16 °C Budapest
Fájdalmas sajtdrágulás jöhet Magyarországon: 40 százalékkal emelkedett a trappista ára

Fájdalmas sajtdrágulás jöhet Magyarországon: 40 százalékkal emelkedett a trappista ára

2022. június 23. 09:31

Folytatódott májusban a nyerstej-árak emelkedése, miközben a felvásárolt mennyiség éves alapon is csökkent. Negyven százalékkal emelkedett a trappista sajt feldolgozói ára, de a többi tejterméket is érinti a változás.

Annak ellenére volt kevesebb a nyers tej azonnali (spot) piaci értékesítése, hogy az éves áremelkedés a duplája volt a belföldinek.

Májusban a nyers tej országos termelői átlagára 151,68 forint volt kilogrammonként, ami a fehérjetartalom 0,07 százalékpontos, a zsírtartalom 0,11 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos emelkedése mellett azt jelenti, hogy az előző havihoz képest 4 százalékos volt az áremelkedés – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb tejpiaci jelentésében. Éves alapon 37 százalékos volt az árnövekedés, emelte ki a Világgazdaság.

A felvásárolt nyers tej mennyisége 2022 májusában az előző havinál 1 százalékkal, a 2021. májusinál 6 százalékkal volt kevesebb. A májusi átlagos kiviteli ár 170 forint volt kilogrammonként, az előző havihoz képest 6 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 70 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 12 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. Az AKI adatai szerint a nyers tej kiszállítása 17 százalékkal csökkent 2022 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Idén áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül 40 százalékkal emelkedett a trappista sajt,

34 százalékkal a kefir, 33 százalékkal a tejföl, az adagolt vaj, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós, friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, 32 százalékkal a tehéntúró és a natúr joghurt, 31 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és az ömlesztett sajt ára. A gyümölcsös joghurt drágulása 29 százalékos, a 2,8 százalék zsírtartalmú, dobozos tartós tejé pedig 23 százalékos volt, míg a natúr joghurt feldolgozói értékesítési ára 0,2 százalékkal lett magasabb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (37 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (31 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (29 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (5 százalék) fogyasztói ára.

Az AKI arról is beszámolt, hogy a nyers tej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 48, az Európai Unióban 29, Új-Zélandon pedig 23 százalékkal emelkedett 2022 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest. A nyers tej spotpiaci ára Olaszországban a 4–24. hét között 25 százalékkal, 60,5 euróra emelkedett 100 kilogrammonként. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spotpiaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 20–24. hét között 9 százalékkal, 57 euróra emelkedett 100 kilogrammonként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem