View over a suburban area with big blocks of flats

Már a középkorúaknak is egyre távolabbi cél a saját lakás: egyre jobban érik a krízis Magyarországon

2023. augusztus 11. 12:03

Változatos igényekkel és a pandémia éve óta enyhülő aktivitással szerepel a 30-40 év közötti korcsoport a hazai ingatlanpiacon. A megfizethetőbb négyzetméterárak miatt többségük új helyett használt ingatlant vásárolt, a vevői motivációt főként a nagyobb ingatlanba költözés vagy az első lakás vásárlása adta, az ügyletek 17%-ban pedig befektetési céllal szerződtek.

A korosztály 62%-a a kerttel rendelkező családiházakat részesíti előnyben a Duna House tranzakciós adatai szerint. Jövőre már csak korlátozottan igényelhetnek Babaváró támogatást, így 10 millió forint sorsáról dönthetnek még az idén.

A szegmens kiemelt célcsoportjának tartott korosztály 2019-ben, de még a pandémia sújtotta 2020-as évben is 30% feletti arányban szerepelt mind a fővárosi, mind a vidéki ingatlanpiaci tranzakciók vevői oldalán. A következő években azonban változott a trend, 2021 még csak enyhébb mértékű csökkenést hozott, ugyanakkor 2022-re a fővárosban 8 százalékponttal, 23%-ra, vidéken pedig 5 százalékponttal, 28%-ra esett vissza a vevői csoport jelenléti aránya a 2020-as adatokhoz képest.

Amennyire jelentős, annyira színes vásárlói réteget alkot a 30-40 év közöttiek köre az ingatlanpiacon. A korosztály képviselői között egyedülállók, friss házasok vagy elvált, egykori házastársak, egy vagy több gyermeket nevelők vagy még csak a gyermekvállalás gondolatával barátkozó párok is megtalálhatóak. Az ilyen korú ügyfelek jellemzően nagyobb otthonba költözés, első lakás vásárlása vagy befektetési célú ingatlanvásárlás miatt kerültek kapcsolatba az ingatlanközvetítő hálózat munkatársaival

– mondta erről Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

2023 első félévének értékesítési adatai alapján a korcsoporthoz tartozó vevők többsége, 32%-a meglévő ingatlanját cserélte nagyobbra, negyedük első lakását vásárolta, jelentős számban, az ügyletek 17%-ban pedig befektetési céllal szerződtek. A Duna House közreműködésével zárt tranzakciókat vizsgálva a 30-40 év közötti vásárlók ötöde a fővárosban talált magának megfelelő ingatlant, 23%-uk Pest vármegye településeit választotta, de Baranya vármegye (13%) is keresett volt a vizsgált korcsoport körében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Családiházat a szóban forgó korosztály 62%-a vásárolt, amelyből használt házra 92%-ban szerződtek a vevők. Ezekért a megközelítőleg 100 négyzetméteres ingatlanokért országos átlagban 37,2 millió forintot, közel azonos alapterületű újépítésű házra 74,2 millió forintot fizettek. Lakásvásárlás mellett a fennmaradó 38% döntött.

A legnépszerűbb választás az esetek 59%-ban a téglaépítésű lakás volt, a 60 négyzetméter körüli ingatlanok 39,3 millió forintos átlagos áron találtak új tulajdonost. Sokan döntöttek a panelba költözés mellett is, ezekért az 55-56 négyzetméteres lakásokért átlagosan 32,9 millió forintot adtak. Elenyésző arányban jelentek meg a korcsoport által zárt tranzakciók között az újépítésű lakások, aki a magas négyzetméterárak ellenére mégis emellett döntött, 78 négyzetméteres otthonokra átlagosan 58,4 millió forintos áron szerződhetett.

A Duna House Barométer adatai alapján az ingatlanárak emelkedésével évről-évre nőtt a 30-40 év közötti korcsoport által otthonteremtésre fordított összeg a fővárosban és a vidéki településeken egyaránt. Míg vidéken 2020-ban átlagosan 24,2 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásra a korcsoportba tartozó vevők, addig 2023 első félévének eladásai alapján az összeg 45%-kal lett magasabb, így már meghaladja a 35,2 millió forintot, cserébe a vásárolt ingatlan mérete változatlanul 90 négyzetméter körül maradt. A fővárosban letelepedők azonban rosszabbul jártak, az ingatlanérték a pandémia évében mért átlagnál csekélyebb mértékben, mindössze 27%-kal, vagyis 11 millió forinttal 52,7 millió Ft-ra nőtt, ugyanakkor az összegért kapott ingatlan alapterülete 73 négyzetméterről 65 négyzetméterre csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem