26 °C Budapest
Húzós drágulás jön a könyvesboltokban: itt még fillérekért vehetsz olvasni valót

Húzós drágulás jön a könyvesboltokban: itt még fillérekért vehetsz olvasni valót

2022. június 1. 18:02

Nincs olyan szektor, amelyet ne ért volna utol az idei top drágulás, így nem meglepő, hogy a könyvesboltokra is nagy hatással van az árak emelkedése. A globális és helyi árfelhajtó hatásokat már ők sem tudják tompítani, így kénytelenek lesznek ezt a vásárlókra hárítani. Nem meglepő, hogy egyre többen gondolkodnak azon, hogy hogyan lehetne megúszni a könyvek drágulását, hiszen idén már az olcsóbb kategóriájú könyvek is sokba fájhatnak az olvasóknak.

Kettősség jellemzi a magyar könyvpiacot, míg 2020-ban tízéves könyvkiadási csúcs dőlt meg, addig az eladott példányszámok egyre csak csökkennek. Akkor átlagosan 5 000-6 000 forintot költöttünk egy egy könyvásárlás során, azonban a forgalom megtorpant, így a könyvesboltok némi visszaeséssel zárták az évet. A könyvpiacot idén sem fogja túl sok jó várni, hiszen a papír drágulása miatt már a könyvek is drágábbak lesznek.

A Líra és a Libri is arról számolt be, hogy visszaeséssel zárták a 2020-as évet, hiszen a Libri mintegy 200 ezerrel kevesebb könyvet értékesített, mint korábban. Ennek ellenére online többen rendeltek, de még ez sem kompenzálta a bolti visszaesést. A vásárlói kosárérték is emelkedett, amit a szakemberek szerint a papír árának drágulása, az üzemanyagárak és a minimálbér emelkedése is okozott. Korábban lapunknak a két könyvesbolt lánc elmondta, a könyvek ára lassan eléri a lélektani határt, ami fölött már nem szívesen fizetnek a vásárlók egy-egy könyvért.

A 75 saját, és 11 franchise-bolttal rendelkező Líránál 2020-ban jellemzően 5 000 forintot fizettek a könyvekért, ami 500 forintos emelkedés egy év alatt, míg a Librinél 5 700 forint volt az átlagos költés, ami 400 forintos kosárérték-emelkedés.

Az MKKE elnöke lapunknak beszámolt arról is, hogy az olvasóközönség nagyjából stagnál Magyarországon, és ez vélhetően a tavalyi évre is igaz volt. Nálunk tehát nem történt meg az egész évre nézve az, hogy a pandémia miatt többen nyúltak volna általánosságban a könyvek felé. Az MKKE elnöke, Gál Katalin beszélt arról is, hogy bár a magyar olvasói réteg mennyiségileg nagyjából állandónak mondható, strukturálisan azért változik.

Azt tapasztaljuk, és a Tárkival végzett közös kutatásunk is azt támasztotta alá, hogy a karantén ideje alatt megnövekedett a 60 pluszos korosztályban az olvasók aránya, miközben a 30-on túli, 40-50 éves családfők esetében drasztikus visszaesés volt tapasztalható. Ezen felül a hazai olvasó közönségre igaznak látszik továbbá az is, hogy jellemzően több nő olvas idehaza rendszeresen, mint férfi

- ismertette a legfrissebb kutatási adatokat Gál Katalin. Az igazgató továbbá megerősítette azt is, hogy a 2020-as durva karanténidőszakok alatt valósággal kilőttek az online értékesítések. Ezt a keresletetnövekedést pedig mind a könyvkereskedők, mind pedig a kiadói webshopok is realizálni tudták.

Ezzel enyhítenék az áremelkedést

Korábban írtunk arról, hogy a magyar könyvesboltokat is eléri a drágulás 2022-ben, ugyanis globális és helyi árfelhajtó hatásokat már nem tudják tompítani, részben kénytelenek lesznek a vásárlókra hárítani. Amíg 2021-ben még az inflációhoz igazodott az áremelkedés, addig idén már jelentősebb drágulásra lehet számítani, nemcsak a keménytáblás kötetek esetében, hanem az olcsóbb kategóriájú könyvek esetében is.

Nyáry Krisztián, a Líra Csoport kreatív igazgatója ennek kapcsán kifejtette, hogy tavaly év végén a nyomdaipari szereplők még arra számítottak, hogy az áremelkedés nagyjából még egy negyedévig, de legfeljebb fél évig tarthat, után pedig csökkenést vártak. Ez a helyzet azonban megváltozott, a nyersanyag nemhogy drágul, hanem kiszámíthatatlanná vált, mint ahogy az is, hogy lesz-e egyáltalán megfelelő minőségű és mennyiségű papír. Most úgy gondolják, hogy a válság év végéig biztosan eltart. Mint mondta, az euroárfolyam kedvezőtlen alakulása is érinti a kereskedőket, sok negatív hatás éri őket ami jelentős költségnövekedéssel járhat a kiadók számára, amit szintén az olvasókra hárítanának. Azonban a megszorítások miatt csökkenhet a lakosság könyvekre fordítható kerete, így a kiadóknak olyat árat kell találniuk, ami még megfizethető.

Nyáry Krisztián arról is beszélt, hogy az e-könyvek népszerűsége is csaknem megduplázódott, azonban ez annyit jelent, hogy körülbelül másfél százalékról nőtt 2-3 százalékra a forgalmuk, így ez mégis elenyésző arány. Hozzátette, hogy Európában és azon belül is Magyarországon eleve alacsonyabb az e-könyvet vásárlók aránya, mint az Egyesült Államokban, ennek az egyik speciális magyar oka, hogy drága az e-könyv a papírkönyvhöz képest.

A könyvkiadásban megfigyelhető kedvezőtlen gazdasági folyamatok nagy valószínűséggel 2022-ben fogják éreztetni hatásukat, így nem kerülhető el az általános árnövekedés, de a kiadók különböző megoldások alkalmazásával igyekeznek ellensúlyozni mindezt. Bizakodásra ad okot, hogy egyes iparági előrejelzések szerint Nyugat-Európában megállt az az árak növekedése, ami egyben azt is jelenti, hogy ezt idővel Magyarországra is begyűrűzik

- mondta el a Kovács Péter a Libri-Bookline Zrt. vezérigazgatója lapunknak annak kapcsán, milyen árakra számíthatnak idén a vásárlók.

Ez lehet a megoldás?

Mivel a magyarok zöme olvasni még mindig szeret, nem csoda, hogy akár más platformokon is hajlandóak lennénk könyvet vásárolni. Így például már közösségi finanszírozási oldalakon is - mint például a Brancs - találhatunk könyves projekteket, ahol előre tudjuk finanszirozni a mű kiadását, cserébe jóval olcsóbban juthatunk hozzá egy-egy friss műhöz, mintha a kiadása végig menne a hagyományos procedúrán. Nagyot mennek itt is a fantasy és sci-fi művek, de találunk haiku-kötetet, és regényt is.

A Kittenberger steam punk képregénye egy alternatív történelmi-kaland-steampunk képregénysorozat utolsó, 4. részét adná ki, valamint a lelkes rajongók egy albumhoz is hozzájuthatnak, amiben benne van a 4 képregény. 2016-ban jelent meg az Év képregénye díjat elnyerő Kittenberger I. - Fabriqué en Belgique c. album. Ezt követte 2018-ban a 2. rész: A hiéna átka, 2021-ben pedig a 3., A pokol kapujában címmel. Már csak a 4. rész hiányzik, hogy teljes legyen a történet. A képregénysorozatban a híres természettudós, vadász, író, Kittenberger Kálmán életének kalandos eseményei keverednek a múlt század elejének izgalmas időszakával, a kor ismert, de mára többségében elfeledett magyar alakjaival, kitalált és irodalmi figurákkal, valamint a steampunk stílus különös gépezeteivel, találmányaikkal. Korábban is már volt magyar vonatkozása annak, amikor valaki közösségi finanszírozásból készített volna képregényt, akkor a könyv igen népszerű is lett, a Nyugat és Zombik azóta pedig több helyen is elérhető.

De nem csak a képregény rajongók találhatnak érdekességet maguknak. Az Emlékezz Budapest blog szerzőjének a könyve is itt kerül megjelenésre. A blogban Budapest hétköznapi életének nem mindennapi mozzanatait, a hétköznapi emberek legizgalmasabb, leghajmeresztőbb és legrejtélyesebb történeteit eleveníti fel a szerző, Pályi Brigitta. A Szerelmes Budapest című könyv pedig azt vizsgálja, hogy a 20. század eleji budapestiek hogyan viszonyultak a szerelemhez, illetve hogyan értelmezték azt. A könyv célja, hogy behatóan megismertesse a békebeli budapesti emberek szerelem-fogalmát, illetve annak különböző szemszögeit is. Hogyan gondolkodtak a szerelemről, a házasságról és mit jelentett számukra a hűség fogalma. Emellett a könyv a szerelem azon árnyoldalait is megvilágítja, amelyek elsősorban a feszes társadalmi elvárások következményeiként születtek meg: úgymint a szeretők intézménye, a házasságon kívüli nem kívánt terhesség és a szerelmi kettős öngyilkosság. 

Akik pedig inkább a távolkelet felé kalandoznának, és szeretik a japán tematikájú dolgokat, azok olyan különlegességekre is rábukkanhatnak, mint az Y - Haikuk dossziéból.Négy Y-generációs alkotó – félig irodalmi, félig design – projektje ez, ahol szabadversekből kártyajáték, haikukból pedig egy illusztrált dosszié készült. A projekt két részből áll: egy kártyapakliból (Y) és egy A5-ös méretű dossziéból (Haikuk dossziéból). A pakli 50 lapján egy-egy képvers szerepel, a dossziéban pedig 30db haiku 30db illusztrációval. Az Y című kártyapakliban ötven rövid szöveg lett grafikailag megelevenítve, a bővített pakliban pedig 20 extra lap is van. Nevezhetjük ezeket versnek, képversnek, érzésfoszlánynak vagy akár szövegflessnek, de a lényeg mégiscsak az, hogy szokatlan helyzetbe hozza az olvasót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem