Young cute caucasian couple enjoying drinking coffee in their new home.

Elértük a lélektani határt: hatalmas változás érik a lakáspiacon

2023. augusztus 1. 18:15

Azok az ingatlanhirdetők csökkentették leggyakrabban áraikat, akik már 6-12 hónapja keresnek vevőt, derült ki egy hazai ingatlanportál adataiból. A hirdetési idő rövidülésével pedig egyre kevesebben élnek az árengedmény intézményével. Az árváltoztatási hajlandóság területenként eltér: míg vidéken inkább tartják magukat az eladók eredeti elképzelésükhöz, addig Budapesten nagyobb az esély arra, hogy a hirdetők lefaragnak áraikból.

Más szelek fújnak a lakáspiacon: az eladásra szánt ingatlanok áraiban még nem érzékelhető egyértelműen a változás, de az otpotthon.hu adatai alapján az eladók az árváltoztatási hajlandóság növekedésével reagálnak a megváltozott ingatlanpiaci környezetre.

2023 második negyedévében 2022 ugyanezen időszakához képest közel 40 százalékkal emelkedett az eladó ingatlanhirdetések száma, míg a kiadó ingatlanoké kisebb mértékben, 18 százalékkal. A legtöbb eladó ingatlanhirdetést az idén áprilistól júniusig tartó időszakban Budapesten, majd Pest vármegyében adták fel, a legkevesebbet pedig Tolna és Vas vármegyékben. Az átlagos négyzetméterárak a portál teljes aktív hirdetésállományát tekintve 2023 második negyedévében a legnagyobb mértékben az új építésű lakóparkokban emelkedtek, 26,7 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A lakások négyzetméterára 5,36, a házaké 3,7 százalékkal drágult ebben az időszakban. Az előző évhez képest viszont az üdülő és hétvégi házak négyzetméterárai majdnem 11 százalékkal csökkentek.

A 2023 második negyedévnél korábban feladott hirdetéseknél azonban már megfigyelhető az árcsökkentés is. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján 2023 január és június között ugyan többségében (68%) nem történt változás a hirdetési árakban, azonban az esetek több mint negyedében (28%) az árak lefelé mozdultak el; és mindössze az esetek 4 százalékában emeltek a hirdetők az eredetileg feltüntetett árhoz képest.

„Az látszik a statisztikákból, hogy a hirdetők számára létezik egy lélektani határ, ha árcsökkentésről van szó” – mondja Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. „A hajlandóság leginkább a 3-6, illetve a 6-12 hónapja hirdetők körében mutatkozik meg. A negyed-fél éve hirdetők 37,7 százaléka, a fél-egy éve hirdetők 38,5 százaléka engedett az eredeti árból 2023 első félévében. Ezek azok az ingatlanok, amelyek az infláció erősödésének és a rezsi árak emelkedésének idején kerültek fel a hirdetési adatbázisba, így feltételezhető, hogy az eladók akkor még nem realizálták az ingatlankörnyezet jelentős megváltozását” – tette hozzá a szakértő.

Vidék és Budapest, Pest vármegye vonatkozásában az árváltozásoknál az látszik, hogy vidéken nagyobb arányban maradnak a kiinduló hirdetési áraknál (70%), és az esetek negyedében (26%) mozdulnak lefelé. Budapesten és Pest vármegyében 65 százalékban tartják a hirdetés indításakor feltüntetett összeget, a csökkenésre pedig az adatok alapján némileg nagyobb az esély (31%) a vidéki ingatlanhirdetésekhez képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A portál adatai alapján az árváltozások átlagát tekintve Tolnában jegyezték 23,3 százalékkal a legnagyobb növekedést, viszont Nógrád vármegye „büszkélkedhet” a legerősebb különbségekkel – itt volt a második legnagyobb átlagos áremelés (22,3%), és a legnagyobb csökkenés is 13,1 százalékkal. Ezeket az ingásokat tekintve Budapest az ország többi részéhez képest kiegyensúlyozottabb – a vidék még alkalmazkodik az ingatlanhirdetési piac változásaihoz.

Budapesten a XXIII. kerületben regisztrálták a legnagyobb áremelkedést (18,2%), majd az I. és a IX. kerület következik a sorban (16,6 és 14,7%). A legnagyobb árcsökkenések pedig az V. és szintén az I. kerületben történtek (10,1 és 10 százalékkal).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem