25 °C Budapest
Óriási drágulással közeledik az iskolakezdés: ez rengeteg magyar szülőnek fog fájni

Óriási drágulással közeledik az iskolakezdés: ez rengeteg magyar szülőnek fog fájni

2022. augusztus 15. 10:05

Két héten belül elstartol a 2022/23-as tanév. A boltokban már elindultak az iskolakezdési akciók, a szülőknek pedig hosszú a listája arról, hogy mit kell még beszerezni az idei tanévre. Az infláció, és folyamatos drágulás mellett mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki most vásárolna meg mindent a gyereknek. Megnéztük, hogy mi az, ami biztosan drágul az idei tanévre.

A mostani gazdasági helyzetben szinte már nincs olyan termék, amelynek ára nem emelkedett volna meg. Két százalékkal nőtt az infláció egyetlen hónap alatt, már 13,7%-al ér kevesebbet a pénzünk, mint az előző év azonos időszakában. Az elemzők nagyon borúlátóak, arra számítanak, hogy jelentősen csökkenni fog a háztartások jövedelme is.

Az infláció miatt pedig nem csak az élelmiszer kerül sokkal többe, hanem szinte minden. Így nem meglepő, ha az iskolaszerek, füzetek, és írószerek ára is felfelé startol. A nagyobb üzletekben elkezdődött az iskolaszer -dömping, a szülők pedig számolhatnak. A füzet, írószer mellett az iskolatáska, a sportcipő de még az iskolai étkeztetés is megdrágul idén, így az előző évhez képest jelentős drágulással kell számolnia a szülőknek.

Brutális pénzbe kerülnek a füzetek

A papír árának emelkedésével a több mint 1100 ezer általános és középiskolás diák szülei már most szembesülhetnek, hiszen elindult az idei tanévkezdéshez szükséges füzetek, könyvek beszerzése. Egy 2021-es felmérés szerint a magyar szülők az alapvető tanszerekre átlagosan 10-15 ezer forintot költöttek eddig, ám ebben az összegben még nincs benne az iskolatáska, a testnevelésórai felszerelés, a rajzórára szükséges festékek, ecsetek, ceruzák. Az előzetes adatok alapján elmondható, hogy ami biztosan drágul idén, az a füzet, és írószerek, ráadásul ez pont az a költségtétel, amelyet aligha tudunk megkerülni, ha iskolába készül gyermekünk.

A nem papír jellegű irodaszerek esetében is 30 százalékos áremelkedéssel lehet számolni. Ennek legfőbb oka, hogy főként importtermékek tartoznak a kategóriába, amelyeket az árfolyamváltozás és a szállítási költségek emelkedése is érint. A KSH adatai alapján megnéztük, hogy a papír-és írószer mellett hogy alakultak az iskolakezdéshez fontos kellékek árai.

A statisztikai hivatal szerint a gyermek sportcipő 2018-ban még átlagosan 9 920 forintért volt megvásárolható, ugyanebben az évben szeptemberben már 10 130 forintba került. 2019-ben 10 410, 2020-ban 10 610, 2021 szeptemberében 11 210 foritnba került ugyanaz a cipő, míg idén júliusban már 11 610 forintba került egy pár gyermekcipő.

Az iskolakezdés másik alapfelszerelése az iskolatáska. A KSH adatai alapján 2018 szeptemberében egy egyszerű, 30 L űrtartalommal rendelkező iskolatáska 7 090 foritnba került. 2019-ben valamivel drágább,  7 210 forintba került ugyanez a táska, 2020 szeptemberében 7 700, idén júliusban 7 840 forintért juthatunk hozzá egy egyszerű hátizsákhoz. Tavaly szeptemberhez képest több mint 16 százalékkal drágábban.

A legfájdalmasabb pontja az iskolai drágulásnak mindenképp az iskolai étkeztetés drágulása. A 10% feletti infláció, ami ráadásul az élelmiszerek esetében még magasabb, és az üzemanyag-drágulás kemény helyzet elé állítja az iskolai menzákat, így ősztől akár 30%-kal is többe kerülhet a szülőknek az iskolai étkeztetés.

Ugyan még nem született mindenhol megegyezés arról az önkormányzatokkal, mennyibe kerüljön ősztől a közétkeztetés a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban, azonban Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségétől (VIMOSZ) kifejtette, hogy nyár elején 20%-os drágulásról volt szó, most viszont már a 30% feletti emelést sem tartja elképzelhetetlennek.

Ezzel egyes intézményekben akár 1000 forintba is kerülhet majd egy ebéd. A KSH adatai alapján is követhető az iskolai étkeztetés drágulása. Míg 2018 szeptemberében 361 forintba került egy ebéd, 2019-ben  375, 2020-ban 394 forint volt az étkeztetés. A nagy kiugrás tavaly érkezett meg, 2021 szeptemberében már 409 forint volt az étkeztetés idén júliusban pedig már 412 forintnál tartunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így igyekeznek kikerülni a költségeket

Nem meglepő hát, hogy a szülők jó előre készülnek az akciókra, és igyekeznek olcsón beszerezni az iskolakezdéshez szükséges dolgokat. A nagyobb üzletláncokban augusztus közepétől már vásárolható füzet, iskolatáska és egyéb tanszer is, az akciók pedig még szeptemberben is tartani fognak.

Korábban megkérdeztük a legnagyobb üzletláncokat, hogy ők hogyan készülnek az idei iskolakezdésre. A Tesco arról tájékoztatta lapunkat, hogy sok szülő előre tervez, és több alkalommal szerzik be az iskolaszereket. A számok terén mindez több mint 3 millió füzetet, táskából és tolltartó együtt több, mint 100 ezer, írószerből összesen majdnem 1 millió db a jellemző igényt jelent. Az Auchan áruházlánc  elmondta, hogy náluk szeptemberben is még erősebb forgalommal számolhatnak ezen a területen. A hiper tudatos vásárlást/választást javasol vásárlói számára a tanszerek beszerzésében is. Mint azt ők is írják, a sajátmárkás termékeik 20-30 százalékkal alacsonyabbak a többihez képest.

A Lidl elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan már július második hetében találkozhattak vásárlóik néhány iskolakezdéshez kapcsolódó termékekkel, az iskolakezdési katalógusuk pedig július 28-tól érvényes. Ezen felül a diszkont augusztusra és szeptemberre is készül további akciókkal. A boltlánctól megtudtuk azt is, hogy legkeresettebb termékeik közé az írószerek, a széles füzetválaszték, a különféle tolltartók és a csomagolástechnikai eszközök tartoznak. Az Aldi Magyarország várakozásai és az eddigi forgalmi adatok szerint a tanszerek vásárlása idén sem kezdődik a korábbi években megszokottnál hamarabb. A vásárlók nagyobb része július közepe és vége felé kezdi el az iskolára való felkészülést, majd augusztus hónapban még nagyobb mértékű a tanszerek iránti kereslet. A diszkontlánc azt tanácsolja vásárlói számára, hogy a tanszerakciók meghirdetéséhez képest a lehető legközelebbi időpontban keressék fel az áruházlánc üzleteinek egyikét, hiszen ekkor érhető el a választék a legszélesebben palettán. Az Aldi arról is tájékoztatott, hogy szortimentjében a belépő áras termékektől indulva egészen a magasabb árkategóriáig, így például licenc, vagy márkatermékek is megtalálhatók lesznek.

Mennyiért úszhatjuk meg a vásárlást?

Annyi biztos, hogy érdemes követni az üzletek akcióit, hiszen így nagyobb esélyünk van a jó áron kifogni valamit - mi is megnéztük a katalógusokat. Az Auchan friss iskolakezdési katalógusa szerint az ergonómiai iskolatáska 12 990 forintba kerül, az A5-ös nívó füzet 219 forint, az antibakteriális radír pedig 199 forint. Mindemellett számos más táskát is hirdet a lánc, az egyszerű 2 490 forintos tornazsáktól egészen a 20 ezres Head táskáig. A Herlitz töltött tolltartó ára 2 690 forint, míg az 500 lapos másolópapír (nívó) 2 090 forintba kerül. A hiper kiadványának egyik oldalán hátizsákot és ahhoz 10 terméket ajánl 4 990 forintos áron, amiknek garantálja az árát augusztus 31-ig, itt a táskán felül kapunk temperát, vízfestéket, kis zsebszámológépet, illetve többek között színes filcet, ollót, de ragasztóstiftet is. Itt minden termék sajátmárkás.

A Lidl sulikezdéses kiadványának első oldala szerint Herlitz töltött tolltartót 2 299 forintért, temperakészletet 1 499, míg gyurmát (200g) 499 forintért lehet beszerezni. A diszkontba tornazsákot már 999 forintért is találtunk, de vannak itt drágább táskák 6 999 forintért is. Iskolatáska szettet, ergonomikus táskával, 16 részes tolltartóval, 1 db hengeres tolltartóval és 1 db tornazsákkal 19 999 forintért kínál a bolt. Az A5-ös desing füzetek ára 99 forinttól, míg az A4-eseké 199 forinttól indul. Az A4-es öntapadós tankönyvborító 10 darabja 799, míg az A5-ösé 499 forintba kerül. 12 darab zsírkréta már van 249 forintos áron, míg egy 48 darabos XXL színesceruza-készletet 1 499 forintért lehet hazavinni. Egy rajztábla 499, egy A3-as rajztömb 699, míg egy világító földgömb 8 999 forintba kerül.

Az Interspar friss katalógusa szerint tornazsákot már 1 099 forintért lehet majd venni a láncnál, de a prémium táska itt már 21 999 forintba kerül, a két véglet között vannak táskák 2 999, 6 999, de 10 999 forintos áron is. A tolltartók árazása is széles skálán mozog, vannak henger alakúak már 1 149 forintért, de innen felfelé 3 499, sőt 5 199 forintért is vásárolhatunk. Vízfestéket találunk 679 forintért, vonalzót 139-ért, míg 20 darabos aszfaltkrétát 1 049 forintért. Az öntapadós jegyzettömb ára 419, a színesceruzakészlet 889 forinttól indul, miközben tűzött A5-ös füzetet 49 forinttól lehet kapni, de persze A4-es füzetek esetében akár 1 499 forintig is elmehet a dolog egy-egy márkázott spirál esetében.

A Tesco sulikezdéses kiadványának címoldalán hirdeti, hogy Clubcarddal már 39 forinttól lehet náluk füzeteket vásárolni. Herlitz anatómiai táskát 16 990, rotring írókészletet 2 599, míg famentes írólapot (50db) 119 forintért árulnak. A táskák itt is hosszú intervallumon mozognak az árat illetően, egyszerű tornazsákot 349 forintért lehet vásárolni, de vannak itt termékek 4 299, 7 999, 11 990 forintos áron is. A henger tolltartó 499 forintba kerül, de vannak itt 1 259, 1 949-ért is tolltartók. Az A5-ös gumis mappa 329, viszont a dizájnos füzetbox már 999 forintba kerül, viszont az A4-es változata már 1 299 forint. 50 darabos, A4-es rajzlaptömböt 449 forintért vásárolhatunk a hiperbe, míg kötelező olvasmányok már 399 forinttól elérhetők.

Te hogyan készülsz az iskolakezdésre?

Lassan vége a nyáriszünetnek, javában készülnek a szülők az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm