20 °C Budapest
Brutális drágulás jött el a magyar ruhaboltokban 2023 telére: így lett luxus mostanra a kabát, pulóver

Brutális drágulás jött el a magyar ruhaboltokban 2023 telére: így lett luxus mostanra a kabát, pulóver

2023. november 28. 19:01

Ahogyan beköszöntött a rosszidő és hivatalosan is megérkezett a tél egyre többen szeretnének melegebb ruhákat vásárolni. Azonban egy tartósabb farmernadrág, esetleg egy kötött pulóver, nem beszélve egy melegebb télikabátról, ami bizony manapság még a fast fashion boltok kínálatát nézve is komoly anyagi megterhelés lehet.

Télikabát, farmernadrág, vastag pulóver – itt a tél, mindenki próbál melegen öltözni a hideg ellen. Azonban azok, akik idén szeretnének új ruhát vásárolni, esetleg nagyobb értékű ruhadarabot vásárolnának, mint mondjuk egy télikabát, annak jócskán a zsebébe kell nyúlnia. Az infláció ugyanis a ruházati cikkeket sem kímélte az elmúlt időszakban.

Az árak ugyanis katasztrofálisan elszálltak a magyar üzletekben, annak ellenére is, hogy végre, így közel két évvel az orosz-ukrán háború kitörése után az infláció végre csökkenni látszik és elkezdtünk visszatéri egy normális kerékvágásba. Hiszen, bát már végre egyszámjegyű az infláció, de így is átlagosan 9,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly októberhez képest.

Azonban nemcsak az élelmiszerárak ára szállt az egekbe az elmúlt években, hanem annak is a zsebébe kell nyúlnia, aki ruházati cikket szeretne vásárolni. Bár itt korábban még működött az, hogy másodkézből vásároljuk meg a szükséges termékeket, a használtruha boltokban, azonban mára a legtöbb üzlet is drága lett sokaknak, ráadásul sokkal nehezebb dolga van annak, aki célirányosan szeretne megvenni egy adott terméket.

Aki tudott persze a november végi akciókon, mint a Black Friday vagy a Cyber Monday megvette a szükséges termékeket, azonban sokszor ezek is csalókák tudnak lenni. De mennyibe is kerülnek az új termékek?

Ennyivel drágultak a ruhák egy év alatt

A KSH adatai alapján megvizsgáltuk, hogy az elmúlt egy évben hogyan változtak az egyes ruházati cikkek árai. A női átmeneti a férfi átmeneti kabát ára tavaly október óta 13 százalékkal emelkedett (26 500 forintról 29 900 forintra), míg a férfiingek 15 százalékkal lettek átlagosan drágábbak. Utóbbi egy évvel ezelőtt 8040 forintba kerültek átlagosan, míg idén már 9260 forintot kellett értük fizetnünk.

Ha az elmúlt egy év árváltozásait figyeljük meg tüzetesebben láthatjuk, hogy a női termékek drágultak meg a leginkább tavaly október óta, ráadásul a legtöbb ruhadarabnak drasztikusan ingadozott az ára. Ilyenek a női átmeneti kabátok, amik 21 960 forintról 25 040 forintra drágultak, ami összesen 14 százalékot jelent. Azonban a termék ára januárra lecsökkent 21 690 forintra, majd áprilisban már 23 390 forintba kerültek, hasonlóan a júniushoz.

Hasonló a helyzet a pulóverekkel is: a női pulóverek tavaly még 6870 forintba kerültek, míg idén már 8220 forintba. Ez 20 százalékos áremelkedést jelent. Az év leforgása alatt pedig folyamatosan változott az ára 6540 forint és 8220 forint között.

De nézzük meg a férfi és női ruhák árváltozásait külön-külön is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennyivel kerülnek többe a férfiruhák

2019 októbere óta átlagosan a férfi átmeneti kabátok 28 százalékkal lettek drágábbak, azaz 23 330 forintról 29 900 forintra emelkedett az áruk. Azonban érdekesség, hogy 2020 októberében, a második lezárások kezdetekor már csak 22 520 forintba kerültek ugyanezek a terméket. Ezután indult meg az áremelkedés, ha a kezdetekben még kevéssé is. 2021-ben ugyanis még mindig olcsóbbak voltak a férfi dzsekik, mint 2019-ben: a pandémia második évében ugyanis 23 130 forintba kerültek, ami 200 forinttal kevesebb, mint két évvel korábban.

Hasonló áresés tapasztalható a többi termék esetében is. A férfi farmernadrágokért 4 évvel ezelőtt még 10 460 forintot kellett fizetni, idén viszont már 13 180 forintot, ami 26 százalékos áremelés. 2020-ban ezeknek a termékeknek is csökkent az ára, így 2020 októbere és 2023 októbere között 28 százalékos áremelkedést láthatunk, miután ebben az évben a vizsgált időszakban 10 280 forintot kellett fizetnünk.

Egyedül az ingek esetében nem volt átmeneti árcsökkenés, ugyanis ebben az esetben folyamatosan emelkedett a termékek ára, ahogy a fenti grafikonból is látható. 2019-ben még ugyanis 6 250 forintot kellett fizetünk, egy évre rá 6370 forintot, 2021 októberében már 6680 forintot, tavaly 8040 forintot, idén pedig 9260 forintot. Ez 4 év alatt 48 százalékos áremelkedést jelent.

Mi a helyzet a női ruhákkal?

A női ruhák esetében nem figyelhetünk meg olyan ár ingadozást az elmúlt négy évben, mint a férfiruháknál. Az átmeneti kabátok 2019 októbere óta 32 százalékot drágultak: 18 980 forindról 25 040 forintra nőtt az áruk. Ez az árnövekedés pedig egyenletesnek mondható: 2020-ban 19 370 forintba kerültek átlagosan, egy évre rá 19 980 forintba, míg tavaly már 21 960 forintba.

A női farmernadrágok és a pulóverek ára pedig hasonlóan változott. Előbbi 29 százalékkal kerül többe, mint 2019-ben (8280 forintról 10 650 forintra nőtt az áruk), míg utóbbi 39 százalékkal drágult ez idő alatt, 5930 forintról 8220 forintra.

A pulóverek és a farmernadrágok esetében sem beszélhetünk olyan ár ingadozásról, mint amit az elmúlt egy évben figyelhettünk meg, vagy a férfi ruhadarabok esetében az elmúlt négy évben. Az pedig egyértelmű a fentiek alapján, hogy még mindig a férfiruhák a drágábbak, még úgy is, hogy az elmúlt egy évben a női ruhák sokkal nagyobb ütemben drágultak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem