12 °C Budapest
View of an open suitcase full of clothes ready to travel. Holidays and travel concept.

Így nyaralnak fillérekért az élelmes magyarok 2023-ban: mutatjuk a legtutibb trükköt

2023. június 27. 14:32

Egy friss felmérés adatai alapján idén az akciós, előleg nélküli foglalásokat keresik a magyarok, és fontos számukra a SZÉP-kártyás fizetési lehetőség is. Friss felmérésük szerint a vendégek elsősorban online szállásközvetítőn foglalják le szállásukat. A szállásfoglaló portál és a BLS-CEE ügyvédi iroda szakértői ezúttal abban segítenek, mire érdemes figyelni a megfelelő szállás kiválasztásakor.

A nyári hónapokban egyre többen indulnak útnak, hogy megkezdjék az egész évben várt belföldi vagy külföldi nyaralást. Annak érdekében, hogy biztonságosan foglaljunk online szállást, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Az alábbiakban a Szallas.hu és a BLS-CEE ügyvédi iroda szakértői néhány javaslattal segítenek abban, hogy a régóta vágyott kikapcsolódás úgy sikerüljön, ahogy elterveztük.

Ha már eldöntöttük, hogy online tervezzük meg az utazásunkat, sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, ha ismert szállásközvetítő oldalon foglaljuk le a szállást. Miért biztonságos ez a megoldás?
Egyrészt a szállásközvetítő és a szálláshely közötti hatékony jogi szabályozás miatt, amelynek segítségével a platformok jól tudják kontrollálni, hogy csak minőségi szolgáltatást nyújtó partnerek szerepeljenek az oldalon. Ennek a jogi oldala Surinya Balázs, a BLS-CEE szakértője szerint az, hogy a közvetítő oldalak részletesen rögzítik a partnerekkel fennálló jogviszony szabályait, és probléma esetén azonnal közbelépnek, a nem megfelelő minőséget nyújtó partnerekkel szemben pedig jogi eszközökkel tudnak fellépni (végső soron akár a hirdetések felfüggesztésével vagy a szerződéses jogviszony megszüntetésével).

Másrészt a szakértő kiemelte: az elmúlt években számos olyan jogszabály (pl. DAC7, GDPR, fogyasztóvédelmi törvény módosítása) született, melyek még biztonságosabbá teszik az online vásárlást és szolgáltatásigénylést, valamint az ebből eredő esetleges viták rendezését. Az új rendelkezéseknek hála a hatóságok és a közvetítő platformok a szolgáltatókat több eszközzel és hatékonyabban tudják ellenőrizni.

Válogassunk több szállás közül és kérdezzünk, ha szükséges!

Idén különösen fontos az ár: a Szallas.hu felmérése szerint a belföldi utazók elsősorban az akciós árakat, csomagajánlatokat, az előleg fizetése nélküli foglalást és a SZÉP-kártyás fizetési lehetőséget keresik. De mindezek és a jogszabályok által biztosított minőségellenőrzés mellett az egyértelmű kommunikáció is kiemelten fontos. A felhasználók visszajelzése alapján komoly előnyt jelent, ha a szállásközvetítő oldal rendelkezik mindennap hívható, magyar nyelvű ügyfélszolgálattal is, így bármilyen félreértés vagy elégedetlenség esetén van kihez fordulni.

Figyeljünk a biztonságos fizetésre!

A felmérés alapján a vendégeknél kiemelten fontos az online fizetési lehetőség, amely növeli a foglalók bizalmát, az utazási kedvet. A vendégek az azonnali, online fizetési lehetőségeket részesítik előnyben: a 2023-as adatok alapján az online fizetések közel 45 százaléka bankkártyával, 34 százaléka SZÉP-kártyával és 21 százaléka átutalással történt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az online fizetésbe vetett bizalmat a jogi szabályozás is erősíti. A BLS-CEE szakértője szerint a közvetítő platformok előre meghatározott feltételek szerint utalják tovább a befizetett összegeket, amely további védelmet nyújt a kötbérmentes időszak alatt történő lemondások visszafizetése esetén. A fogyasztók a szálláshelyeknél jobban ismerik a közvetítő oldalakat, így a fizetéssel kapcsolatos bizalom is erősebb irányukba. Fontos szempont, hogy az online fizetési szolgáltatás kiterjesztése nemcsak a vendégek biztonságát, kényelmét és a fizetés átláthatóságát szolgálja, hanem a szállásadók számára is előnyöket biztosít. Ilyen például az előlegekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatok csökkenése, valamint a foglalások számának emelkedése: a Szallas.hu online fizetési szolgáltatását használó partnerei átlagosan 46 százalékos forgalomnövekedést értek el 2022-ben.

Tartsuk szem előtt a lemondási lehetőségeket!

Hiába az alaposan megtervezett nyaralás, sajnos bármikor közbejöhet olyan váratlan fejlemény vagy akár betegség, ami miatt mégsem tudunk elutazni. Ilyenkor persze csalódottak vagyunk, nem mindegy azonban, hogy a már kifizetett előlegnek mi lesz a sorsa. Érdemes tehát szállásfoglaláskor annak is utánajárni, milyen feltételek mellett és meddig mondhatjuk le a tervezett utazást, illetve kell-e előleget fizetni és van-e kötbér.

Nézzük meg a szállás értékeléseit!

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már online vásárláskor, hogy ami az interneten nagyon jónak tűnt, az a valóságban inkább kiábrándító volt. Annak érdekében, hogy a családi nyaralás során ne járjunk így, bátran támaszkodjunk a korábbi vendégek tapasztalataira. A Szallas.hu adatai alapján az utazók számára kiemelt jelentőséggel bír a pozitív értékelés a szállásválasztás terén, ezért éljünk ezzel a lehetőséggel, és persze sokat segítünk utazótársainknak, ha a nyaralás végeztével mi is megosztjuk tapasztalatainkat a kiválasztott szállásról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm