14 °C Budapest

Irodapiaci jelentés: 2009 a bérlők éve lehet!

2009. március 16. 14:30

A Colliers International magyarországi irodája kiadta 2009-es irodapiaci jelentését. "Az irodapiac kitűnő lehetőségekkel kecsegtet az olyan bérlők számára, akik bérleti költséghatékonyságra és jobb ár-érték arányra törekszenek egy új, modern irodaterületen. 2009 várhatóan az egyik legjobb év lesz a cégeknek költözéshez, a meglévő irodabérletük újratárgyalásához elsősorban azért, mert a bérleti díjak csökkennek és a tulajdonosok nagyon kedvező feltételeket fognak ajánlani.

A sikeres bérbeadásért a tulajdonosok kétféle módon ösztönözhetik a piaci szereplőket: az egyik példa erre a dél-budai irodaház akciója is, melynek révén agresszív árképzéssel próbálnak bérlőket megnyerni. A másik lehetőség, hogy az ügynökségeket motiválják magasabb díjazási csomagokkal" - mondta Saly Miklós, a Colliers International irodacsapatának vezetője.

A 2008-as év folyamán összesen 249,000 m² új "A" kategóriás irodaterület került átadásra Budapesten, ennek hatására az üresedési ráta 17,9%-ra nőtt ebben a piaci szegmensben. További 331,000 m² iroda pedig az idei év folyamán kerül a piacra, ebből 248,000 m² "A" kategóriás bériroda lesz. A Colliers International az év végéig az üresedés növekedésére számít, akár a 25%-os szintig is, a gazdasági válság mértékétől függően.

"A nehéz hitelkondíciók és a recesszió miatt a tulajdonosok gyengébb tárgyalási pozícióba fognak kerülni, és valószínűleg rengeteg kompromisszumot kell kötniük, hogy mielőbbi cash-flowhoz és minél magasabb bérbeadottsági százalékhoz jussanak, ha még az idén fel akarják tölteni épületeiket," hangsúlyozta Saly. A Colliers észrevétele szerint az effektív bérleti díjak már a tavalyi év során is 0,50-1 EUR/m²/hónap mértékben csökkentek, és további 1-2 EUR/m²/hónap mértékű esés várható 2009-ben, szintén a válság mértékétől függően.

A maihoz hasonló kiszámíthatatlan környezetben kockázatos becslésekbe bocsátkozni. Annyi azonban bizonyos, hogy néhány projekt átadása átcsúszhat 2010-re; előfordulhat, hogy a gazdaság jobban vagy rosszabbul teljesít - ami az üresedési ráta mértékét is befolyásolja - de összességében kijelenthető, hogy a túlkínálat a budapesti piacon a bérlők számára csakis jobb feltételeket hozhat. "Hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből, fontos a profi bérlőképviselő segítsége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tulajdonosok a nehéz piaci helyzetben is gyakorlott tárgyalók. A leendő bérlők, akik gyakran saját maguk számára igyekeznek letárgyalni bérleti szerződésüket, hajlamosak megfeledkezni a bérleti díjon felüli, igen fontos feltételekről; a Colliers International kész segíteni azoknak a cégeknek, amelyek a lehető legjobb feltételekkel kívánják meglévő szerződésüket újratárgyalni, vagy kívánnak új irodába költözni" - foglalta össze Saly.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem