businessman hand holding smartphone and touching barcode on device screen in warehouse  distribution

Kiderült: ez valójában a legolcsóbb boltlánc ma Magyarországon

2023. július 3. 19:04

Szombaton élesedett a GVH online árfigyelője, mely abban  segíti a magyar vásárlókat, hogy azonnali információhoz jussanak, mi hol a legolcsóbb éppen. A rendszer az alapvető élelmiszereket listázza, nagyjából 100-at, de csak a legnagyobb kiskereskedelmi láncok árait. A Pénzcentrum összeállította saját vásárlói kosarát, hogy ezen keresztül hétről hétre meg tudjuk vizsgálni, mi mennyibe kerül, és melyik üzlet éppen a legolcsóbb. Ma az Aldi nyert.

2023. július 1-jén elindult a GVH online árfigyelő rendszere, mely abban segít majd a magyar vásárlóknak, hogy a még mindig 33 százalék feletti élelmiszer-infláció mellett megtalálhassák a lehető legolcsóbb árakat a legnagyobb láncok üzleteiben.

A kormány szerint ez hozzájárul majd ahhoz is, hogy a fogyasztók tudatosabb döntéseket hozzanak vásárláskor, a boltok pedig versenyezzenek a vásárlókért, és a tervek szerint az árfigyelő segít letörni az inflációt. A rendszerben arra is figyelnek, hogy a kereskedelmi egységek idő előtt ne ismerhessék meg egymás árait, a beküldött adatokat éjszaka egy adott időpontban frissítik, és ettől az időponttól láthatja mindenki a valós adatokat.

Hétvégén a megjelenéskor már teszteltük a rendszert, most egy 20 tételes vásárlói kosarat állítottunk össze, melyen a leggyakoribb tételek szerepelnek, amit egy magyar család jó eséllyel beletesz a kosarába:

Ha az összes terméket sikerül a lehető legolcsóbb helyen beszereznünk, az utolsó oszlopban lévő boltokban, akkor a végösszeg 8634 forint lesz. Ez azonban azt jelenti, hogy az összes üzletet fel kell keresnünk – de ez nyilván nem életszerű.

Ha az összes azonos terméket megnézzük boltonként, az jön ki, hogy az Aldi a legolcsóbb, ott 9501 forintot fizetnénk érte, a Tescóban 9900 forintot, az Auchanban 10 093 forintot, a Lidl-ben 10 103 forintot, a Sparban 10 873 forintot, a Penny-ben pedig 10 956 forintot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrum korábbi felmérésében, melyben arra kerestük a választ, a magyar vásárlók szerint melyik a legolcsóbb FMCG hálózat, a Lidl nyert, az árfigyelő szerint most azonban csak a harmadik 6 termékkel a listán.

Így szorulnak ki a kisboltok

Az árfigyelővel kapcsolatban ugyanakkor aggályok is felmerültek, ezekről korábban lapunk is írt. Ezek közül az egyik az, hogy mivel adatközlési kötelezettség a Gazdasági Versenyhivatal felé csak egy bizonyos bevételhatár fölött keletkezik, a vásárlók azoknak a boltoknak az árait látják majd, amelyek között egyébként is éles a verseny. Vagyis a drágább kisboltok eleve benne sem lesznek az "átlagban", amit az árfigyelő rendszer mutat. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm