Nagy a baj az új pénztárgépeknél: tízezreket érint

Pénzcentrum
2014. január 24. 14:32

Megdöbbentette a két online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonása a forgalmazókat, amelyről állításuk szerint a hivatal nem értesítette őket, a cégek vizsgálják a helyzetet. A visszavont engedélyű gépeket rendelő kereskedőknek érdemes gyorsan lépniük - több tízezer boltost érinthet az ügy.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét.

Az Alt Cash honlapján azt közölte: megdöbbenve fogadták a Sam4s NR-300 online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonását. A hírről az MKEH oldaláról értesültek, előzetes tájékoztatást nem kaptak a hivataltól.

Nincs tudomásuk arról, hogy a gépeikkel csalni lehetne, a pénztárgép jogerős forgalmazási és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezett, az MKEH összes vizsgálatán hibamentesen szerepelt - hangsúlyozta a cég.

Szintén váratlanul érte a hír csütörtökön este a Japán Cash Company-t. Hivatalos álláspontjuk még nincs, jelenleg dolgoznak a megoldáson - mondta az MTI-nek pénteken Homoki Péter, a társaság kereskedelmi igazgatója, hozzátéve, hogy a jövő héten tudnak bővebb tájékoztatást adni érintett ügyfeleiknek.

A pénztárgép korábban átment az ellenőrzéseken, az engedély visszavonásáról hivatalos indoklást nem kaptak - tette hozzá. Egyelőre annyit közölt: érintett pénztárgépükből még egy sem üzemel, de "nagyon sok" gép állt készen az üzembehelyezésre.

A visszavont engedélyű gépeket rendelő kereskedőknek érdemes gyorsan lépniük

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt javasolja, minél előbb rendeljenek új pénztárgépet azok a kereskedők, akiknek arra a két gépre volt megrendelésük, amelyeknek engedélyét az engedélyezési hivatal visszavonta. Vámos György főtitkár azt is elmondta az MTI-nek pénteken, hogy a döntés több tízezer, döntően kisvállalkozást érinthet; a szövetség elemzi a helyzetet, ha szükséges kérni fogja a támogatási határidő módosítását.

A kereskedelmi szövetség szerint nem érdemes megvárni a visszavonás jogerőre emelkedését, célszerű minél gyorsabban új pénztárgépet rendelni. Ez különösen azok számára fontos, akik igénybe szeretnék venni az 50 ezer forintos állami támogatást a vásárláshoz, ehhez ugyanis érvényes megrendeléssel kell rendelkezni.

Az OKSZ információi szerint a két pénztárgépre több mint 80 ezer megrendelés van, ami a "kiskasszák" csaknem fele. Több tízezer, döntően kisvállalkozás került nehéz helyzetbe - mondta a főtitkár. Kiemelte: azt jelenleg még nem tudni, hogy a befizetett előlegeket milyen gyorsan, illetve egyáltalán vissza lehet-e szerezni. Vámos György szerint ebben szükség lesz állami segítségre is, mert a vállalkozások önhibájukon kívül kerültek ilyen a helyzetbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OKSZ főtitkára emlékeztetett: azok a vállalkozások, amelyek betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, február 28-áig igénybe vehetik az 50 ezer forintos állami támogatást a kasszacseréhez. Akik viszont tavaly október 1-je után rendeltek pénztárgépet, azoknak a január 31-éig történő beüzemelés mellett jár a támogatás.

Egyelőre nem tudni, hogy a forgalmazók milyen gyorsan tudnak reagálni erre az új helyzetre, ez a gyártási kapacitástól függ, miután valószínűleg messze nincs ennyi gép raktáron - fogalmazott Vámos György.

Az OKSZ figyeli a helyzet alakulását, és ha szükséges, a "kiskasszák" esetében kérni fogja a támogatási határidők módosítását - hangsúlyozta a szervezet főtitkára.

Az NGM soron kívül összehívja a munkabizottságot

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) soron kívül összehívja az online-pénztárgép átállást segítő munkabizottságot - mondta Pankucsi Zoltán, a tárca adóügyi helyettes államtitkára a Kossuth Rádió Krónika című műsorában pénteken.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét

Nagyon sok olyan gyakorlati kérdés felmerült, amit azonnal tisztázni kell - mondta Pankucsi Zoltán. Hozzátette: "a kialakult helyzetre találnunk kell egy gyors, határozott, és minden érdekelt érdekeit figyelembe vevő megoldást". Pankucsi Zoltán szerint ebben a munkabizottság összehívása és véleményének kikérése fog támpontot adni.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm