14 °C Budapest

Nyugdíjaznák magukat az autópiaci guruk: belefáradtak a szélmalomharcba

Pénzcentrum
2009. május 25. 06:20

40 %-os visszaesés várható idén az autóiparban A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) további egyeztetéseket szorgalmaz a kormánnyal az ágazat megsegítése érdekében. A politika minden eddigi keresletélénkítő javaslatot elutasított, Gablini Gábor szerint idén már nem lesz semmi a magyarországi roncsprémiumból.

Az ágazat gazdasági vezetői által tartott előadáson elhangzott, hogy óriási gondokkal küzd a gépjármű iparág Magyarországon. A szektor a válság hatására sokkal rosszabb helyzetben van, mint azt egy évvel ezelőtt a legmerészebb álmukban gondolták volna a piaci szereplők.


Gablini Gábor

A GÉMOSZ elnöke szerint az autóiparban már a pénzügyi válságot megelőzően is túltermelés volt tapasztalható, a hitelválság azonban gyorsabban felszínre hozta az akciókkal, hitelekkel és engedményekkel mesterségesen életben tartott iparág problémáit.

2008-ban a világszerte legyártott autók 30 %-a raktárra került, ami előbb lefékezte a készletek forgási sebességét, majd - mint válsággeneráló tényező - Amerikában, Japánban és Európában is súlyos készletezési, tárolási veszteségeket okozott.

Korábban: Gablini: "Roncsprémium helyett áremelés jöhet az autópiacon!"

A gazdasági válság hatására alapvetően át kell értékelni a gyártók, a kereskedők és minden piaci szereplő helyzetét, mivel a piac akorábbi vásárlást ösztönző eszközökkel már nem tartható fenn. A szektor sokkal kockázatosabbá vált, amit a piac felárral büntet, ehhez jönnek még az árfolyamok alakulásából adódó veszteségek.

A gyártás folyamata megdrágult, ugyanakkor a kereslet szűkülése és a készletezési gondok új kihívások elé állították a szektort. A beragadt készletek eltüntetése érdekében eddig mintegy 20 európai ország élt a roncsprémium adta előnyökkel, hazánk vezetése sajnos továbbra is elutasítja a kedvezmény bevezetését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A roncsprémium amellett, hogy új autó vásárlására ösztönzi az embereket környezetvédelmi és balesetbiztonsági szempontból is hasznos. A balesetveszélyes, pöfögő benzintemetők helyett biztonságos és takarékos új autók futhatnának az utakon. A gyártó kapacitásokat reaktiválni lehetne, az eladás zuhanását pedig tompíthatná az intézkedés.

Németországban az elmúlt hónapban többek között a roncsprémium hatására 44 %-kal több autó talált gazdára, mint tavaly áprilisban, ezzel szemben Magyarországon az idei évben 40 %-os visszaesésre lehet számítani az újautó eladások tekintetében. A kormány szerint az intézkedés előrehozott vásárlásokat gerjesztene, de nem tudni, hogy mi történne azután. A vízben fuldokló is az első levegővételért küzd, csak akkor tud továbblépni, ha az már megvan - mondta Gablini Gábor.

A gazdaságban minden iparág felkészülhet egy +/- 5-10 %-os változásra és különböző lépésekkel orvosolhatja az ingadozással járó problémákat. A magyar gépjárműiparban előrevetített 40 %-os visszaesés azonban már nem tartozik a könnyen kezelhető kategóriába. Egy ilyen mértékű zuhanás súlyos következményekkel járhat, melyek csak a piaci szereplők összefogásával kerülhetőek el.

Nyugdíjba mennének, de nincs utánpótlás

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm