13 °C Budapest
Businessman adjusting tie green business company

Rengeteg magyar semmilyen adókedvezményt nem vesz igénybe: itt lenne a lehetőség

2023. április 14. 14:02

Egy friss felmérésben a megkérdezett vállalkozások 75%-a véli úgy, hogy a következő 2 évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt két esztendőben. Nem meglepő, hogy a saját vállalkozásukat illetően sem túlzottan derűlátóak, ugyanakkor közel sem olyan mértékben, mint az országkilátásokat illetően. 63%-uk számít kedvezőtlenebb évekre, tavaly ez az arány csupán 45% volt.

Második alkalommal készítette el felmérését a Niveus Consulting Group a magyar vállalkozások gazdasági várakozásairól. Az elkövetkező 2 évre a megkérdezettek háromnegyede látja kedvezőtlenebbnek az ország gazdasági kilátását az elmúlt 2 évhez képest. Többen (83%) rendelkeznek válságtervvel, mint tavaly. Nem meglepő módon a vállalatok gazdasági válság esetén bér-és járuléktámogatást, illetve adócsökkenést látnának szívesen. Az elmúlt évben a harmaduk kkv adókedvezményt vett igénybe (amennyiben jogosult volt rá), további 30% K+F adókedvezményt, a többiek viszont jellemzően nem éltek semmilyen adócsökkentési lehetőséggel. – derült ki a Niveus Consulting Group kérdőíves felméréséből.

A Niveus Consulting Group 2. évben elkészített több száz fős mintán végzett felmérése a vállalkozások gazdasági várakozásait vizsgálta. A kérdések kiterjedtek egy esetleges válság idején szükségesnek tartott kormányzati beavatkozásokra, az elmúlt években igénybe vett adókedvezményekre, illetőleg arra, hogy az infláció, az árfolyam ingadozás, valamint a rezsiköltségek emelkedése hatással van-e a cég működésére.  A megkérdezettek 82 százaléka 250 fő alatti-, 15%- 250-1000 közötti, a maradék 3% pedig 1000 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalkozás.

Borúlátóak a magyar vállalkozások

A megkérdezettek 75%-a véli úgy, hogy a következő 2 évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt két esztendőben. Nem meglepő, hogy a saját vállalkozásukat illetően sem túlzottan derűlátóak, ugyanakkor közel sem olyan mértékben, mint az országkilátásokat illetően. 63%-uk számít kedvezőtlenebb évekre, tavaly ez az arány csupán 45% volt.

Gazdasági válság esetén döntően 3 különböző kormányzati beavatkozást igényelnének a cégek: 50% adócsökkenést/adókedvezményt, közel 25% bértámogatást és szintén 25% járuléktámogatást. Ezek az arányok megegyeznek a tavalyi év során mértekkel. Míg tavaly a cégek alig 40%-a rendelkezett válságtervvel, addig idén ez az arány megnőtt 83%-ra, a tudatosság valószínűleg az elhúzódó bizonytalan időszaknak tudható be.

Kevesebben élnek adókedvezményekkel

A felmérés rákérdezett a korábban igénybe vett és az elvárt adókedvezményekre; a válaszok mindkét esetben vegyes képet mutatnak. Nőtt azok aránya, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt: a megkérdezettek 40%-a nem élt semmilyen adókedvezménnyel az elmúlt évben (tavaly: 31%). Emellett a cégek harmada kkv adókedvezményt vett igénybe (amennyiben jogosultak voltak rá), további 30% K+F adókedvezményt. Ebből is látszik, hogy a tudatos adótervezés nagyon sokat segíthet a cégek adópozíciójának további javításában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nincsen egységes álláspont: eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy milyen adókedvezményeket látnának szívesen; 23% mondta a bérekhez kapcsolódó adó jellegű támogatást, 16% a helyi iparűzési adó maximalizálását, 26% további energiahatékonysági adókedvezményt várna, 33% nem válaszolt a kérdésre. Az energiahatékonysági adókedvezmények kihasználása terén a Niveus Consulting Group tapasztalata szerint is van további mozgástér a vállalkozások számára.

Nehezített pálya

A felmérésben arra is kitértek, hogy a közelmúlt eseményei mekkora hatással vannak a magyar vállalkozásokra.

  • Árfolyam ingadozás: nem meglepő módon 62% szerint kedvezőtlen hatása van a kiszámíthatatlan árfolyamingadozásnak. Azoknál a cégeknél, akiknél euróban keletkezik a bevétel, ők pozitív hatásról számoltak be (30%), 8%-uk pedig azt nyilatkozta; semmilyen hatása nincsen a vállalkozásukra. Az árfolyamhatás mérséklésének egyik eszköze az EUR könyvvezetésre történő átállás, amellyel a Niveus Consulting Group ügyfélkörében is egyre többen élnek és kifejezetten kedvező a bevételi oldal devizakitettsége esetén.
  • Infláció növekedés: nem meglepő módon, a döntő többség (92%) érzi a negatív hatást.
  • Rezsi- és finanszírozási emelkedése: mindenkit negatívan érintenek. Előbbi hatására 20%-uk energiahatékonysági beruházásokat hajtott végre, 15% pedig csökkentette a bérelt irodaterületét. A finanszírozási díjak emelkedése 27%-nál a beruházások ellehetetlenítését okozta, 10%-nál likvid problémákat okozott, további 10%-nál támogatott hitelkonstrukció igénybevételére került sor.

A fentiek is további átgondolásra késztetik a vállalkozásokat, amelyek sok esetben nem egy, hanem komplex szolgáltatási területek összehangolt beavatkozását igénylik a tanácsadócég különféle üzletágainak tapasztalatai alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm