Vihar előtti csend: rövidesen felpörög a fővárosi albérletpiac!

Pénzcentrum
2008. július 16. 05:40

A belvárosi kerületekben élénkebb a kereslet! Aktuális albérleti körképünkben Budapest legnépszerűbb belső- és külső kerületeinek albérleti piacát vizsgáljuk. Elemzésünkben külön értékeljük a lakásokat alapterület, építési- és fűtési mód szerint. 30, 45 és 75 nm-es tégla-, panel- és új építésű egyedi-, gáz- és távfűtéses lakások bérleti díját vetjük össze. Az elmúlt negyedévben átlagosan 5 %-kal emelkedtek a lakásbérleti díjak, de az egyes kerületek és a különböző ingatlantípusok között jelentős eltérések mutatkoznak.

A nyár közepét csendes visszafogottság jellemzi az ingatlanpiacon, a fővárosi albérletek egy részét már kiadták, a következő nagy hullámra a következő hónapban lehet számítani. Aki előrelátó volt az már a felvételi időszakot követően megkezdte a lakáskeresést, a jó állapotú és elfogadható áron kínált ingatlanokat ugyanis nagyon gyorsan elkapkodják.

A bérleti díjak átlagos 5 %-os emelkedése nem nevezhető drámainak, de a nyári szünet vége felé az egyetemek környékén és a belvárosban ettől nagyobb mértékű drágulásra is lehet számítani. A bérbeadási céllal korábban lakást vásárlók megtérülési mutatói jelenleg kedvezően alakulnak, az erős forintnak köszönhetően alacsonyabbak a havi törlesztőrészletek.

A gázfűtéses téglalakásoknál átlagosan 6 %-kal emelkedtek a bérleti díjak a március óta eltelt időszakban, a legnagyobb növekedést a VIII. kerületi 3 szobás lakásoknál mértük. A nagy lakások bérleti díjai egyedül az V. kerületben csökkentek, de ott is mindössze 3 %-kal. A másfél szobásak bérleti díjai kerületenként eltérően 1,89-7,30 % között változtak, az V. kerületben még mindig közel másfélszer annyiba kerül havonta egy ekkora ingatlan, mint a VIII. kerületben.

A bérlők körében egyre nagyobb alternatívát jelenthet a kedvező feltételeknek köszönhetően a lakásvásárlási hitel és a lízing egyaránt, ez elsősorban azoknak előnyös, akik a törlesztéshez megfelelő háttérrel rendelkeznek, illetve hosszabb távra terveznek.

Leszerepelt a lakáshitel: robbantott az OTP!

Az adatgyűjtést követően megállapítható, hogy a 30 négyzetméteres lakások között is csak elvétve találni néhány olyan távfűtéses panellakást, amelynek a bérleti díja nem haladja meg a havi 50 ezer forintot. A kínálat széles, jelentősen bővült a kiadó lakások piaca, de aki teheti, az már most kezdje meg az albérletkeresést, mert szeptemberre elképzelhető, hogy csak a rosszabb állapotú vagy a kedvezőtlenebb árú lakások maradnak a kínálatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A keresőknek továbbra is rendkívül fontos a jó elhelyezkedés, a megfelelő közlekedés, az alacsony fenntartási költségek. A belvárosban leginkább a metróvonalak, a főbb villamosvonalak és a közlekedési csomópontok szomszédságában található ingatlanokat keresik. A legkeresettebb kategóriába tartoznak a 60-80 ezer forint között bérelhető, legalább 3-4 fő számára alkalmas, lehetőleg nem távfűtéses lakások.

A távfűtéses téglalakások a vizsgált ingatlantípusok közül az elmúlt időszak nagy nyertesei. Mindent egybevetve 15,73 %-kal emelkedtek a bérleti díjak egy negyedév leforgása alatt. Az V. kerületi másfél szobás lakásoknál tapasztaltunk visszaesést, a többi esetben pedig 5-15 ezer forint közötti bérleti díj emelkedés figyelhető meg.

A fővárosban a hazai diákok mellett számos külföldi fiatal is megkezdi szeptemberben a főiskolai- vagy egyetemi tanulmányait. Egyes belvárosi és Duna-parti ingatlantulajdonosok szerencsés helyzetben vannak, hiszen a külföldiek körében leginkább ezek az övezetek a népszerűek. A nyugat-európai diákok a magasabb árfekvést is megengedhetik maguknak, de célszerű velük a szerződéses bérleti díjat forintban fixálni, ezzel elkerülhetőek az árfolyam-ingadozás okozta viták.

A belső kerületek távfűtéses panellakásairól elmondható, hogy Józsefvárosban és Ferencvárosban egyaránt emelkedtek a bérleti díjak a márciusi felméréshez képest. Az ingatlanpiaci szakértők szerint az érdeklődők közül többen meg sem nézik a nyolcadik kerületi lakásokat, a körút közeli és a felújított házakban lévő lakások ugyanakkor gyorsan bérlőre találnak.

Milyen a kínálat a külső kerületekben?

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem