24 °C Budapest
Parking machine in a city

Sok autós fizethet büntetést egy apró módosítás miatt a fővárosban: erre figyelj, vagy jön a bírság

2022. október 1. 13:02

Csúnya bírságot szedett össze a Pénzcentrum olvasója a megváltozott budapesti parkolási szabályok miatt. Megfeledkezett róla, hogy immár nem 4, hanem 3 óra a várakozás maximális ideje, ami ha leketyeg, akkor az SMS-es parkolás automatikusan leáll.

Szeptember elején új parkolási rendszer lépett életbe Budapesten, ami egyfelől a 27 féle parkolási zóna helyett négyre egyszerűsítette a főváros térképét, másfelől pedig az az árak és a fizetős időszakok is módosultak.

A korábbi 27 helyett az alábbiak szerint osztották fel Budapestet:

A budapesti parkolási zónák szeptember eleje óta. Forrás: budapest.hu.
A budapesti parkolási zónák szeptember eleje óta. Forrás: budapest.hu.

Az új tarifák és idősávok pedig a következők szerint alakulnak:

  • A zóna: 600 forint/óra, 8.00-22.00, max 3 óra
  • B zóna: 450 forint/óra, 8.00-20.00, max 3 óra
  • C zóna: 300 forint/óra, 8.00-18.00, max 3 óra
  • D zóna: 200 forint/óra, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül.

Tehát szeptember óta nem csak többe kerül parkolni a fővárosban, de például az A-zónában ki is tolták egészen estig a fizetős időszakot. A másik lényeges változás, amit sok, kevésbé rutinos autós benézhet, hogy

a korábbi maximum négy óra helyett csak hármat lehet egyhuzamban parkolni.

Persze, jobbára nem ellenőrzik, hogy valójában mikor is tette le valaki a kocsit, de a változtással például az SMS-es parkolás egy órával előbb áll le automatikusan, mint az évek alatt megszokott - ebbe futott bele egy olvasónk is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kivételesen a héten egyik nap autóval mentem a munkahelyemre, ami mostanában elég ritkán fordul elő, konkrétan az új szabályok bevezetése óta először tettem így. A C-zónában tettem le a kocsit, annak rendje és módja szerint elküldtem az SMS-t a szokásos számra, aztán elmerültem a munkában, értekezletekben, gondolván, délig rendben vagyok. Ebédidőben szoktam meghosszabbítani a parkolást, most viszont azzal szembesültem, hogy 11-kor lejárt a parkolás, a negyedórás türelmi időt leszámítva kb. 40 percig parkoltam tilosban. Gyorsan elküldtem az SMS-t, de már késő volt, várt az "ajándékcsomag" a szélvédőn... Nem értem, miért nem hosszabbodik meg automatikusan, maximum bukik az ember pár óra parkolást, ha elfelejti leállítani

- mesélte olvasónk, akinek 4000 forintjába fájt, hogy megfeledkezett a megváltozott feltételekről. És vélhetően sokan mások is kaptak nemvárt csekket a módosítás miatt.

A kellemetlenségek elkerülhetőek egyébként, ha nem SMS-ben rendezzük a közterületi parkolást, hanem külön erre kifejlesztett applikációk segítségével. Ezekkel az ügymenet egyszerű: megállsz, az app GPS alapján látja, hogy melyik zónában vagy, és már indítja is a parkolást. Ha pedig bekapcsolod az "automatikus megújítás" funkciót, akkor az órát sem kell nézni, az applikáció automatikusan meghosszabbítja a parkolást, ha az eléri a maximális időt. A pénzt a hozzárendelt bannkártyáról vonja le az alkalmazás, amikor leállítod az aktuális parkolást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem