Old houses in Salfold, Hungary.

Megfordult a zuhanás a magyar lakáspiacon: már megint nem a vevőknek áll a zászló?

2023. július 3. 15:30

Tovább nőtt az eladó lakások és házak kínálata júniusban. A bővülés éves szinten 33 százalékos, és már több mint 146 ezer eladó lakóingatlanból válogathatnak a vevők. Júniusban több mint 30 ezer friss eladó lakóingatlan-hirdetés jelent meg a piacon. A kereslet tavaly júniushoz képest 3 százalékkal élénkült, de az eladó lakásokra és házakra 2021 júniusában érkezett érdeklődésekhez képest 38 százalékos elmaradást mutat. A kereslet élénkülése a balatoni régióban, a fővárosban és Hajdú-Bihar vármegyében volt jelentősebb mértékű.

A lakáspiacot továbbra is visszafogottság jellemzi, de már vannak enyhe élénkülésre utaló biztató jelek. A kínálat fokozatos bővülése mellett ugyanis az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma minimális növekedést mutat éves összevetésben, de még messze elmarad a két évvel ezelőtti szinttől - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat júniusi alakulását mutatja be.

A kínálatbővülés az ingatlanpiac minden szegmensében kimutatható. Az eladó és kiadó ingatlanhirdetések száma júniusban meghaladta a 216 ezer darabot. Az eladó lakások és házak kínálata éves összevetésben harmadával (33 százalékkal) bővült.

Az újonnan eladásra meghirdetett lakások és házak száma, azaz a friss kínálat májushoz képest minimálisan csökkent, de így is több mint 32 ezer lakóingatlan került be a kínálatba. Az országon belül jelentős eltérések láthatóak éves összevetésben is, mert Budapesten több mint 15 százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek meg eladásra.

Felemás a piac két oldala

Tavaly júniushoz képest 3 százalékkal nőtt az eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések száma, de a békeévekhez képest még jelentős a lemaradás. A két évvel ezelőtti szinthez képest idén júniusban közel negyven százalékkal kisebb volt a kereslet. Az eladó lakóingatlanokra több mint 230 ezer telefonos érdeklődést mért az ingatlan.com az előző hónapban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jó hír lehet az eladóknak, hogy a kereslet már nincs akkora zuhanórepülésben, mint azt az év elején tapasztaltuk. Az adatokból az olvasható ki, hogy a lakáspiac keresleti oldala a korábbinál jóval alacsonyabb fordulatszámon stabilizálódott. Úgy tűnik, hogy elértük a piaci forgalom mélypontját, amit a vevők akkor is teljesítenek, ha a lakáshitelek kamatai az egekben járnak

- mondta Balogh László, a vállalat vezető gazdasági szakértője. A kereslet élénkülése a balatoni régióban és a fővárosban is érezhető volt. Somogy és Veszprém vármegyékben 4-5 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, Budapesten pedig majdnem 10 százalékos volt a bővülés tavaly júniushoz képest. A legnagyobb keresletélénkülés Hajdú-Bihar vármegyében történt, ahol az eladó lakások és házak iránt 23 százalékkal több érdeklődést mértek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm