzatok. Települési támogatást adhatnak például:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
  • a gyógyszer-kiadások viseléséhez,
  • a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

Az EMMI válaszában külön kiemeléssel jelezte a gyógyszer kiadások viseléséről szóló támogatási lehetőséget. Vagyis ez alapján lenne lehetősége (ha úgy dönt) az önkormányzatoknak támogatni a rászoruló, például ételérzékenységben szenvedő nyugdíjasokat. A lapunk értesülései szerint erre a gyakorlatban azonban nem igazán van példa.

Aki nyugdíjas és súlyos gluténérzékeny, az kitől kaphat segítséget? (...) A nyugdíjam 120 ezer forint és támogatás sehonnan nem jár

- hívta fel a problémára figyelmünket az egyik olvasónk.

Mi a helyzet a közétkeztetésben?

Az ételintoleranciában vagy cukorbetegségben szenvedő nyugdíjasok számára, amennyiben közétkeztetési szolgáltatást vesznek igénybe, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet diétás étkeztetésre vonatkozó előírásai szerint kell a megfelelő diétás étkezést biztosítani.

Mire kaphatunk támogatást?

Azt, hogy egyáltalán milyen jellegű és mekkora összegű támogatást kaphatunk, az önkormányzatonként változhat. A hivatalok ugyanis saját hatáskörben döntik el, kiket és milyen mértékben támogatnak. Körbenéztünk az önkormányzatok honlapján, mutatunk néhány lehetőséget.

Nyíregyháza

Nyíregyháza honlapján elég pontos leírásokat találtunk az igényelhető települési támogatásokkal kapcsolatban. Ezek alapján náluk kérhetünk például rendszeres gyógyszertámogatást. Ezt a szociálisan rászoruló személyek igényelhetik, az egészségügyi állapotuk megőrzéséhez, helyreállításához és a kapcsolódó kiadásaik csökkentéséhez.

Gyógyszertámogatásra Nyíregyházán az a személy jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát, egyedül élő esetén annak 270 százalékát nem haladja meg feltéve, hogy havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 százalékát meghaladja - olvasható a városháza hivatalos honlapján. Aki ilyet szeretne igényelni, annak szüksége lesz:

  • egy kitöltött formanyomtatványra
  • egy háziorvosi igazolásra, ami tartalmazza gyógyszerköltségeket,
  • és csatolnunk kell a saját, és a velünk egyháztartásban élő közeli hozzátartozóink utolsó havi nettó jövedelemigazolását, vagy a nyugdíjösszesítő fénymásolatát.
Ezek után a jövedelmi feltételek és a gyógyszerköltségek vizsgálatát követően dönt az önkormányzat a támogatásról.

Ha megkapjuk a támogatást, akkor egy hatósági bizonyítvánnyal az önkormányzattal szerződött gyógyszertárakban, negyedévente egy alakalommal, meghatározott összegben kaphatjuk meg a gyógyszereinket. A támogatás egy hónapra jutó mértéke 2-5 ezer forint között mozog a jövedelmünktől és a gyógyszerek árától függően.

XIII. kerület

A 13. kerületi önkormányzat az idei évben pályázatot hirdetett az öregségi nyugdíjasok uszodabérletének támogatására. A pályázattal a kerületben található uszodába szóló 30 alkalmas bérlet árának a felét kaphatjuk meg. A jelentkezéshez feltétel, hogy öregségi nyugdíjasok legyünk és az is, hogy életvitelszerűen a kerületben éljünk. A pályázat 2017-ben egész évben benyújtható az erre előírt formanyomtatványon a megjelölt igazolásokkal együtt - írja a budapest13.hu.

XII. kerület

A 12. kerületben például lakásfenntartási támogatást kérhetnek a szociálisan rászorulók. Ezt azok kaphatják meg, akiknél a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71 ezer forintot és a háztartás tagjai közül senkinek nincsen szociális törvényben meghatározott vagyona - olvasható a hegyvidék honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm