15 °C Budapest
construction worker building a log house

Így kerülik ki a brutál rezsidrágulást az élelmes magyarok: te is megúszhatod az árrobbanást

2022. augusztus 17. 19:33

A nyár több fontos és kellemetlen bejelentése között valószínűleg első helyen szerepelt a rezsicsökkentés módosítása, az energiaárak robbanásszerű változása, amely nagyon sok háztartást és családot érint érzékenyen. A legtöbben azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogy miként racionalizálhatják a fogyasztásukat, akár olyan lépésekkel is, amelyeket már eddig is megtehettek volna, csak eddig kevésbé érezték rákényszerítve magukat. 

Sokan gondolják úgy, hogy ezután nem lesz elegendő, ha mindig lekapcsoljuk a villanyt, vagy néha eszünkbe jut lecsavarni a termosztátot, így értelemszerűen óriási lett az érdeklődés az okos megoldások iránt.

„A bejelentés után égni kezdtek a telefonok, megteltek a levelesládák nálunk is” – kezdi Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő. -„A HelloFuture csapatával eddig is azon voltunk, hogy minél inkább gazdaságos megoldásokat tudjunk kínálni a hozzánk fordulóknak, hát erre most minden eddiginél nagyobb szükség lesz. Nagyon megugrott a napelem iránti érdeklődés, mindazok, akik már eddig is villanyfűtéssel rendelkeztek, vagy éppen elektromos autót töltenek a házukban, napelemrendszert szeretnének mielőbb telepíttetni.”

Ennél is komplexebb megoldásra van szükség akkor, ha valakinél a gázfogyasztás nagyon magas, hiszen a gáz ára még ijesztőbben sokszorozódik meg a fűtési szezonra. Ha valaki eddig konvektorokkal fűtött, ott teljes gépészeti cserére lehet szükség a korszerűsítéshez. Az ajánlás szerint egyértelműen

a hőszivattyú a leghatékonyabb és legjobb megoldás, ha ez telepítve van, utána lehet gondolkodni napelemes rásegítéssel és automatizálással.

Társasházi lakások esetében pedig egy vagy több hűtő-fűtő klímaberendezést javasolnak, ehhez, mint környezettudatos megoldáshoz már szintén lehet a kedvezményesebb H tarifa igénylésével élni.

Az automatika elengedhetetlen része, hogy a rendszerek optimálisan működjenek. Nyilván már az is nagyon nagy segítség, ha a meglévő fűtési rendszert úgy egészítjük ki, hogy a radiátorokat termosztátos szelepekkel látjuk el, ez esetben viszont nekünk magunknak kell arra folyamatosan figyelni, hogy a termosztátokat a megfelelő hőmérsékletre állítsuk be, ne felejtsük el letekerni, ha éppen nem tartózkodunk az adott helyiségben. A most következő időszakban, ezeknél az energiaáraknál ezzel nem érhető el sajnos elegendő megtakarítás. Jó megoldás lehet távolról, mobiltelefonról vagy tabletről is vezérelhető WI-Fi-s  okostermosztátot telepíteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Ha komplett rendszerről beszélünk, ahol okos megoldásokat alkalmazunk, nagyon ritkán van szükség extra beállítgatásokra. A telepített eszközök szenzorjai rengeteg adatot küldenek a hatékony működés érdekében. Mérni tudják a külső-belső hőmérsékletet, a fényviszonyokat, figyelembe vesszük, hogy hol helyezkedik el az épület. Egy gépészeti kialakítás esetén minden adatot feldolgozunk, és eszerint állítjuk be a rendszert

– mondja Nagy Magdolna.Okos rendszer esetén folyamatosan lehet statisztikákat nézni a fogyasztásról, így azonnal mód van korrigálásra, nem történhet meg az, ami egy hagyományos rendszernél, hogy csak az elszámolásnál látjuk, hogy túl magas volt a fogyasztás. A szakértő szerint a jelenlegi helyzetben mindenképpen elmondható, hogy akár napelemrendszerben, akár automatizálásban gondolkodunk, sokkal rövidebb távú megtérülésre számíthatunk, mint idáig bármikor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem