17 °C Budapest
Budapest, 2023. október 2.Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról a Semmelweis Ignác-díj átadásán készült Budapesten 2021. május 25-én.MTI/Balogh Zoltán

Erre költi Karikó Katalin a tudományos kutatásaiért kapott pénzt: több mint 368 millió forintról kell döntenie

2023. október 2. 15:11

Ma délelőtt jelentették be Stokholmban, hogy Karikó Katalin magyar kutató kollégájával, Drew Weissmannal megosztva kapja idén az orvosi Nobel-díjat. Nem ez az első díj, amelyet Karikó Katalin az elmúlt években átvehetett tudományos munkája elismeréseképpen, és ezek közül nem egy díj pénzjutalommal is járt. A Nobel-díjasok jelenleg 11 millió svéd koronát kapnak kategóriánként, mely mai árfolyamon 368 millió 170 ezer forintnak felel meg. Már azt is lehet sejteni, mire fogja költeni ezt az összeget Karikó Katalin. 

Karikó Katalin korábban kifejtette az M5 műsorában, amikor rákérdeztek, mire költi a tudományos díjaiból befolyt összegeket: "66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad." Májusi nyilatkozata szerint minden pénzt, amit kap, azt oktatásra meg a tudományra fog költeni, "elsősorban az mRNS-kutatással foglalkozó, a neurodegeneratív betegségek gyógyítását vizsgáló kezdeményezésekre". 

A nem sokkal korábban kapott (idén kicsit több, mint 19 millió forintot érő) Széchenyi-díját megosztotta a kisújszállási gimnázium, illetve a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítvány között - írja a hvg.hu, tehát a világhírű magyar tudós zámára a fiatalok támogatása is fontos célja lehet az összeggel. 

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA


 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem