24 °C Budapest
Adria vagy a Balaton? Nem hiszed el, melyik az olcsóbb 2023 nyarán

Adria vagy a Balaton? Nem hiszed el, melyik az olcsóbb 2023 nyarán

2023. május 12. 10:04

Szlovénia, Görögország és Montenegró után most Horvátország árait, költségeit hasonlítottuk össze a Balatonnal. Összességében az látszik, hogy áremelés ugyan mindenhol volt, hiszen az infláció mindkét országot súlyosan érintette, de egy jól összerakott és megtervezett tengerparti nyaralás ma már egészen biztosan nem drágább, mintja a Siófokon, Almádiban vagy Keszthelyen töltenénk el ugyanennyi időt.

A tavalyi nagy utazási bumm után, úgy néz ki, idén is jó szezonra készülhet a turizmus: a magyarok utazási kedve az áremelkedések ellenére sem csappant meg, az utazási irodák és a szállásfoglaló oldalak pörögnek, a magyarok úgy készülnek a nyárra, mintha nem lenne holnap.

Az olyan klasszikus belföldi úti célok, mint a Balaton is töretlenül népszerűek, annak ellenére, hogy úgy tűnik, az ottani ára valamivel meredekebben emelkednek, mint például egy külföldi tengerparti nyaralás költségei – persze ez a desztinációtól és az időponttól nagyban függ. Mégis szakemberek szerint az a trend, hogy míg a külföldi szállások árai nagyjából 15-20 százalékkal, addig itthon ennél valamivel magasabb 20-30, de szélsőséges estben akár 40 százalékkal is többe kerülhetnek míg egy évvel korábban.

Szlovénia, Görögország és Montenegró után most Horvátország árait, költségeit hasonlítottuk össze a magyar tengerrel. Az első, amiről feltétlenül említést kell tennünk, az hogy január elsejétől nem csak a schengeni övezethez csatlakozott, de az euró lett a hivatalos fizetőeszköz. Hogy mindezeknek milyen hatásuk lehet a nyaralásainkra és tengerparti árakra, arról Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója beszélt a Pénzcentrumnak.

Mint elmondta, a szállásárak emelkedése globális tendencia, és ez alól Horvátország sem kivétel. Ez nagyrészt a rekord inflációnak köszönhető, amely nemcsak náluk, hanem globálisan is erős tényező.

Itthon persze sok helyen dinamikus árazással dolgoznak, amely a kereslethez igazodik, azaz a kereslet határozza meg elsősorban az árak szintjét, éppen ezért nem mindegy, ki mikor és hova foglal.  Lesz tehát, aki már nem emel, máshol akár 30 százalékot is elérheti ez a mérték:

Az alapáraink, melyek már most elérhetőek a nyári szezonra, azok a tavalyi évhez képest legalább 30 százalékkal magasabbak

– mondta el lapunknak korábban Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba vezetője. Mint kifejtette, ennek oka, hogy 2018-2019 óta nem nagyon emeltek, viszont a mostani helyzetben egyszerűen kénytelenek voltak.

Utazás autóval, vonattal

Nyilván ebben verhetetlen a Balaton: a fővárosból viszonylag problémamentesen elérhető, míg a legközelebbi horvát part 5-6 óra Budapestről – igaz előnyben vannak, akik a déli határnál laknak. A benzin átlagos ára nagyjából megegyezik: 1,52 euró a horvátoknál, itthon 559 forint (1,51 euró mai árfolyamon), így tulajdonképpen mindegy hol tankolunk. 8,6 literes átlagfogyasztással számolva

egy balatoni leruccanás benzinköltsége 15 ezer forint, a 600 km-re lévő Pulába már közel 60 ezer forint.

A hazai 10 napos alapmatrica jelenleg 5500 forint, Horvátországban azonban nincs egységes ár, attól függ, hová tartunk. Zágrábig 5,8 euró,

  • Zágráb - Rijeka szakasz: 9,2 euró (összesen: 15 euró)
  • Rijeka - Pula (Medulin) szakasz: 10 euró (összesen: 15,8 euró)
  • Rijeka - Rovinj szakasz: 8,2 euró (összesen: 14 euró)
  • Rijeka - Porec szakasz: 9,4 euró (összesen: 15,2 euró)
  • Rijeka - Umag szakasz: 11,8 euró (összesen: 17,6 euró)

Ha Splitig, Makarskáig megyünk, Dalmáciába, akkor 30 euró körüli összeggel kell számolnunk, méghozzá kétszer, hiszen haza is kell jönni.

Aki vonattal menne, az a Budapest és Split közötti 789 kilométeres táv nagy részét át tudja aludni. A vonat június 9. és szeptember 30. között közlekedik heti 3 alkalommal. Budapestről keddenként, péntekenként és vasárnaponkénti indulással, Splitből szerdai, szombati és hétfői visszaindulással. Az ára változó, jelenleg így kell kalkulálni fejenként:

  • 6 ágyas fülkében 49 €-tól
  • 4 ágyas fülkében 59 €-tól
  • 3 ágyas fülkében (Triple) 64 €-tól
  • 2 ágyas fülkében (Double) 79 €-tól
  • 1 ágyas fülkében (Single) 119 €-tól

Balatonra a vonat ára persze attl függ elsősorban honnan közelítjük meg, de 6-8 ezer forintnál jellemzően sehonnan se kerül többe, oda-vissza természetesen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árak az egekben

Mint tudjuk, látjuk és tapasztaljuk, mindennek megy fel az ára: drágább az energia, a benzin, az alapanyag, a munkaerő, és ez meglátszik a szolgáltatások árazásában is – nem csak itthon, a legtöbb környező országban – habár inflációban mi vagyunk a legerősebbek.

Tavaly sikerült egy kin élő és éttermet üzemeltető magyar vállalkozóval beszélnünk, tőle tudjuk, hogy 20 százalékot emelet 2022 nyarán az árain, idén a fenti hatások összessége miatt, feltehetően minimum ennyit kell ismét. De persze az igazi szezon még nem kezdődött el, így egyelőre csak találgatni tudunk. Vannak azonban már tavaszi áraink, a Horvátlagúna nevű Facebook oldal rendszeresen fotóz étlapokat, tőlük vettük most kölcsön a képeket.

Jól látszik a képeken, hogy az árak még kunában, de már euróban is ki vannak írva. A pizza 6,50 és 13 euró között van, azaz 2400 – 4800 forint.

Egy másik étteremben az előételek 7,50 – 13,50 euróba kerülnek (2800 – 5000 forint), spagettik 8 – 16,50 euróba (3000 – 6200 forint), saláta 3-5,50 euró (1200-2000 forint), a desszert 4,50 – 6 euróba (1700 – 2300 forintba), egy gombóc fagyi 1,4 euró, azaz 530 forint.

A hazai árakat a Balaton partján jellemzően lángosban mérjük: ezer forint alatt már egy simát sem kapunk, az extrákért pedig akár 400-500 forintot is fizetnünk kell.  Összességében az a tapasztalat, hogy

az olcsónak számító étkezdében is 25-45 százalékos áremelkedésekkel találjuk szembe magunkat idén a parton.

Miből utaznak a magyarok?

Magyarországon a legfrissebb elérhető hivatalos adatok szerint a magas infláció miatt a vásárlóerőt meghatározó reálbérek a negatív tartományba kerültek. A múlt év egészét nézve a reálbérek mindössze 2,6 százalékkal nőttek, decemberben több mint 5 százalékkal csökkentek, idén januárban viszont már 7,6 százalékos süllyedést mutattak, amire másfél évtizeddel ezelőtt volt utoljára példa. Óriási kérdés, ilyen infláció mellett, amikor sokaknak a megélhetés is komoly gondot okoz hónapról hónapra, miből telik utazásra ennyi magyarnak. Mert az utazási kedv láthatóan nem lanyhul, sok iroda már április végére eladott szinte mindent, és a híradásokból is azt halljuk, március 15-én, húsvétkor, május elsején tömve voltak a hazai szállodák.

Azt gondolom, sokan nem gondolkoznak előre, nem elég óvatosak és a meglévő tartalékaikból utaznak idén

 – mondta el korábban a Pénzcentrumnak Börönte Dóra, az Utazas.Info ügyvezetője, majd hozzátette:

Most még talán van miből, ám ilyen infláció mellett nem feltétlenül tudja majd mindenki megtartani ezt az életszínvonalat és megtartani a tartalékokat. 2008-ban is hasonló folyamatokat tapasztaltunk, az a válság is csak 2010-re gyűrűzött be a turizmusba, addigra esett vissza látványosan a forgalmunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm