21 °C Budapest
Image of confused young lady standing in supermarket shop near cashiers desk looking at credit card.

Dúlnak az indulatok a magyar diszkontok pénztárainál: nem értik a vásárlók, miért csinálják ezt velük

2023. november 30. 06:30

Még mindig rengeteg magyar vásárlót zavar, ha a boltban túl gyorsan kasszázik a boltos kolléga. A Pénzcentrum legutóbbi szavazásán például 10-ből 6-an azt vallották, nem tudnak lépést tartani az extrém gyorsa pénztárosokkal. Pedig vannak praktikák, miként lehet ezt sikeresen abszolválni, mutatjuk is őket!

Időről időre felüti fejét a jellemzően hazai diszkontláncoknál tapasztalható vásárlói probléma, hogy túl gyorsak a kasszások, az emberek pedig nem bírják megfelelő tempóban elpakolni csomagjaikat. Ez sokakból stresszt vált ki, sőt arról a boltok kasszásai is beszámolnak, sokszor konfliktus forrása is a tempó. A probléma több tőből is fakadhat, az egyik azonosított baj például az, hogy sok magyar vásárló egyből a vásárlás után szeretne bepakolni a csomagjaiba, ahelyett hogy ezt fizetés után, az erre külön fenntartott helyen tenné.

A gyors kasszázás kapcsán legtöbbször az Aldi és a Lidl nevét emlegetik, persze ez sem véletlen. A Pénzcentrumnak korábban nyilatkozott egy boltvezető, aki elmondta, „azt azért látni kell, hogy azokban a boltokban ahol nagyobbak az elvárások, gyorsabban kell pörögni, rendkívül gyorsnak kell lenni  a kasszában, aztán menni is vissza tölteni az árukat, többet is fizetnek a dolgozóknak, míg más helyeken, ahol lehet picit lassúzni, kevesebbet.” Ez tehát a szakember szerint arányban van egymással.

A termékek szkennelése kapcsán, bár ezt elég titkosan kezelik a boltok, érdemes tudni, hogy a 30 fölötti szkennelt cikk/perc mutató már gyorsnak számít, persze a lassabb helyeken ez 25-30 vagy még kevesebb is lehet. Viszont az igazán pörgős, nagy elvárással rendelkező boltokban könnyen felcsúszhat 40 fölé is az egy perc alatt szkennelt árumennyiség.

A gyorsan kasszázó boltok egyébként azt mondják, ők egyértelműen a vásárlók érdekében kasszáznak gyorsan, ugyanis az adataik azt mutatják, a vásárlók szeretnek minél kevesebbet sorban állni. Sőt, más kutatások szerint 1-1 hosszú várakozás az egész vásárlási élményt elrontja, így a bolt megítélésére is súlyosan negatív lehet. Ezzel szemben a Pénzcentrum korábbi szavazásán a vásárlók inkább nemet mondtak a szélsebes kasszázásra:

Szavazásunkon majd 40 ezren mondták el véleményüket, és az emberek 60 százaléka úgy válaszolt, ők nem tudják tartani a lépést a gyorsan kasszázó pénztárosokkal. Ezzel szemben a vásárlók 40 százalékának ez nem okoz problémát. Akárhogy is nézzük, az emberek több mint felének problémás a szélsebes kasszázás, úgyhogy nem csoda ha a boltokban mindennaposok az ilyen jellegű atrocitások.

A nagy trükk, ami tényleg működik

Sokan tehát nem győzik a tempót, számukra van egy tökéletes trükk, ami bizonyítottan működik a sztárkasszások ellen. Ez persze nem újkeletű, de sokan mégsem használják. Egy brit TikToker friss videójában éppen azt mutatja be, mennyire sikeresen lehet a szélsebes kasszások ellen védekezni azzal, hogy a bevásárlókosarunkat a pulthoz a lehető legközelebb tolva, a pénztáros kezei közel egyből oda dobáljuk be a termékeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

@cookingwithtubz2

♬ original sound - Cooking with Tubz

Így a gyors kasszázás többé nem lesz probléma. Ráadásul a boltok szerint is ez az optimális bevásárlási magatartás, nem véletlenül alakítják ki a külön pakolórészeket a kasszáktól hátrébb. Mindez azt jelzi, hogy a kassza közvetlen szomszédsága nem a bepakolásra, csak a vásárlásra van. Aki így tesz, azt igazából nem tudja stresszelni a gyors boltos, illetve nem is tartja fel a sort. A szofisztikált bepakolás ugyanis vagy kinn az autónál vagy az erre kijelölt boltrészen történik.

Vannak még praktikák

Akik nagyon nem bírják a gyors kasszások okozta stresszt, játszhatnak a futószalagra pakolással is. A legtöbb helyen, legalábbis a fent említett diszkontokban biztosan, ugyanis a kasszáknál mérik a gyümölcsöt, zöldséget és ott is ütik be a pékáru árát. Így aki némileg megakasztaná tehát a kasszások lendületét, az jó érzékkel elhelyezve ezt megteheti mind a pékárukkal, mint a zöldségekkel, gyümölcsökkel. Így némi lélegzetvételnyi időhöz juthat a vásárló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem