26 °C Budapest
Shopper with shopping cart on a Christmas sale in shop

Így vásárolnak karácsonyi ajándékot az élelmes magyarok: rengeteget spórolnak ezzel a trükkel

2023. december 11. 15:33

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a tudatosság határozza meg a magyarok hozzáállását a karácsonyi ajándékok beszerzésekor – derül ki egy friss karácsonyi kutatásából. A legtöbben már december előtt beszerzik ajándékaikat, és hiába az infláció, a keretösszegek változatlanok.

Már kilencedik éve kínál átfogó pillanatképet az aktuális ünnepi szezonról, valamint a fogyasztók hozzáállásáról az Árukereső.hu kutatása. Kiderül belőle, hogy – a 2022-es évhez hasonlóan – a magyarok 15 százaléka 15 ezer Ft-nál húzza meg a karácsonyi ajándékok költési határát, negyede azonban egészen 45 ezerig, míg ötöde 75 ezer, sőt, akár 150 ezer Ft-ig is elmenne.

A megkérdezettek több mint fele a tavalyihoz hasonlóan tervez költeni, és negyede kevesebbet. Ez újra rávilágít arra, hogy ugyan a karácsony még mindig a költekezés ideje, azonban a gazdasági helyzet is rányomja a bélyegét – elvégre az infláció miatt ezek az összegek kevesebbet érnek, mint a korábbi években, így a reálértéket tekintve a karácsonyi időszakra szánt összegek valójában kevesebbet érnek, mint tavaly. Külön érdekes megfigyelés azonban, hogy szomszédainknál, illetve a régió többi országában – tehát Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban és Szerbiában – nagyobb összegeket terveznek költeni az emberek, mint a magyarok.

Az akciók határozzák meg a vásárlást

A megkérdezettek többsége mind Magyarországon, mind a régióban vagy kedvezményes kuponokkal, vagy akciókkal igyekszik beszerezni az ajándékokat.  A válaszadók közel fele célul tűzte ki azt is, hogy idén olcsóbb ajándékokat ad. Ez összhangban van azzal is, hogy a fogyasztók tizede csökkentené az ajándékozottak körét, és a többség maximum 9 szerettének ajándékozna. Jelentősen megváltozott az a szokás, hogy valaki az utolsó pillanatra hagyná az ajándék vásárlását, ez ma már alig tizedét adja a megkérdezetteknek. 

Amennyiben viszont ajándék ötletekről van szó, minden második ember egész évben gyűjti az ihletet, illetve választ olyat, amiről ő maga azt gondolja, hogy ez megfelel majd szeretteinek, barátainak. Ez egyébként a régió országaira is igaz, és csak a cseheknél, a szlovákoknál és a horvátoknál magasabb jóval azoknak az aránya, akik egész évben résen vannak: ott az arányok rendre 19%, 16,5% és 14%, míg nálunk 12%. A 2022-es évhez  hasonlóan változatlan a vélemény arról, hogy a pénz nem ajándék, így nem kerülhet a fa alá: a megkérdezettek csupán ötöde kínálna borítékot. Ez alól csak Bulgária a kivétel, ahol harmada azok aránya, akik pénzt adnának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre tudatosabb és egyre zöldebb a karácsonyi ajándékvásárlás

A termékek minősége és élettartama, az ár, valamint a vásárlói vélemények a legfontosabbak az ajándékok kiválasztásánál. „Az ár-összehasonlító oldalak egyre kiemeltebb szerepet játszanak a termékkereséseknél, lehetőséget adva arra, hogy a fogyasztók ne csak a legjobb árakat, hanem mások véleményeit is elolvashassák, illetve sajátjaikat is megoszthassák. Ez pedig óriási mértékben segítheti az ajándékválasztást” – mondta Szták András, az Árukereső.hu ügyvezető igazgatója. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Árukereső.hu olyan funkciói, mint az árdiagram abban is segítenek, hogy a potenciális vevők megtudják, tényleg akciós-e az adott ár, illetve mikor volt a legalacsonyabb. Mivel sokan már évközben is gyűjtik az ötleteket, ez segíthet nekik eligazodni abban, hogy mikor érdemes lecsapniuk egy-egy termékre. Az egyre tudatosabb fogyasztók 7 százaléka egyébként már az ökológiai szempontokat is figyelembe veszi, mint az újrahasznosítás vagy a karbonsemlegesség.

Dominál a házhozszállítás

A válaszadók közel fele már a házhozszállítást választja átvételi módként, míg közel 40 százalékuk csomagautomatához rendeli termékeit – amik sűrűsége miatt általában maximum pár utcát kell megtenniük. Míg regionálisan is hasonlóak az arányok, Szerbiában és Horvátországban azonban jelentősen nagyobb a házhozszállítást kérők mértéke. Itthon pedig az online rendeléseknél minimális azok száma, akik az üzleteknél veszik át rendeléseiket, tovább csökkentve a fizikai bevásárlás arányát az ünnepi szezonban. Ugyanakkor a vásárlók harmada még mindig nagyjából fele-fele eloszlásban szerzi be az ajándékokat üzletben és online. Több mint 10 százalék azonban már az, aki kizárólag online teszi meg ezt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem