15 °C Budapest
Parking machine in a city

Sok autós fizethet büntetést egy apró módosítás miatt a fővárosban: erre figyelj, vagy jön a bírság

2022. október 1. 13:02

Csúnya bírságot szedett össze a Pénzcentrum olvasója a megváltozott budapesti parkolási szabályok miatt. Megfeledkezett róla, hogy immár nem 4, hanem 3 óra a várakozás maximális ideje, ami ha leketyeg, akkor az SMS-es parkolás automatikusan leáll.

Szeptember elején új parkolási rendszer lépett életbe Budapesten, ami egyfelől a 27 féle parkolási zóna helyett négyre egyszerűsítette a főváros térképét, másfelől pedig az az árak és a fizetős időszakok is módosultak.

A korábbi 27 helyett az alábbiak szerint osztották fel Budapestet:

A budapesti parkolási zónák szeptember eleje óta. Forrás: budapest.hu.
A budapesti parkolási zónák szeptember eleje óta. Forrás: budapest.hu.

Az új tarifák és idősávok pedig a következők szerint alakulnak:

  • A zóna: 600 forint/óra, 8.00-22.00, max 3 óra
  • B zóna: 450 forint/óra, 8.00-20.00, max 3 óra
  • C zóna: 300 forint/óra, 8.00-18.00, max 3 óra
  • D zóna: 200 forint/óra, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül.

Tehát szeptember óta nem csak többe kerül parkolni a fővárosban, de például az A-zónában ki is tolták egészen estig a fizetős időszakot. A másik lényeges változás, amit sok, kevésbé rutinos autós benézhet, hogy

a korábbi maximum négy óra helyett csak hármat lehet egyhuzamban parkolni.

Persze, jobbára nem ellenőrzik, hogy valójában mikor is tette le valaki a kocsit, de a változtással például az SMS-es parkolás egy órával előbb áll le automatikusan, mint az évek alatt megszokott - ebbe futott bele egy olvasónk is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kivételesen a héten egyik nap autóval mentem a munkahelyemre, ami mostanában elég ritkán fordul elő, konkrétan az új szabályok bevezetése óta először tettem így. A C-zónában tettem le a kocsit, annak rendje és módja szerint elküldtem az SMS-t a szokásos számra, aztán elmerültem a munkában, értekezletekben, gondolván, délig rendben vagyok. Ebédidőben szoktam meghosszabbítani a parkolást, most viszont azzal szembesültem, hogy 11-kor lejárt a parkolás, a negyedórás türelmi időt leszámítva kb. 40 percig parkoltam tilosban. Gyorsan elküldtem az SMS-t, de már késő volt, várt az "ajándékcsomag" a szélvédőn... Nem értem, miért nem hosszabbodik meg automatikusan, maximum bukik az ember pár óra parkolást, ha elfelejti leállítani

- mesélte olvasónk, akinek 4000 forintjába fájt, hogy megfeledkezett a megváltozott feltételekről. És vélhetően sokan mások is kaptak nemvárt csekket a módosítás miatt.

A kellemetlenségek elkerülhetőek egyébként, ha nem SMS-ben rendezzük a közterületi parkolást, hanem külön erre kifejlesztett applikációk segítségével. Ezekkel az ügymenet egyszerű: megállsz, az app GPS alapján látja, hogy melyik zónában vagy, és már indítja is a parkolást. Ha pedig bekapcsolod az "automatikus megújítás" funkciót, akkor az órát sem kell nézni, az applikáció automatikusan meghosszabbítja a parkolást, ha az eléri a maximális időt. A pénzt a hozzárendelt bannkártyáról vonja le az alkalmazás, amikor leállítod az aktuális parkolást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem