A felszolgáló és pultos munkák az éttermek, szállodák és egyéb vendéglátóipari egységek egyik legfontosabb és szociálisan legmegterhelőbb feladatát látják el.
Pár napja derült ki a cukrászok és vendéglátósok számára, hogy egy már szeptember 1-je óta érvényes miniszteri rendelet szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését és felszolgálását kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Ezt a szakma 90 százaléka betarthatatlannak tartotta.
A minisztérium, bár szakmai szervezetekkel történt konzultációra hivatkozott, az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve gyors módosítást ígért, amely kedd késő este meg is jelent a Magyar Közlönyben.
A módosítás alapján a cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni, valamint a képesítési előítás nem vonatkozik a
a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok készítésére és kiszolgálására.
Ezen kívül minden, más területekre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni. Mindez már szerdától érvényes, így ebből feltételezhető, hogy akik szeptember 1-től 40 napon át (sok esetben tudtukon kívül) megszegték a most megváltoztatott rendeletet, azokon ezt nem fogják számon kérni.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
- Vigyázat, veszélyes kártevő épül be a telefonba, viszi az adatainkat is
- Kijöttek a számok: nem nyughatnak a magyar nyugdíjasok
- Horgászálom: két nap alatt két rekord a Tisza-tavon – képek
- Élvezze ki a tavaszt, mert már a kanyarban a fordulat
- Olyan dolgot műveltek a Balatonhoz közel, amit nagyon nem kellett volna
- Mint egy akciófilmben: tíz kilométeren át üldöztek a rendőrök az ámokfutót – videó