Detail of a hand plugging the cord into an electric car, to charge the battery in the garage outside a home. Concept of electric car charging, renewable energy, sustainability and transport.

Egyre több magyar mond nemet a benzinkutaknak: ők már sosem fognak tankolni?

2022. július 11. 20:32

A Roland Berger friss tanulmánya szerint lendületben az elektromobilitás: 2021 második felében már 55 százalékkal több elektromos járművet adtak el világszerte, mint az azt megelőző hat hónapban. A töltőállomások száma szintén meredeken emelkedett, 58 százalékkal nőtt globálisan.

Az új elektromos járművek eladása, a töltőinfrastruktúra bővülése és a jövőbeli piaci potenciál tekintetében Kína és az Egyesült Államok áll az élen. A harmadik Németország, majd Hollandia és az Egyesült Királyság következik a rangsorban. A stratégiai tanácsadó cég a kutatásában számos szakértő mellett 27 országban több mint 10 000 ügyfele vett részt.

Az elektromobilitás globális téma, azonban, ha megvizsgáljuk a különböző régiókat, akkor eltérő és izgalmas trendek rajzolódnak ki, emelte ki Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere, aki hozzátette, hogy Németország például most az élcsoportba került.

Egyértelmű előrelépést figyelhetünk meg a töltőinfrastruktúra terén és erős a vásárlói érdeklődés. Az elektromobilitást ösztönző állami szabályozás tovább terjed és a piac továbbra is magas szintű növekedés jeleit mutatja

– tette hozzá. Kínában, amely ismét az index élén áll, csak 2021 második felében 2,1 millió elektromos járművet adtak el. Ez majdnem ötször annyi, mint a második helyen álló Egyesült Államokban eladott EV-k száma. Németországban 364 ezer elektromos járművet vásároltak, Magyarországon a Datahouse adatai alapján 2021-ben 4311 új elektromos autó áll forgalomba.  Kína a töltőinfrastruktúra terén is élen jár.

A tanulmány szerint az EV-k elterjedésének főbb okai a növekvő elfogadottság, a várható további kereslet, az akkumulátor-technológia fejlődése, a politikai támogató programok és a széndioxidkibocsátás-csökkentési célok. Az Európai Parlament például nemrég megszavazta, hogy 2035-től betiltják a belső égésű motoros új autókat. Emellett az üzemanyagárak folyamatos emelkedése is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél korábban váltsanak e-autóra.

A töltés hatékonyságával azonban továbbra is problémák vannak, még mindig kevés a gyorstöltő-állomás. A megkérdezettek 57 százaléka panaszkodott a túl hosszú töltési időkre, és több mint felüknek kétségei vannak a rendelkezésre álló töltőállomásokra vonatkozó adatok pontosságával kapcsolatban. Németországban 2021 második felében 13 000 töltőállomást helyeztek üzembe, a megkérdezettek kétharmada elégedett vagy nagyon elégedett volt ezzel a tényezővel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulmány szerzői a következő években az elektromobilitás további dinamikus bővülésére számítanak. Várakozásaik szerint a töltőinfrastruktúra 2040-ig éves szinten 15 százalékkal növekszik majd. Az energiagazdálkodás, mint önálló téma, szintén nagy potenciált mutat: az e területen kínált megoldások 2030-ra elérhetik az évi 6 milliárd dolláros értéket.

A töltési infrastruktúra és kapcsolódó megoldások piacán optimizmus uralkodik, a bevált piacokon működő szolgáltatók globális szinten is aktívak

– összegezte az eredményeket Schannen Frigyes, aki hozzátette, hogy

A vállalatoknak és a kormányoknak is muszáj megtartani a lendületet a klímapolitikájukkal és az energetikai átállással kapcsolatban.Továbbra is határozott átállást motiváló intézkedésekre van szükség az elektromobilitás területén

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?