13 °C Budapest
Throwing leftovers to the bin

Sebesen terjeszkedik vidéken a magyar élelmiszer-startup: az egész országot meghódíthatja

2023. október 25. 08:14

Az élelmiszer-pazarlás egy globális probléma, amely nemcsak a környezetre, hanem a gazdaságra és a társadalomra is negatív hatással van. A világon évente több mint egymilliárd tonna étel kerül a szemétbe, miközben sokan éheznek vagy alultápláltak – írja a HelloVidék.

A HelloVidék cikke szerint Magyarországon is komoly kihívást jelent az élelmiszer-pazarlás, hiszen évente mintegy 1,8 millió tonna étel végzi a kukában. A pazarlás legnagyobb része a háztartásokban és a vendéglátóiparban történik, ezért fontos, hogy mind a fogyasztók, mind az éttermek és boltok lépéseket tegyenek az élelmiszer-hulladék csökkentésére.

A HelloVidék a 2020-ban négy egyetemista által létrehozott Munch nevű magyar startup PR és CRM menedzserével készített interjút. Belayane Najoua a HelloVidéknek elmondta, hogy a cég célja már a kezdetektől az volt, hogy egy olyan forradalmat hozzon létre a vendéglátásban és az emberek gondolkodásában, aminek a segítségével megszüntethetővé válik az élelmiszer-pazarlás. Mára három országban, több mint 200 városban vannak jelen és az elmúlt három évben a Munch-on keresztül már több mint 1 millió adag ételt mentettek meg.

Jelenleg 190 városban vagyunk jelen Magyarországon és a fő fókuszban a magyar nagyvárosok vannak, mint például Szeged, Debrecen, Pécs, Nyíregyháza, Győr, Sopron, Szombathely, Kaposvár, Székesfehérvár. Jelenleg már minden felsorolt városban jelen vagyunk, viszont szeretnénk megerősíteni a jelenlétünket és folyamatosan keressük az új partnereket. A végcél viszont az, hogy Magyarország minden egyes pontján teremthessünk lehetőséget az ételmentésre.

– közölte Belayane Najoua. Hozzátette, a Munch egy abszolút win-win szituáció, hiszen a partnereik az aznap megmaradt ételeket töltik fel a platformra, amit máskülönben kidobnának a kukába, ráadásul még emelt díjat is kéne fizetniük az élelmiszer-hulladék elszállításáért, így az extra költségből bevételt tudnak generálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha kíváncsi vagy, hogyan mérhető a Munch hatása az ételpazarlás csökkentésére és a környezetvédelemre, vagy hogy a cég milyen kihívásokkal szembesül a működése során, akkor kattints a HelloHázra és olvasd el az interjút.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem