inner courtyard of an apartment building. european archtecture. budapest, hungary. balconies to the courtyard of a multi-storey building. view from top floor. Housing conditions in the old town quarter

Tényleg egyre olcsóbbak az albérletek Budapesten? Kiderült az igazság, sokaknak nem fog tetszeni

2023. március 27. 15:33

Ugyan a korábbinál kedvezőbb áron lehet ingatlant bérelni Budapesten, de az árszint még így is meghaladja a tavalyi átlagot, mutatta ki az Otthon Centrum összegzése. A legdrágább városrész átlépte a negyedmillió forintos szintet, míg Debrecenben a fővárosinál átlagosan havi százezer forinttal kérnek kevesebbet egy bérleményért.

„A 2022 IV. negyedévétől jelentősen lassuló ingatlanpiaci trend természetesen hatással van az albérletpiacra” –összegezte az Otthon Centrum elemzési vezetője a bérlakáspiac legfrissebb fejleményeit. Soóki-Tóth Gábor elmondta, az idei első negyedévben 216 ezer forint a fővárosi használt téglalakások átlagos havi bérleti díja, ami ugyan magasabb, mint a tavalyi éves átlag, azonban az előző esztendő utolsó negyedévéhez képest már 6 százalékkal alacsonyabb érték.

A legdrágább városrészek hagyományosan a budai kerületek, itt átlagosan 256 ezer forint a havi bérleti díj. A csökkenés ezekben a kerületekben a legcsekélyebb, mindössze2 százalék. A belvárosban 220 ezer forint a középérték, míg a külső pesti kerületekben átlagosan 156 ezer forint a havi bérleti díj, mindkét városrészben már 6 százalékkal olcsóbb a bérleti díj átlaga a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest. Vidéken főként a régió központokban csökkent a bérlet díj, hiszen a 181 ezer forintos átlagos havi díj 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 187 ezer forintnál.

Egyelőre a kisebb megyei jogú városokban átlag 160 ezer forintos bérleti díj nem mutat csökkenést, de ez a kisebb elemszámmal és a nagyobb heterogenitással magyarázható.

A következő hónapokban itt is stagnálásra, kismértékű árcsökkenésre számítunk

–jelezte a várható piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetőjének szavait kiegészítve Molnár Szabolcs, az Open House alapítója elmondta, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint a vidéki városok közül Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 210 ezer forinttal, míg Győrben 150 ezer forint a havi bérleti díj átlagértéke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egy szobás lakásokat 144 ezer forintért lehetett bérelni, ami viszont 2 százalékkal alacsonyabb, míg a három szobás lakások esetében a 263 ezer forintos bérleti díj már 15 százalékkal kedvezőbb, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában mért érték. Jellemzően Buda és a belváros drágább, a külső pesti kerületek pedig olcsóbbak. A legnépszerűbb kerületekben jelenleg ezekkel az árakkal kell számolniuk a bérlőknek: az V. kerület a legdrágább 327 ezer forinttal, míg a XI. kerületben átlagosan 232 ezer forintért béreltek lakást, a XIII. kerületben 205, a VIII. kerületben 180, míg a XIV. kerületben 175 ezer forint az átlagos havi díj

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem