17 °C Budapest
Óriási bajban a magyar vendéglátósok: kilőtt az alapanyagok ára, nem győznek árat emelni

Óriási bajban a magyar vendéglátósok: kilőtt az alapanyagok ára, nem győznek árat emelni

2022. május 24. 08:58

Képtelenek bekalkulálni az árakba a drágulás mértékét a vendéglátóhelyek, amelyek túlélték a pandémiát, és most a háború következményeitől szenvednek. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádióban elmondta, egyes üzletek energiaszámlája 300 ezer forintról 1,8 millióra nőtt, és akkor az alapanyagokat még meg sem vásárolták.

Mintegy 3400-zal, 51 ezerről 48 ezer alá csökkent a vendéglátóhelyek száma a járvány két évében, a 2022-es év elejére, a korlátozások legnagyobb vesztesei pedig a Budapest belvárosában található éttermek és szórakozóhelyek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László.

Az egész ágazatot nagyon mélyen érintette az elmúlt 2 éves válság, és még ki sem lábaltunk, máris itt a háború, rengeteg alapanyag ára emelkedett - van olyan, amit lokálisan már esetleg nem is lehet kapni, például az étolaj

- mondta a szakember, aki szerint a bezárásoknak még nincs vége, és érdekesnek tartja a megoszlást is, ugyanis az éttermek száma 1500-zal csökkent, a cukrászdák száma viszont, ha minimálisan is, de nőtt.

Az energiaárak is jócskán megnőttek: pár hónapja még volt, ahol 25 forint volt 1 kilowattóra energia ára, idén januárban pedig 150 forint, ami hatszoros áremelkedés, és volt olyan üzlet, amelynek ez a kiadása a hatszorosára emelkedett, 300 ezer forint helyett 1,8 millió forintra. "Ezt előre bekalkulálni az árakba, ugyanígy a napi szinten dráguló élelmiszereket is, majdhogynem lehetetlen" - közölte Kovács László. Az indokolt fogyasztóiár-emelés 30-40 százalékos lett volna idén, ehhez képest 10-15, maximum 20 százalékos emelésekről tudnak - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm