High Angle View of Solar power plant engineers and examining photovoltaic panels

Itt a friss rangsor: ezek az országok Európa valódi napenergia-nagyhatalmai

2022. november 10. 10:14

Egyre több helyen figyelhetünk fel Európában a napelemek növekvő számára, ennek oka, hogy 2035-re a napenergia-felhasználásnak a kilencszeresére kell nőnie ahhoz, hogy a kontinens a Párizsi Egyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos felmelegedést tartani tudja 

A Nyugat-Európai ország 2030-ra 80 százalékos megújuló részarányt kíván elérni, míg más országok, köztük Ausztria, Dánia és Hollandia az évtized végére 100 százalékos megújuló energiafelhasználást céloznak meg.

Azt, hogy mely európai országok járnak élen napenergiai törekvésben, nem egyszerű meghatározni, ugyanis számos különböző mérőszám alapján lehet megítélni a sikert.

Ha a napenergia által termelt villamos energia arányát nézzük az energiamixben, Hollandia, Németország és Spanyolország áll az élen, 23 százalékos, 19 százalékos, illetve 17 százalékos aránnyal 2022 nyarán. Görögország szintén előkelő helyet foglal el a rangsorban, és nemrég, ha csak 5 órán keresztül is, de el tudta érni, hogy villamos energiájának 100 százalékát megújuló energiaforrásokból termelje - számol be a 24.hu az Euronews alapján.

Gyors fejlődés figyelhető meg Lengyelországban is, amely 2018 óta 26-szorosára növelte a napenergia-termelését, de emellett Finnországon és Magyarországon is komoly ütemben terjed a megújuló energiák használata.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem