24 °C Budapest
Megint messze vagyunk az élvonaltól: Budapesttől egy köpésre van a világ legjobb városa

Megint messze vagyunk az élvonaltól: Budapesttől egy köpésre van a világ legjobb városa

2023. december 19. 19:04

Bécs hivatalosan is a legjobb, de legalábbis a legélhetőbb város a világon, míg Budapest csak a 172-es lista középmezőnyéig tudta felverekedni magát. Általánosságban elmondható, hogy csökkent a stabilitás a világban az idei évben köszönhetően a fegyveres konfliktusok hatásainak, és ahol rossz élni, ott idén egy kicsit még rosszabb volt. 

A világ nagyvárosainak életkörülményei mára szinte teljesen helyreálltak a covid-19 világjárvány okozta rombolás után - derül ki az EIU legfrissebb élhető városok indexéből- írja az economist.com.

Ebben összesen 173 város életkörülményeit vizsgálták öt kategóriában: stabilitás, egészségügyi ellátás, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra. Kiderült, az ázsiai-csendes-óceáni térség városai álltak helyt a legjobban. Az index azt is feltárja, hogy a nagyvárosokban valamivel jobb az élet, mint az elmúlt 15 évben bármikor.

A felmérés célja az, hogy segítsen a vállalatoknak kiszámítani az ún. nehézségi pótlékokat az új - és esetleg kevésbé élhető - városba költöző alkalmazottak számára. Melléktermékként a felmérés egy pillanatképet is nyújt a városok állapotáról.

Bécs, a stabilitás, a kultúra és a szórakozás kiváló keverékével, valamint a megbízható infrastruktúrával öt év alatt negyedszer áll a rangsor élén. A második helyen Koppenhága van, egy nagyjából ugyanakkora méretű város, amely számos hasonló jellemzővel rendelkezik. Melbourne, amely korábban is a rangsor élén állt, a harmadik helyen végzett. Az első tíz helyezett közül kilenc kis- vagy közepes méretű; mind a tíz, sőt az első 50 város többsége is gazdag országban található. A nagyvárosok, ahol gyakori a bűnözés, zsúfolt és a sűrű, általában kevésbé jól teljesítenek. London - 12 helyet rontva az egy évvel ezelőttihez képest - a 46. helyen áll, New York pedig tíz helyet rontva a 69. helyen. Wellington és Auckland 35, illetve 25 helyet javított az egy évvel ezelőttihez képest; Hanoi 20, Kuala Lumpur pedig 19 helyet ugrott előre. Az életszínvonal idei emelkedésének fő oka az oktatás és az egészségügyi ellátás terén Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten elért, a járvány utáni javulás volt.

Budapest a tavalyihoz hasonló helyezést ért el, a 80. lett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sereghajtók

A lista alján Damaszkusz áll: több mint egy évtizede a legkevésbé élhető városa, Tripoli egy hellyel feljebb van, bár közel tíz ponttal magasabb eredményt ért el, mint a háború sújtotta szíriai főváros. Kijev, annak ellenére, hogy igyekszik megvédeni magát a háborútól súlyos következményeitől, szintén az utolsó tíz helyezett között szerepel. Az orosz bombázások miatt az infrastruktúrája a 100-ból 23,2 pontot ért el, ami a legalacsonyabb az egész indexben.

Az EIU felmérése által vizsgált öt kategória közül 2023-ban nagyjából csak a stabilitási pontszám csökkent, főként kelet-európai városoké, főleg amelyek közel vannak Ukrajnához. Máshol is romlott a stabilitás: Görögországban a sztrájkoló munkavállalók, a franciaországi nyugdíjtüntetések, valamint az izraeli és perui halálos összecsapások csökkentették a pontszámokat ezekben az országokban. Az infláció a következő évben a világ számos részén a stabilitási pontszámok további csökkenéséhez vezethet, és ezáltal ronthatja az általános pontszámokat.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2023

Egy olyan eseménydús, bonyolult és főleg nehéz év végén, mint az idei volt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni, hogyan is telt, hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. 2023-ban csúcsokat döngetett az infláció: a fizetések hónapról hónapra kevesebbet érnek, miközben a szolgáltatások és a termékek ára az egekben. Ezen kívül továbbra is háború dúl a szomszédos országban, ahogy a Közel-Keleten is eszkalálódott a konfliktus. A pandémia ugyan hivatalosan is véget ért, ám a következményeit még sokáig fogjuk nyögni, az éghajlatváltozást pedig már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: elég csak kinézni az ablakon. Törökországot és Szíriát pusztító földrengések tarolták le, amiben több, mint 57 ezer ember vesztette életét. Ilyen körülmények között nehéz pozitívnak maradni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem