18 °C Budapest
yellow canola field with blue sky village hungary rural aerial

Szabályosan menekülnek ezekből a falusi csokos falvakból a magyarok: mégis, mitől ijedtek meg?

2023. július 16. 07:03

2023. július 11-én este jelentek meg a Magyar Közlönyben a falusi csok új szabályai, köztük az érintett települések listája is. Ez a lista az utolsó tavaszi módosítás óta nem változott, pedig az azon szereplő településeknek közel negyedén nemhogy fogyna a lakosság, hanem még nőtt is az elmúlt évtized során. Számos olyan község is akad Magyarországon, amelyen továbbra sem elérhető a falusi csok, pedig népessége apadófélben van. A Pénzcentrum most a friss, 2022-es népszámlálás alapján vizsgálta át a falusi csokos települések listáját. A lakosságszám változásai alapján megállapítható, hogy egyes helyeken - ha a népességfogyás megállítása a cél -, már semmi szükség a támogatásra, míg máshol nagyon is elkélne a segítség. Mutatjuk azoknak a telelpüléseknek a ranglistáját is, amelyek a legnépszerűbbnek bizonyultak az utóbbi két évtizedben.

A friss népszámlálási adatok alapján most azt vizsgáltuk, hogy hogyan változott a lakónépesség száma azon a 2631 településen, ahol a legutóbbi rendelet alapján igényelhető a falusi csok. Az utóbbi időben "városi" csokként emlegetett családtámogatás megszűnésével, illetve a babaváró támogatás jogosulti körének szűkítésével ugyanis felértékelődhet a falusi csok szerepe. A toplistákból látható, melyek voltak az utóbbi évtized legnépszerűbb települései, mely értékes információ lehet azoknak, akik vidéken keresik új lakóhelyüket. Emellett azonban az is kiviláglik a statisztikákból, hogy számtalan helyen - még városokban is! - igényelhető a falusi csok, ahol egyáltalán nem beszélhetünk elnéptelenedésről, és több száz (nagy)községben pedig nem, holott elkélne a segítség a népességfogyás megállításában. A falusi csok települések listájához a legutóbbi módosítás alkalmával nem nyúlt hozzá a kormány, meghagyták rajta ugyanazt a 2631 települést, pedig a friss adatok alapján időszerű lenne egy felülvizsgálat.

Budapestet nem számolva, a friss népszámlálási adatok szerint az összes településen 3,5 százalékkal csökkent a lakosságszám 2011 óta - csak a falusi csokos településeket vizsgálva ez az arány 6,4 százalék. Minden bizonnyal elkél tehát a segítség a falusi csok listán szereplő településeken a népességfogyás megállítására, azonban korántsem egységes a helyzet, település és település lakosságszámának alakulásában hatalmas különbségek lehetnek. A 2022-es Népszámlálás adatai alapján a 2631 falusi csokos település közül 644 helyen (24,5%) nőtt a lakónépesség akár minimális mértékben a 2011-es népszámlálás óta, 19 helyen pedig (0,7%) stagnált. Ez egyébként Magyarország összes településénél (3154 a főváros kivételével) 30,2 és 0,6 százalékot tesz ki. Ha azonban csak a községeket, nagyközségeket vizsgáljuk, a népességfogyás ezeken a helyeken együttesen 1,9 százalék volt 2011 és 2022 között, ugyanakkor a városokban, megyeszékhelyeken 4,4 százalék.

Rengeteg olyan támogatott település is akad, ahol a népességnövekedés egyenesen robbanásszerű volt. 2001 óta például Gosztola megduplázta a lakosságszámát, Nemeskisfaludon másfélszer annyian laknak mint 20 éve. Sénye és Zalaköveskút lakossága ugyancsak duplázódott a 2011 óta eltelt időszakban. Azt vizsgálva, hogy arányaiban hol nőtt leginkább a lakosság, főként törpe- és aprófalvakat találunk - vagyis 200 fő alatti, valamint 200 és 500 fő alatti kistelepüléseket. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen helyen már néhány beköltöző is rengeteget nyom a latban egy százalékos összevetésben - ami igaz is -, viszont figyelembe kell venni, hogy az ilyen kicsi településeket fokozottan veszélyezteti az elnéptelenedés, így hátrányból is indulnak. (Ezen a hátrányon sokat segíthet természetesen az elhelyezkedés és az infrastruktúra.)

Kivételt képez ebből a szempontból az 589 fős Moha, 578 fős Nagypáli, az 549 fős Paloznak és az 537 fős Lovas, ahol 2001 óta 40-80 százalékkal nőtt a lakónépesség. 2011 óta pedig kiugró növekedést mutatott a 680 fős Balatonőszöd is. Így esetükben már nem is apró- vagy törpefalvakról beszélhetünk. Mutatjuk a listát, hogy százalékos növekedés tekintve melyek a legnépszerűbb csokos települések:

Érdemes ugyanakkor azt is megvizsgálni, hogy számszerűen hol nőtt a leginkább a lélekszám a falusi csokos településeken. Például a 2001-ben még 2570 fős Sződ 2022-ben már 3180 főt számlált. Ez arányaiban is nagyon jelentős növekedés. 2011 óta pedig számottevően nőtt a lakosság Szirmabesenyőn, Hartán és ugyancsak Sződön, ahogy az kiderül az alábbi listánkból:

Nem állt meg a népességfogyás

Bár nem egy rekorder települést találhatunk a falusi csok listában, azért a friss adatok szerint nem ez a jellemző tendencia. Rengeteg olyan hely van, ahol támogatás ide vagy oda, nagymértékben fogyott a népesség az elmúlt évtizedekben. Százalékos csökkenést tekintve is főként apró- és törpefalvak kerültek a lista élére. Debréte lakossága például 30-ról 10-re csökkent 2001 óta, de már 2011-ben is csak 14-en lakták. Mostanra mindössze 6 férfi és 4 nő él a faluban. Litkán 73-ról csökkent a lélekszám 25-re, Keresztétén már csak 11-en, Iborfián pedig 8-an élnek. Iborfia, Debréte és Keresztéte egyébként az ország három legkisebb lakosú településévé is vált ezzel:

2011 óta is számos településen csökkent rekord mértékben a lakosság. A listában szereplő települések közül kettő nem tartozik csupán az apró- vagy törpefalvak kategóriájába: Somogyzsitfa és Csikéria. Viszont ha ilyen mértékben csökken a lakosság, hamarosan ezek a települések is ezt a tábort erősíthetik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Számszerű fogyást vizsgálva pedig azt láthatjuk, hogy egyes helyekről nagyobb falunyi lakosság tűnt el egy-két évtized alatt. Mezőhegyesen 1929, Csurgó 1610, Tokajban 1457 fővel kevesebben élnek, mint 2001-ben:

Kapcsolódó cikkeink:

86 város bekerült, 262 község kimaradt

A falusi csok listán nem csak községek és nagyközségek, hanem városok is helyet kaptak, számszerint 86 darab a 2631 településből (ez 3,3 százalék). Igaz, egyetlen falusi csokos város lakónépessége sem haladja meg az 5000 főt, Nyékládháza kivételével, ahol a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint 5005 fő él. Számottevő növekedést 2011 óta szinte egyetlen város sem mutatott fel közülük, csak Igal, ahol 11,5 százalékkal nőtt a lakosságszám egy évtized alatt.

Ugyanakkor a 3154 magyarországi település közül - a fővárost nem számítva - van 262 olyan község vagy nagyközség, amely nem szerepel a falusi csok listában. Ezek közül 29 helyen - 11,1 százalékban - csökkent a lakónépesség. A jelenleg 987 fős Berzéken például 2011 óta 12 százalékos népességcsökkenés történt 1121 főről, Pilisszántón a 3002 fős népesség apadt ebben az időszakban 2771 főre (-7,7%). Dánszentmiklóson 2844 főről 2627 főre csökkent (-7,6%) a lakosok száma.

Természtesen sok helyen a fogyás csak minimális, azonban annak tükrében, hogy a jelenlegi falusi csok listán több település óriási népességrobbanást mutatott fel az utóbbi évtizedben és a listán maradhatott, nem feltétlenül fair így kimaradni a szórásból. Az sem feltétlenül indokolja az egyes (nagy)községek kimaradását, hogy nagyon népesek lennének, hiszen a 262 kimaradt község és nagyközség közül csak 26-ról mondható el, hogy nagyobb lenne a lakosságszáma - a 2022-es friss adatok szerint - mint 5000 fő. Köztük például a híresen nagy falu, Solymár, vagy az egyébként is túlnépesedési gondokkal küszködő agglomerációs Csömör és Tárnok, ahol már 10 ezernék is többen laknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem