20 °C Budapest
plastic bottles and rubbish on the beach

Súlyos dolog derült ki a PET-palackokról: ennyit a visszaváltási rendszerről, ezen borul az egész

2024. január 22. 19:01

Évről évre egyre több műanyagterméket állít elő az emberiség, melyeknek csupán csak egy töredéknyi részét, 9 százalékát hasznosítják újra, ami óriási probléma. Az azonban kevesen tudják, hogy tulajdonképpen az újrahasznosítás sem jelent megoldást, hiszen a folyamat nem végtelen, legfeljebb csak kétszer-háromszor lehet új életet lehelni egy eldobott pet palackba. A hosszú távú megoldást tehát máshol kell keresni. 

Egy friss jelentés azt elemzi, hogy a műanyaggyártás és az azt körülvevő ipar miképp járul hozzá közvetlenül az éghajlatváltozáshoz. Különböző kutatások felhasználásával rávilágítanak a műanyag előállítása, forgalmazása és megsemmisítése során kibocsátott gázok kártékonyságára, valamint az élővilágra és a környezetre gyakorolt mérgező hatásaira.

Mivel a mikroműanyagok mostanra már szinte mindenhol jelen vannak, az élelmiszerektől kezdve az antarktiszi jéghegyekig, talán soha nem volt még ilyen sürgető annak megértése, hogy a plasztik milyen mértékben járul hozzá az éghajlat és az ökoszisztéma változásaihoz.

Az egyik legfontosabb megállapítás, amelyet az OECD adatai is alátámasztanak, hogy a műanyagok 1,8 milliárd tonna üvegházhatású gázzal járulnak hozzá a környezetünk szennyezéséhez, ami az összes kibocsátás 3,4%-a. Ez sokkal több, mint amit a légi közlekedés (1,9%) vagy a hajózás (1,7%) termel, éppen ezért többet kell tenni a műanyag csökkentése érdekében a gyártás, a felhasználás és az újrahasznosítás minden egyes szakaszában. Ezen kívül azt is tudni kell, hogy évente 629 millió tonna olajat használnak fel a műanyag előállításához - és ez a szám évről évre növekszik. Jelenleg 93%-a fosszilis tüzelőanyagokból készül, és csak 6%-a újrahasznosítás által. A fennmaradó pedig 1% bioalapú.

Lesújtó szám, de igaz: a műanyagnak világszerte csak 9%-át hasznosítják újra, 73%-a hulladéklerakóba kerül (becslések szerint ez évi 27 millió tonnát jelent), 19%-át elégetik (ami szintén hihetetlenül környezetszennyező), további 4%-át pedig rosszul kezelik vagy nem gyűjtik be.

Az ezekből származó mikroműanyagok az esőfelhőkbe kerülnek, és több ezer kilométerre elszóródnak kiindulási helyüktől, az emberek és az állatok pedig rendszeresen belélegzik őket. A felhőkben lévő mikroműanyagok szélsőségesebb időjárási eseményeket is okoznak, például késleltetett, majd hevesebb esőzéseket.

A műanyagnak az állatokra gyakorolt hatása is pusztító: évente több mint egymillió tengeri madarat és 100 ezer tengeri emlőst öl meg, és ezen felül mintegy 700 fajra van negatív hatással. A tanulmányok becslései szerint a tengeri madarak 90%-a és a tengeri teknősök 52%-a fogyasztott már műanyagot. Nikki Stones, a tanulmányt közzétevő CleanHub marketing alelnöke a következőket nyilatkozta az eredményekről:

Soha nem volt még ennél fontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet a műanyagszennyezés veszélyeire, valamint hogy fenntartható gyakorlatokat népszerűsítsünk és alkalmazzunk a műanyag hatékonyabb előállítása és újrahasznosítása érdekében. Ez azonban nem feltétlenül megoldás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen gyakran lehet újrahasznosítani a műanyagot?

Minden alkalommal, amikor a műanyagot újrahasznosítják, az anyag minősége romlik. Mivel az folyamat során a különböző vegyületek keverednek, káros vegyszerek halmozódhatnak fel, ezért a legtöbb terméket csak egyszer-kétszer hasznosítják újra, mielőtt hulladéklerakókba vagy égetőkbe dobják.

A mai újrahasznosítás nagy része pusztán a végső ártalmatlanítás elhalasztása, nem pedig a hulladék keletkezésének megakadályozása.

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

Ennek ellenére idén januártól hivatalosan is életbe lépett az új DRS (Deposit Return System) hazánkban, azaz a kötelező üvegvisszaváltó rendszer. A módosítás tagadhatatlanul új szokások beiktatását jelenti majd az emberek életébe. Ha szeretnénk visszakapni a kasszánál kifizetett betétdíjat nem lesz elég kimenni a szelektív hulladékgyűjtőkukákig, a boltig kell majd eljuttatni az otthon gyűjtött műanyag palackokat. 

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm