Hands in green gloves plant flowers in pot

Fájni fog a tavasz a kertes házban élőknek: mélyen a zsebükbe nyúlhatnak, erre sokan nem készültek

2023. április 6. 10:02

A hideg idő ellenére a tavasz hivatalosan is beköszöntött, amivel a kerti munkálatok ideje is elérkezett. Ráadásul azoknak, akiknek nagy kertjük van különösen sok feladatot kell ellátniuk, de sokan vannak olyanok is, akik az erkélyüket, vagy a teakertjüket gondoznák tovább. A növények gondozása, a talaj előkészítése, a növények ültetése azonban egyre több pénzbe kerülnek.

A kertészkedés már régen nem tartozik a stresszmentes elfoglaltságok közé, hiszen bizony a drágulás sok kerttulajdonos életét keseríti meg. Annak ellenére is, hogy ez nem egy olyan állandó kiadás, mint a heti bevásárlás. Bár meg kell hagyni, hogy hasonló mértékben drágultak a növények, növényvédőszerek, a virágföld és a műtrágya is.

A kertészkedés pedig az elmúlt években – főleg a koronavírus hatására – sokak kedvenc hobbijává vált, még úgyis, hogy többéves lemaradásban vagyunk például a skandináv országokhoz képest. Azonban pár évvel ezelőtt, amikor a bezártság miatt az embereknek igénye lett arra, hogy díszítsék az otthonaikat.

Ez egy kulturális ív, amit bejárunk most, hiszen szerintem körülbelül 5-10 éves lemaradásban vagyunk ilyen téren más országokhoz képes. Azt nézve, hogy mit és mennyit vásárolunk a növényekből a koronavírus alatt felgyorsult, hiszen nagyobb lett az embereknek az igénye arra, hogy ilyesmivel foglalkozzanak, díszítsék az otthonaikat. Ez a változás azonban mostanra lelassult

– vélekedett Boross Dávod, az Oázis Kertészet felsővezetője, hozzátéve, hogy szerinte, akinek egyszer kellemes élménye volt a kertészkedéssel, az nem fog lemondani az új hobbijáról. A változás a szakértő szerint annyi, hogy az illető három évvel ezelőtt lehet 5 növényt ültetett, viszont most már csak hármat fog.

Azonban szerinte azt is látni kell, hogy azok, akik korábban is érzékenyek voltak a kertészkedésben leginkább a társadalom felső harmadából kerülnek ki. Őket pedig annyira nem vágja földhöz a drágulás, ami éves szinten igazából párezer forintot jelent alapvetően.

10-20 százalékos drágulás figyelhető meg a szektorban

Az egész piac a kertészkedés esetében rendkívül érzékeny az energiahordozók, a benzinár, az euró árfolyam és a csomagolóanyag változására. Alapvetően miután főleg szezonális piacról beszélünk, így az üzletek éves forgalmának körülbelül kétharmada a tavaszi időszakra koncentrálódik, ráadásul nagyon rövid idő alatt ez le is cseng az Auchan szerint. Az árak elszállása pedig természetesen ezt a szektort se kímélte.

A termékcsoportot eltérően érintette az áremelkedés: egyes termékeknél (például a növények, földek, tápoldatok esetében) közel 10 százalékos volt a drágulás, míg a fű- és vetőmagok, növényvédőszerek és virághagymák esetében mintegy 20 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A Praktiker törekszik rá, hogy a gyártói, beszállítói áremelkedésekből a vásárlók minél kevesebbet érezzenek meg – ezt a célt szolgálják a barkácsáruház kéthetente meghirdetett akciói is, amelyek elérhetők a praktiker.hu/ajanlatok oldalon

– árulta el a Pénzcentrumnak a Praktiker szakembere, hozzátéve, hogy a beszállítókat jellemzően a megnövekedett nyersanyag- és csomagolóanyagárak, a logisztikai és bérköltségek emelkedése, valamint a forint árfolyamváltozása késztette áremelésre.

A termékek árváltozását elsősorban a forintárfolyam, valamint az energiaárak alakulása befolyásolja, így ezektől a tényezőktől függ a további áremelkedés vagy -csökkenés. A magas energiaárak az előállítás költségén túl a kínálatot is befolyásolhatják, a dekorkérget például a téli időszakban fűtésre is használták, ami csökkentette a kertészeti célra szánt elérhetőségét is

– erősítette meg a fentieket a Praktiker.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Boross Dávid szerint viszont egyes esetekben a drágulás mértéke könnyedén elérheti a 20-30 százalékot is, attól függően, hogy milyen kategóriában válogatunk. Ugyanis az egyes növények fajtája és energiaigénye miatt könnyedén lehet, hogy bizonyos típusok a többszörösükbe kerülnek, míg mások, évelő fajtáknak alig ment fel az ára.

Ha a szektor drágulását nézzük, akkor a legfőbb szempont az, hogy mennyire drágult az adott termék előállítása. Az energiaintenzív növények esetében, mint több fűszer- és szobanövény például akár egy 20-30 százalékos drágulást is tapasztalhatunk, hiszen ők egész évben meleget igényelnek. Ezzel ellentétben a szabadföldben nevelt növények, az évelők és a fák esetében csak a szállítási költség és a munkaerő drágulása az, ami befolyásolta az árakat, ami ebben az esetben egy 8-10 százalékos áremelést jelent

– mondta Boross Dávid. A szakember kifejtette, hogy az inflációnak köszönhetően a kertészetek is elkezdtek átalakulni. Bizonyos termékek esetében, mint mondjuk a szezonális növények a mediterrán országokban termesztetteket tudjuk megvenni. Azaz a szezon elején import terméket tudunk vásárolni, majd ez szépen lassan megfordul.

Március elejétől a kertészetek beszereznek úgymond félkész, előnevelt palántákat mediterrán országokból, mint például Olaszország. Ezeknek sokkal kisebb az energiafelhasználása, így olcsóbban tudják őket beszerezni és mindössze az üzemanyagárak és a forint ingadozását kell belekalkulálni a végső árba

– mondta el az Oázis Kertészet vezetője, hozzátéve, hogy az egyéb termékek esetében is láthatunk áremelkedést, egyeses etekben még drasztikusabbat is, mint a fent látottak. Egy virágföld előállításánál nincsen nagy energiafelhasználás, azonban a műtrágya esetében ez már nem elmondható, így utóbbi termék ára közel megduplázódott tavaly óta. Azaz a korábbi 4-5 ezer forint helyett ma már 10 ezer forintba kerül 10 kiló műtrágya.

Fontos megjegyezni, hogy a kertészkedés nem úgy működik, mint például a heti nagybevásárlás. Nem kell minden héten megvenni 10 kiló műtrágyát, hiszen ennyi bőven elég egy nagyobb kertbe és elég évente egyszer megvenni. Ugyanez vonatkozik a fűszernövényekre, amiket jó esetben nem vásárolunk újra hetente. Így ezek egyszeri kiadások, nem érzi meg annyira a pénztárcánk

– tette hozzá Boross Dávid.

Ahogyan azt cikkünk elején is kifejtettük a kertészkedés továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend. Az Praktiker szerint a mai napig slágerterméknek számítanak a balkonnövények, muskátlik és az évelők is, de tavalyhoz képest megháromszorozódott a kereslet a bogyós gyümölcsök iránt, és a tavalyi évhez képest háromszor annyi gyümölcsfát értékesítettek az üzletek, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. A palánta szezon pedig még el sem kezdődött, holott egyre nagyobb az igény a zöldség, gyümölcs palántákra és sokan keresik a fűszernövényeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem