20 °C Budapest

Itt a szégyenlista: ezek a legszennyezőbb cégek a világon

2019. november 1. 19:03

Elkészült a jelentés, amely megvizsgálta, melyik cégek árasztják el a világot műanyag hulladékkal. 51 országban 484 szemétszedő akciót elemeztek.

A Coca-Cola felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért - derül ki egy friss jelentésből, mely globális szinten méri fel a vállalatok műanyagszennyezését. A felmérést a Break Free From Plastic-mozgalom végezte, melynek a Greenpeace is része. Az 51 országban 484 szemétszedő akció márkavizsgálatából kiderül:

a szemét legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai teszik ki.

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól, hogy ne halogassa tovább az intézkedéseket: hazai szinten lépjen fel a cégek okozta műanyagáradat ellen.

6 kontinens mintegy 50 országában több mint 72 000 aktivista vett részt szeptemberben a Break Free From Plastic-mozgalom által második éve meghirdetett szemétgyűjtési akcióban, ahol összesen 476 423 darab műanyaghulladékot szedtek össze. A kezdeményezés célja, hogy a begyűjtött szemét vizsgálata alapján feltárja: mely nagyvállalatok járulnak leginkább hozzá a Földet elárasztó műanyagszennyezéshez.

A Fülöp-szigeteki Greenpeace-iroda által koordinált 2019-es jelentés eredményei azt mutatják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan még mindig a Coca-Cola felelős a legtöbb műanyag hulladék előállításáért - 37 országban összesen 11 732 olyan műanyagdarabot gyűjtöttek be, mely a közismert világcéghez köthető.

Idén a márkavizsgálatban a Nestlé végzett a második, a PepsiCo a harmadik helyen. A lista első tíz helyén szerepel még sorrendben a Mondelēz International, az Unilever, a Mars, a Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Philip Morris, és a Chupa Chups-nyalókákat is gyártó Perfetti Van Melle.

A márkavizsgálatból kiderül: a környezetben leggyakrabban előforduló műanyag szemét zömét a zacskók és a PET-palackok adják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A jelentés azt támasztja alá, hogy a cégeknek sürgősen cselekedniük kell, hogy megállítsák az általuk előidézett műanyagválságot. Azzal, hogy továbbra is az egyszer használatos csomagolóanyagokra támaszkodnak, csak még több eldobható műanyag kerül ki a környezetbe. Az újrahasznosítás nem megoldás erre a problémára. A Break Free From Plastic 1800 tagszervezete arra szólítja fel a nagyvállalatokat, hogy sürgősen csökkentsék az egyszer használatos műanyagok gyártását, és találjanak olyan innovatív megoldásokat, melyek nem termelnek szemetet

- mondta Von Hernandez, a Break Free From Plastic-mozgalom globális koordinátora.

Egy 2018 végi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatos palackok helyett. Az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelő, a Greenpeace-petíciót pedig már több mint 200 ezren írták alá.

A Greenpeace azt várja a hazai döntéshozóktól, hogy:

  • vezessenek be sürgősen tilalmakat az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok használatára (pl. az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása);
  • jelentősen növeljék minden egyutas csomagolóanyag, különösen a nem újrahasznosítható fajták környezetvédelmi termékdíját.

Ezek által Magyarország is hatékonyan fel tudna lépni az erőforrás-pazarló, az élővilágot elpusztító és a mindent elszennyező egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok ellen.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem