3 °C Budapest
Parking machine in a city

Sok autós fizethet büntetést egy apró módosítás miatt a fővárosban: erre figyelj, vagy jön a bírság

2022. október 1. 13:02

Csúnya bírságot szedett össze a Pénzcentrum olvasója a megváltozott budapesti parkolási szabályok miatt. Megfeledkezett róla, hogy immár nem 4, hanem 3 óra a várakozás maximális ideje, ami ha leketyeg, akkor az SMS-es parkolás automatikusan leáll.

Szeptember elején új parkolási rendszer lépett életbe Budapesten, ami egyfelől a 27 féle parkolási zóna helyett négyre egyszerűsítette a főváros térképét, másfelől pedig az az árak és a fizetős időszakok is módosultak.

A korábbi 27 helyett az alábbiak szerint osztották fel Budapestet:

A budapesti parkolási zónák szeptember eleje óta. Forrás: budapest.hu.
A budapesti parkolási zónák szeptember eleje óta. Forrás: budapest.hu.

Az új tarifák és idősávok pedig a következők szerint alakulnak:

  • A zóna: 600 forint/óra, 8.00-22.00, max 3 óra
  • B zóna: 450 forint/óra, 8.00-20.00, max 3 óra
  • C zóna: 300 forint/óra, 8.00-18.00, max 3 óra
  • D zóna: 200 forint/óra, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül.

Tehát szeptember óta nem csak többe kerül parkolni a fővárosban, de például az A-zónában ki is tolták egészen estig a fizetős időszakot. A másik lényeges változás, amit sok, kevésbé rutinos autós benézhet, hogy

a korábbi maximum négy óra helyett csak hármat lehet egyhuzamban parkolni.

Persze, jobbára nem ellenőrzik, hogy valójában mikor is tette le valaki a kocsit, de a változtással például az SMS-es parkolás egy órával előbb áll le automatikusan, mint az évek alatt megszokott - ebbe futott bele egy olvasónk is.

Kivételesen a héten egyik nap autóval mentem a munkahelyemre, ami mostanában elég ritkán fordul elő, konkrétan az új szabályok bevezetése óta először tettem így. A C-zónában tettem le a kocsit, annak rendje és módja szerint elküldtem az SMS-t a szokásos számra, aztán elmerültem a munkában, értekezletekben, gondolván, délig rendben vagyok. Ebédidőben szoktam meghosszabbítani a parkolást, most viszont azzal szembesültem, hogy 11-kor lejárt a parkolás, a negyedórás türelmi időt leszámítva kb. 40 percig parkoltam tilosban. Gyorsan elküldtem az SMS-t, de már késő volt, várt az "ajándékcsomag" a szélvédőn... Nem értem, miért nem hosszabbodik meg automatikusan, maximum bukik az ember pár óra parkolást, ha elfelejti leállítani

- mesélte olvasónk, akinek 4000 forintjába fájt, hogy megfeledkezett a megváltozott feltételekről. És vélhetően sokan mások is kaptak nemvárt csekket a módosítás miatt.

A kellemetlenségek elkerülhetőek egyébként, ha nem SMS-ben rendezzük a közterületi parkolást, hanem külön erre kifejlesztett applikációk segítségével. Ezekkel az ügymenet egyszerű: megállsz, az app GPS alapján látja, hogy melyik zónában vagy, és már indítja is a parkolást. Ha pedig bekapcsolod az "automatikus megújítás" funkciót, akkor az órát sem kell nézni, az applikáció automatikusan meghosszabbítja a parkolást, ha az eléri a maximális időt. A pénzt a hozzárendelt bannkártyáról vonja le az alkalmazás, amikor leállítod az aktuális parkolást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?