18 °C Budapest

Elindult a visszaszámlálás: ezek az autósok húzzák a rövidebbet januártól

2019. december 31. 14:30

A 2019-es év megállhatatlanul a végéhez közeledik, ezért még most érdemes megállni, és visszatekinteni, mi minden történt az elmúlt 365 napban. Eseménytelennek biztosan nem nevezhetjük az évet, a Pénzcentrumon is rengeteg fontos, érdekes vagy megdöbbentő hírt olvashattatok. Volt itt minden: berobbant a családvédelmi akcióterv a babaváróval, csok-bővítéssel, tovább sodródtunk a nyugdíjkatasztrófa felé, a magyarokat is elérte, vagy éppen arról számoltunk be, hogy úszhatott el az újdonsült lottómilliárdos pénze. Mutatjuk a legfontosabb, legérdekesebb híreket 2019-ből.

Idén a legtöbb olvasónkat a falusi csokról szóló cikkünk érdekelte, melyből kiderült, mely településeken lehet igényelni a támogatást. Magyarország 3155 településéből a tavalyi évben 2874 település népessége nem érte el az 5000 főt, ezek közül azonban több mint 1000 olyan település volt, amelynek növekedett, vagy az országos átlagnál alacsonyabb mértékben csökkent a népessége, vagyis amelyre nem érvényes a bevezetésre kerülő 5 százalékos intézkedés.

Nézd meg te is, hogy mely településen, mekkora összeg jár a HelloVidék falusi csok keresőjében!

Luxustelepülések Magyarországon: itt élnek a leggazdagabb családok

2019-ben górcső alá vettük a települések közti különbségeket is szegénységben, gazdagságban. Kiderült, hogy évente majdnem 1,5 millió forint jut egy lakosra az ország leggazdagabb járásában, míg a legszegényebb településeknek helyet adó Csengeri járásban mindössze évi 620 ezer forintból kell megálniük az ott lakóknak. Ez majdnem 2,5-szeres különbség.

2019-ben végre kiderült az igazság a magyar óraátállításról is. Cikkünkből megtudhattátok, hogy 2021-től végleg megszűnhet az óraállítgatás intézménye, és a sokak által gyűlölt módosítgatósdi végre tényleg mehet a levesbe. A Pénzcentrum kiderítette, milyen rendszer lesz helyette.

Tömegesen mondtak fel a magyar fiatalok

A magyarok több mint negyven százaléka hagyta el eredeti szakmáját, vagy éppen a váltáson gondolkozik - főleg a fiatal generáció, a 20-as, 30-as korosztály fordít hátat pályájának. De vajon mi ennek az oka, hol a legégetőbb a hiányuk, és kik azok a "nullkilométeresek" - ezeknek járt utána a Pénzcentrum 2019-ben.

Idén is kiemelten foglalkoztunk az autós témákkal, videóinkból megtudhattátok, melyik autómodellnek mik az erényei és a gyengéi. Ezen túl az utakon leselkedő veszélyekről is beszámoltunk, vagy éppen arról, hogy súlyos balesetek mellett komoly büntetést is kockáztat, akinek probléma van az autója világításával. Kiderült, akár a műszaki vizsgán is elbukhatnak az öregebb autók, az utólag beszerelt fényszórók miatt is ugorhat a papír.

Ebbe az iskolába járatja gyerekeit a budai elit

Ha ma elmegyek egy 15 éves érettségi találkozóra, ott az egykori tanítványaim jó része olyan szakmában dolgozik vagy olyan foglalkozást végez, amiről fogalmam sincs, hogy mit jelent, egyszerűen nem tudom, hogy mit csinálnak. De azért mi készítjük föl őket ezekre a dolgokra

- mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, aki többek között beszélt a mai, magyar oktatás legnagyobb dilemmáiról; a digitalizáció és a tudásátadás nehézségeiről; valamint arról is, miként lehet az ország legsikeresebb középiskolái között egy állami fenntartású iskola.

Az új EU-s szén-dioxid rendelet is beleszólt az autósok életébe 2019-ben: keményen átalakulhat az egész piac. Lényegesen megdrágulnak a kocsik, főképpen a legolcsóbb modelleket érintheti a drasztikus lépés. Már januártól teljesen eltűnhetnek a 4-5 milliós, filléres népautók a kínálatból!

Élesedett a nyugdíjbomba: mutatjuk, kik lesznek az első áldozatok

2019-ben a nyugdíj és öngondoskodás kérdésével is gyakran foglalkoztunk, és ez a jövőben is egyre égetőbb kérdés lesz, nem csak hazánkban, hanem a nyugati fejlett társadalmakban is. Magyarországot is sújtja az a nyugaton is jellemző demográfiai változás, amelynek következtében egyre több a nyugdíjas, és egyre kevesebb a járulékfizető. Ezért a nyugdíjcélú és egészségmegőrzést segítő megtakarításokra sokkal nagyobb hangsúly helyeződik már most, és fog helyeződni a jövőben is. 

Limpár Imre tréner, tanácsadó szakpszichológus a Portfolio Öngondoskodás 2019 konferenciáján arról beszélt, hogyan akadályozza meg a fiatalokat a generációkon át öröklődő negatív jövőkép és életszemlélet abban, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a saját jövőjükért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2019. március 21-én hatályba lépett az új valorizációs szorzókat tartalmazó kormányrendelet, mellyel tovább mélyült a szakadék a korábban nyugdíjazottak és az újonnan nyugdíjba vonultak ellátásában. 

A nyugdíjat az adott évben mindig a nyugdíjszorzó és az ún. valorizált kereset alapján állapítják meg, ez idén is így volt, tavaly is, és 2020-ban is így lesz. A Pénzcentrum annak járt utána, mennyivel jár jobban, aki "kihúzza" a következő évig a nyugdíjazást.

Bajban az új magyar lottómilliárdos

Nem újdonság, hogy azok, akik nem fokozatosan szerezték meg a nagy vagyont, szoktak hozzá a kezeléséhez, a luxus élethez, azoknak a kezei közül egyszerűen kifolyik egy nagyobb összegű nyeremény, esetleg még rosszabb is lesz az életszínvonaluk, mint a nyeremény előtt. Akár még el is adósodhatnak.

A Pénzcentrum utána járt, hogy történhet meg, hogy valaki milliárdokat nyer, és rövid időn belül elúszik az egész vagyon. Az egyik gyakori hiba, amelyet a nyertesek, hirtelen meggazdagodottak elkövetnek, hogy csak a vételi költségekkel számolnak: megveszik a luxusingatlant, a drága autókat, de nem gondolnak a fenntartási költségekre.

A 2019-es év bizonyára a BREXIT éveként vonul majd be az Egyesült Királyság történelmébe, egész évben ment a huzavona. A Pénzcentrum annak is utána járt, hogy a kint élő magyarokat ez hogyan érinti: a brit statisztikai hivatal adatai szerint az EU8-csoportként emlegetett 2004-ben csatlakozott tagországok bevándorlási mérlege negatív, azaz többen hagyták el közülük a szigetországot, mint ahányan betelepültek. Kint élő magyarokat kérdeztünk meg, mit tapasztalnak, tényleg hazajönnek a honfitársaink? Egészen meglepő válaszokat kaptunk.

750 ezret is érhet ez a magyar érme: bármelyik fiókban ott lapulhat egy

Egy elfeledett fiók mélyén vagy egy gondosan elrakott, hagyatékként ránk maradt relikviás cipős dobozban elméletileg bárki találhatna ma Magyarországon olyan Horthy ötpengőst, ami akár 750 ezer forintot is megérhet, vagy olyan forgalmi kétpengőst, ami százezreket ér. A kérdés persze csak az, hogy a szóban forgó érméket pontosan melyik évben verték, mert ha nem abban, amelyik a komoly pénzeket hozza, akkor a megtalálónak csak pár ezer forint lesz a jussa. A numizmatika hazai helyzetéről, a manapság közkedvelt gyűjtési területekről, a különleges, ritkaságszámba menő érmékről, illetve a hamisítás veszélyeiről Nudelman László érmekereskedővel beszélgettünk.

Alig van olyan magyar, akinek a zsebében ott lapul egy hitelkártya, pedig igazán zsíros összegeket is le lehet húzni vele a bankunkról. A pénzintézetnek azonban még így is megéri, mert ezzel az ügyfelek lojalitását növelik. Persze az sem utolsó szempont, hogy sokan csúsznak meg a hitelkártyatörlesztésekkel, és akkor bizony jönnek a horrorkamatok. De mennyien esnek bele ebbe a csapdába? Ezt mutatjuk be alábbi cikkünkben a hazai bankok válaszaira alapozva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem