second hand storage with second-hand stuff stacked on top of each other

Súlyos szabálysértést követ el rengeteg magyar háztulaj: vaskos bírságot kaphat, akit elkapnak

2021. november 23. 10:32

Az utcára kihelyezett lomok jelentős része olyan hulladék, amelyet szabályosan ki se lehetne tenni lomtalanításkor. Az FKF a vírushelyzetre tekintettel nem mérlegel, minden szemetet elszállít, de ezt amúgy nem tenné meg. Ha valaki megszegi a szabályokat, és elkapják, az komoly bírságot kaphat.

Lomtalanításkor az FKF jelenleg még nem mérlegeli, hogy a budapestiek mennyi szabályosan kihelyezett és mennyi nem szabályosan kihelyezett hulladékot raknak ki a házak elé, köztisztasági és közegészségügyi okokból elvisznek minden, időben kikészített kupacot az utcákról – mondta a Telexnek Nagy Gábor, az KFK hulladék begyűjtési és -szállítási főosztályvezetője.

A 2020-as, öt kerületben alkalmazott kísérleti gyűjtőpontos lomtalanítás adataiból kitűnik, sokan nem arra használják a lehetőséget, amire szabad, hanem olyan hulladéktól is szabadulnának, amit nem lehet kitenni. Ugyanis a leadott hulladékok mennyisége 30 százalékkal csökkent - ebből még nem lehet arra következtetni, hogy ez mind szabálytalan szemét lett volna, lehet, csak a lakóknak nem volt ideje, lehetősége elvinni a lomokat a kijelölt helyre.

2021-ben a szóban forgó öt kerületben is újra hagyományos utcai lomtalanítást hirdettek meg, és idén idén 11 700 tonna lomot raktak ki, ami alig több a 2019-ben összegyűjtött 11 300 tonnánál. Ez csupán 4 százalékos emelkedés, tehát a 2020-ban „eltűnt” 10 000 tonna lom 2021-ben sem jelent meg. Ebből az FKF azt a következtetést vonta le, hogy a járvány előtti lomtalanítások alkalmával kirakott hulladék jelentős része (közel 30-50 százaléka) vélelmezhetően inkább egyéb (nem szabályosan kitett vagy veszélyes) hulladék volt.

Jöhet a gigacsekk

Korábban a Pénzcentrum is foglalkozott a szabálytalan lomokkal: az KFK szabályai szerint csak a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki.

Viszont tilos a háztartási és szelektív hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék, textil, veszélyes és zöld hulladék kihelyezése. Ahogy Nagy Gábor fentebb említette, most nem mérlegelnek, elvisznek mindent, amit kitett a lakosság, ám "normál esetben" ezt nem tenné meg az FKF.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábbi kérdésünkre az FKF elárulta, hogy az utcai lomtalanításkor nem vizsgálják a kihelyezett dolgok használhatóságát, és nem is válogatják szét őket. Ez valahol érthető, hiszen egy év alatt majdnem 31 ezer tonna hulladékról van szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem