21 °C Budapest
Így nyerészkednek a világ leggazdagabbjai a kakaókatasztrófán: amihez nyúlnak, arannyá válik

Így nyerészkednek a világ leggazdagabbjai a kakaókatasztrófán: amihez nyúlnak, arannyá válik

2024. március 25. 15:14

A rekordmagas kakaóárak és a geopolitikai események által okozott piaci volatilitás előnyére vált a szisztematikus stratégiákat alkalmazó hedge fundoknak, amelyek az év első két hónapjában jelentős, átlagosan közel 9%-os nyereséget értek el, szemben az iparág 2,6%-os átlagos hozamával - írja a Reuters.

Az iparági szakértők és befektetők szerint a magas kakaóárak, az infláció és a geopolitikai helyzet által okozott piaci ingadozások kedveztek a szisztematikus stratégiákat alkalmazó hedge fundoknak, amelyek így az év első negyedévében jobban teljesítettek, mint a többi alap. A szisztematikus fedezeti alapkezelők kódolás és algoritmusok segítségével azonosítják azokat a kereskedéseket, amelyek potenciálisan piaci trenddé válhatnak. Ezen alapok 2024 első két hónapjában átlagosan közel 9%-os nyereséget értek el, míg a teljes iparág csak 2,6%-os nyereséget mutatott.

A Barclays' Prime brókerház által nyomon követett 40 klasszikus trendalap teljesítménye azt mutatta, hogy ezek az alapok jól ki tudták használni a piac volatilitását. Az S&P 500 index több mint 11%-os emelkedést mutatott, míg más indexek, mint például a Hang Seng és az európai részvényindexek eltérő teljesítményt nyújtottak. Az árupiacokon is hasonlóan vegyes volt a kép, de a kakaó árának rekordmagasra való emelkedése különösen kedvezett ezeknek az alapoknak.

A Columbia Business School professzora és egy hedge fund befektető szerint ez egy ideális piac volt a szisztematikus alapkezelők számára. A "csodálatos hét" amerikai technológiai részvények jelentős profitot termeltek, míg Európában például a repülőgépipari és védelmi részvények teljesítettek kiemelkedően.

A legjobban teljesítő trendalapok magasabb volatilitást vállaltak, ami lehetővé tette számukra, hogy jelentős hozamot realizáljanak. A Barclays' Prime brókerház szerint ezek az alapok átlagosan mintegy 20%-os hozamot értek el. A mezőgazdasági nyersanyagok, devizák és energiaárak mozgása is hozzájárult ehhez a sikerhez.

Különösen erős volt a kakaóból származó profit hatása. A vezető termelő országok gyenge termése és a feldolgozók nagy kereslete miatt a kakaó ára jelentős mértékben emelkedett. Több nagy fedezeti alapkezelő cég is jelentős nyereséget ért el ebben az időszakban, köztük a Winton Capital és Transtrend is kiemelkedő hozammal büszkélkedhetett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően világossá vált, hogy bizonyos makrogazdasági tényezők - mint például az El Niño hatása vagy geopolitikai kockázatok - jelentős befolyást gyakorolhatnak ezekre az alapokra. Ugyanakkor megjegyezték, hogy bár sok esetben pozitív eredményt értek el, bizonyos területeken - mint például a fix kamatozású eszközök - továbbra is nehézségeket tapasztaltak.

Összegezve elmondható, hogy bár 2024 eleje bizonytalanságokkal teli volt sok piaci szegmensben, ez az időszak rendkívül kedvezett azon hedge fundoknak, akik képesek voltak kihasználni ezt a volatilitást és annak megfelelően adaptálni stratégiáikat.

Címlkapkép: MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm