25 °C Budapest
Cropped shot of young Asian woman carrying a shopping basket, grocery shopping for fresh organic fruits and vegetables in supermarket. Green living. Making healthier food choices

Megkezdődött a kötelező akciózás az Aldiban, Lidlben, PENNY-ben: itt a mától hiperolcsó élelmiszerek listája

G7
2023. június 1. 09:58

Június 1-től, azaz mától lép érvénybe az a rendelkezés, hogy a nagyobb élelmiszerboltoknak kötelező 20 termékcsoportban legalább 1-1 terméket legalább egy hétig több mint 10 százalékkal leárazniuk. A 20 termékcsoport igen széles kört fed le, ezért érdekes lehet, melyik bolt milyen termékeket választott. A G7 össze is gyűjtötte, mely termékekre terjed ki boltonként a kötelező akció.

Fontos, hogy a kereskedelmi törvény szerint nem trükközhetnek a boltok azzal, hogy rövid időre magasra emelik egy termék árát, hogy aztán onnan jó nagy leárazást színleljenek. Ez a mostani kötelező akciókra is vonatkozik, tehát az árengedményeknek valósnak kell lennie. A lap szerint azonban a boltokban egyébként is olyan sok akciót szoktak hirdetni, hogy nem történik más, minthogy 1-1 terméket kineveznek kötelezően árleszállítottnak, az egyébként is akciósnak betervezettek közül.

A boltok listáiból szemezgetve az Aldiban például 999 forint lesz a csirkecomb kilója, a sertéstarja 2349 forint. A halrudacska 999 forint, a tejtermékek és helyettesítők közül viszont egy növényi ital kerül akcióba (899 Ft). A sajtok közül a panírozott camambert lett az akciós termék (999 Ft). A kenyerek közül a fehérjedús rozskenyér árát vitték le 629 forintra. A zöldségek kategóriában az avokádó (699 Ft), a koktélparadicsom (799) és a kígyóuborka (199 Ft) került. Az új burgonya kilója 599 forint.

A Lidl a pulykamellfilé tokányt akciózta le 799 forintra, a sajátmárkás túrórudiját (449 Ft), a mangót, a TV-paprikát, a sertészsírt. Kenyérfélék közül a tökmagos kenyeret (479 Ft), fűszerek közül az oregánót 89-ről 44 forintra. Akciós lesz a kockacukor (325 Ft), a sajtok közül pedig a laktózmentes trappista (2222 Ft). Tejek közül a sajátmárkás 3,5%-os UHT-tejre fog vonatkozni a nagy akció (299 Ft).

A PENNY-bena baromfi virsli lett akciós (699 Ft), a pulykamellfilé (2399 Ft) és a sertéslapocka (1199 Ft). A boltlánc bevállalta az akciós trappistát 419 forintos áron, és egy vajat is akcióba tett (265 Ft). A kenyerek közül is a fehér kenyér lett akciós, 389 forint! Zöldségek, gyümölcsök között sem egzotikus fajták, hanem a piros alma és a lilahagyma árát csökkentették.

A kávék, teák kategóriában mindhárom boltlánc szemes kávét tett akcióba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az akciós termékeket nem könnyű becserkészni hétről hétre, hiszen a jogszabály csak arra kötelezi a boltokat, hogy a szokásosan kék alapú, erre a célra központilag megtervezett tájékoztató szöveget kitegyék a bejáratnál, ám a leárazott termékek listáját ehhez hasonló módon nem kell közzétenniük. Sőt, sem az akciós újságban, sem a polcokon nem kötelező részletezni, hogy melyik akció köszönhető a kormány tevékenységének, és melyik független attól - írja a lap.

Bár a Lidl, a Penny és a Spar az akciós újságjában egyaránt jelezte, hogy melyik a kötelező akciós termék, ezt önkéntes alapon tették. Az Aldinál az akciók hosszából lehetett következtetni, az Auchannál pedig tipográfiailag elkülönül a 20 termék, de külön jelölés nincs az újságban. A Tesco azonban, amelynek amúgy is rengeteg akciója van, és még a Clubcard tagoknak is ad kedvezményeket, nem jelöli meg az akciós újságjában a kormányzati termékkört, és mivel a polcokon sincs ennek semmi jele, csak az online boltjában jelzik, hogy melyik a kormányzati akció. Így megtörténhet hogy adott esetben a vásárlóknak nem sok fogalmuk lesz arról, hogy a sok 10 százalék feletti akció közül melyik az, amelyikre a kormány kötelezte a boltot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem