18 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyit iszik (el) évente Gesztesi Károly

Kiszámoltuk: ennyit iszik (el) évente Gesztesi Károly

2016. február 4. 14:32

Hrabali számításokat végeztünk, hogy megtudjuk, mennyit is iszik (el) valójában Gesztesi Károly.

Ugyanazt a két üveg rozét megiszom, amit harminc éve mindennap, de a napokban fél éves tisztítókúrát kezdek, amit minden évben megcsinálok a születésnapom előtt

- nyilatkozta nemrég a Borsnak Gesztesi Károly.

Na, nem azért, mintha sajnálnánk a színésztől a szép magyar borokat, de kíváncsiak voltunk, mégis mennyibe is kerül ez az életvitel. Nos, palackonként 1500 forintos átlagárral és a jelenlegi árszínvonalon számolva ez alaphangon is azt jelenti, hogy

Gesztesi Károly csak tavaly 547 500 forintnyi, az elmúlt 30 évben pedig 16 425 000 forintnyi rosét pusztíthatott el.

Ez ugye éves szinten 273,75 literes (365 palack) fogyasztást takar, ami a hrabali okfejtést követve azt jelenti, hogy az elmúlt 30 évben elfogyasztott mennyiséggel (8212,5 liter -  10 950 palack) nagyjából 82 kádat lehetne teleengedni vagy 821-szer lehetne lehúzni a WC-t.

Hogy ez most sok vagy kevés, azt mindenki maga döntse el. Az viszont mindenképp sokatmondó, hogy egy néhány évvel ezelőtti felmérés szerint például még egy átlag brit állampolgár is "csak" közel 30 hektó sört és 8700 palack bort fogyaszt el egy élet "munkájával".

De a mértéktartás kapcsán itt cseng bennünk Zacher Gábor toxikológus legutóbbi kijelentése is, miszerint:

Az alkoholizmus nem attól függ, hogy mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott bele az életébe.

Erre persze sokan csak legyintenek, viszont néhány aggasztó dologra is felhívta a figyelmet az ország legismertebb toxikológusa: szerinte ugyanis a mostani 800 ezerről már pár éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma Magyarországon, mert "olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutya füle".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jelenleg az országban egyébként 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, így gyakorlatilag

minden magyar család érintett.

Minderre a 2014-es európai lakossági egészségfelmérés is ráerősít. Az önbevallott értékek szerint (a felmérésben megjegyzik, hogy ez a módszer konzervatív becsléseket tesz csak lehetővé) ugyanis a lakosság mintegy harmada azt állítja magáról, hogy soha nem fogyaszt alkohol tartalmú italokat - a nők több mint kétszer akkora arányban vallják magukat absztinensnek (40%), mint a férfiak (18%). Korosztályok szerint vizsgálva a fiatalkorúak (15-17 év közöttiek) és legidősebbek (65 év felettiek) tartoznak legnagyobb arányban ebbe a kategóriába, míg a legkevésbé önmegtartóztatóak ezen a téren a 18-34 év közöttiek.

Az egészségfelmérésből továbbá az is kiderült, hogy a nyugdíjas korú nők több mint fele soha nem iszik szeszes italt, míg a fiatal férfiak közül is csak minden hetedik. A nagyivás problémája ugyanakkor mindkét nemnél a legidősebb korosztályt érinti leginkább, igaz, a nőknél elenyésző a nagyivók aránya: a 65 év felettiek 2 százaléka tartozik ide (az összes nő 1,4 százaléka), míg a férfiaknál a legidősebbek 14 százaléka (az összes férfi 9,9 százaléka). Összességében a teljes felnőtt lakosság 5,4 százaléka sorolható a nagyivók közé a bevallott értékek alapján. Ez kismértékű emelkedést jelent a 2009-ben becsült 4,6 százalékos arányhoz képest.

Mindezt figyelembe véve pedig elkeserítő, hogy - és ezt Zacher Gábor is megerősítette egy vele készített interjúban - Magyarországnak nincs alkoholstratégiája, nincs a megelőzést szolgáló mentálhigiénés program. Pedig a vezető toxikológus szerint az alkoholizmus és a gyógyszerfüggőség nagyon mély szociológiai problémákban gyökerezik, amit a megelőzésben is figyelembe kell(ene) venni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?