20 °C Budapest
A colorful supermarket aisle withe no people but an abundance of food.

Hivatalos, ezek a termékek bizonyítottan legyőzték az inflációt: tolonganak értük a boltokban

2024. január 12. 13:03

Ugyan lassult az átlagos éves drágulás mértéke hazánkban, azért így is bőséggel akadnak olyan termékek, melyek 50% körüli ár növekedést mutatnak éves szinten. Ilyen időintervallumon vizsgálva például a kristálycukor továbbra is listavezető, de jócskán megdrágult a fűszerpaprika és a buszjegy is. Havi viszonylatban novemberről decemberre nagyot ugrott például a zöldpaprika, az uborka és a multiplex mozi átlagos fogyasztói ára is. De olyan termékeket is találni a listában, melyeknek csökkent az ára, úgy, mint a téliszalámi kilója, a narancs kilója vagy például az akácméz. 

2023. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,3%-kal csökkentek – közölte a mai napon a KSH. Az kiolvasható az adatokból, hogy továbbra is főként az élelmiszerek ára emelkedik. Azonban, ahogyan azt már megszoktuk, az átlagos éves drágulás mértéke mindig csak a probléma látható része. Számos termék ugyanis lényegesen nagyobb mértékű áremelkedést tapasztal, mint amekkora az általános emelkedés átlagos mértéke.

Először vizsgáljuk meg éves szinten, hogy a 2023-mas decemberi adatok alapján melyek azok a termékek, amik a legnagyobb mértékben drágultak 2022 decemberéhez viszonyítva. Szinte már nem is meglepő, de a legnagyobb drágulás továbbra is a kristálycukor esetén mutatkozik, az adatok alapján ugyanis az áremelkedés mértéke a termék esetében 54,3% százalékos. Azaz míg 2022 decemberében egy kiló kristálycukorért 258 forintot, addig 2023-ban 398 forintot kell kifizetni. Ugyancsak dobogós egy év távlatában a fűszerpaprika és a teljes árú buszmenetjegy is. 

A következő ábrán árakkal tüntettük fel hogy mi mennyibe került 2022-ben és 2023-ban. 

Szintén a lista elején helyezkednek al, még a 30% feletti drágulási küszöbnél a mosópor és a teljes áru menetjegy is. Ami viszont új a listán, és közel 30%-kal emelkedett az a szemüveglencse, ami lássuk be mióta digitális világban élünk és a legtöbbünk laptopon vagy más eszközös dolgozik, igen kelendő termék lett. A macskaeledel sem okozott csalódást, továbbra is rajta van a listán, úgy ahogy a sárgarépa és a vöröshagyma is belefértek még a top 10 dráguláson átesett termékek listájába. 

Azonban most is voltak termékek, melyek csúcszuhanáson mentek keresztül. A trappista sajt kilós átlagára 4 590 forintról 2 860 forintra zuhant, ami 37,7%-os csökkenés .Nagyot zúgott az átlagára a réteslisztnek, a legalább 80%-os vajnak, sőt még a spagetti tésztának is.  E termékek átlagára 21-30 százalékkal volt kisebb 2023 decemberben, mint 2022 ugyanezen hónapjában. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy hónap alatti változások 

Éves összevetésben még mindig nagy áremelkedéseket láthatunk, azonban a KSH azt közölte, 2023 novemberéhez viszonyítva átlagosan nem változtak nagyon jelentősen az árak az országban, sőt decemberre 0,3%-os árcsökkenést állapítottak meg. Ehhez képest azért ha az ember elmegy bevásárolni, nem egészen ezt fogja tapasztalni bizonyos áruk esetében. A listában, ami igen feltűnő, hogy több zöldség is helyet kapott, a két legnagyobb dráguláson átesett termék is ebből a típusból való. A  zöldpaprika közel 30%-al, míg az uborka kilója nagyjából 25%-kal lett drágább novemberhez képest, de a listában maradt továbbra is a paradicsom, ami októberről novemberre átlagosan 42 százalékkal nőtt, most pedig 8,5%-kal. 

A top10-be mindezeken kívül bekerült még az alma kilója az őrölt kávé és a csirkemell is. De ezeken felül bekerültek olyan tényezők is, mint a multiplex mozi (ez 10% fölötti), a szemüveglencse és a  3 csillagos szállodai, 2 ágyas szoba, reggelivel, 2 főre, hétvégén, 1 éj, idegenforgalmi adó nélkül. 

A két vizsgált hónapban a legnagyobb árcsökkenést a narancs, a téliszalámi és a gyorsfagyasztott borsó érték el. Ez a három termék mind 10% felett teljesített az árzuhanásban. A narancs kilója 1 030-ról decemberre 885 forintra esett vissza, a téliszalámi kilója 12 600-ról 11 230-ra, a gyorsfagyasztott borsó pedig 1 240-ről 1 110 forintra. De a lista árcsökkenő végén helyezkedik még el az akácméz és a kristálycukor is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem