22 °C Budapest
City landscape in the old town of Kaposvar, Hungary

Egyre többen tanulnak ilyen vidéki képzéseken: inkább ezt választják, mint a költözést?

MTI
2022. július 22. 17:32

Magasabb ponthatárok mellett hat százalékkal több diákot vettek fel idén az Óbudai Egyetemre, mint tavaly - közölte a felsőoktatási intézmény pénteken. Idén szeptemberben 2876 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen - tudatták. A közleményben az egyetem rektora rámutatott arra: annak ellenére nőtt a felvettek száma, hogy összességében kevesebben jelentkeztek magyar felsőoktatási intézményekbe.

Kovács Leventét idézve azt írták: komoly siker, hogy több szakon - például mérnökinformatikus, gazdálkodás és menedzsment - a ponthatárt jelentősen magasabb szinten húzták meg, mint tavaly.

A mérnökinformatikus mesterképzési szak volt a legnépszerűbb, az elsőhelyes jelentkezések számában 140 százalékot meghaladó túljelentkezés volt. A szakok közül itt kellett a legmagasabb minimumpontot elérni, 368 pontot. Hasonlóan népszerű volt két gazdasági alapképzési szak is, a kereskedelem és marketing szakon 319, míg a gazdálkodási és menedzsment szakon legalább 303 pont volt szükséges a tanulmányok megkezdéséhez - ismertette Kovács Levente.

A rektor szerint fontos előrelépés, hogy kaposvári és salgótarjáni képzéseik iránt is nőtt az érdeklődés. Úgy fogalmazott: az Óbudai Egyetem meghatározó feladatának tartja, hogy a helyben megszerezhető diplomával segítse az adott régió tehetséges fiataljait, erősítse a térség gazdasági fejlődését.

Az Óbudai Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlatorientált képzésre - emelte ki a rektor, hozzátéve, az intézmény mindent elkövet annak érdekében, hogy a gyorsan változó gazdasági igényekhez igazítsa képzési rendszerét - írták. Jelenleg is dolgoznak egy olyan rugalmasan alkalmazkodó tanterv kidolgozásán, amely kiemelten fókuszál a középiskola és a felsőoktatás eltérő követelményeinek fokozatos összehangolására, valamint a mai digitalizált ipari trendeknek is megfelel - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem