22 °C Budapest
Detail of newly refurbished colorful block of flats.

Elszállnak az albérletárak: a vidék lassan felzárkózik Budapesthez

2021. szeptember 22. 17:32

Tovább drágultak az albérletek. Országosan 1,1 százalékos volt a havi emelkedés augusztusban, éves szinten pedig 3,7 százalékos drágultak a kiadó lakások. Míg Budapesten az éves drágulás 2,8 százalékos volt, addig a Dél-Alföldön 8 százalék feletti emelkedés következett be. A budapesti kínálati piacon szeptember közepén az átlagos bérleti díjak elérték a tavalyi, 150 ezer forintos szintet, de ez még mindig elmarad 2019 nyarán látott 165 ezres összegtől. A fővároson kívül tovább erősödött a piac, ennek köszönhetően záródik a budapesti és megyeszékhelyek közötti bérletidíj-olló. Szeptemberben Debrecenben, Győrben, Veszprémben és Székesfehérváron már annyiért kínálják a kiadó lakásokat, mint a legolcsóbb budapesti városrészekben.

Az albérletpiacon folytatódik a járvány okozta sokk utáni felzárkózás, de az különböző országrészekben más és más tempójú drágulás látható - áll az ingatlan.com új elemzésében, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai mellett a szeptember közepén a kínálatban szereplő átlagos bérleti díjakat is bemutatja.

Visszafogottabb albérletszezon, áremelkedéssel

Augusztusban az országos piacon 1,1 százalékkal nőttek a bérleti díjak, a fővárosban ennél árnyalatnyival ütemesebb, 1,2 százalékos volt a drágulás az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben országosan 3,7 százalékos bérletidíj-emelkedés következett be. Ugyanakkor míg Budapesten csak 2,8 százalékos, addig Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 7,6 és 8,2 százalékos volt a drágulás. Összességében az év korábbi időszakához képest augusztusban lassult az albérletek áremelkedése.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idén nyári albérletszezon visszafogottabb volt a tavalyinál, a bérleti díjak emelkedése és a forgalom is elmaradt a múlt évi szintektől. “Erre számítani lehetett, mert tavaly év végén rekordszintre bővült az kiadó lakások kínálata, a bérleti díjak pedig 2021 januárjában érték el a mélypontjukat. A járványhatás enyhülésével, a gazdaság újraindulásával párhuzamosan pedig megkezdődött a bérleti díjak fokozatos visszarendeződése.” - tette hozzá a szakember.

Kerületek és megyeszékhelyek

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy szeptember közepén milyen bérleti díjakon kínálták a kiadók lakásokat. Budapesten az átlag 150 ezer forintot tett ki, ami megegyezik a tavalyi összeggel, de 10 százalékkal elmarad a 2019 azonos időszakát jellemző 165 ezer forinttól. A különböző városrészekben 120 ezertől 200 ezer forintig terjedő sávban szóródtak a havi bérleti díjak.

Az V. kerület van az élen, utána 189 ezer forinttal következi a II. és 170 ezer forinttal az I. kerület. Érdekesség, hogy a legdrágább kerületek bérleti díjai egyelőre még 20 százalékkal elmaradnak a 2019-es csúcsértékektől. A legolcsóbban Csepelen, Kispesten és Rákosmentén, azaz a XXI., XIX. és XVII. kerületben kínálták az albérleteket, 120-125 ezer forintért.

Tovább erősödött a Budapesten kívüli albérletpiac és záródik a főváros és a megyeszékhelyek közötti bérletidíj-olló. Ezt mutatja, hogy Debrecenben, Győrben, Veszprémben és Székesfehérváron szeptember közepén 120 és 130 ezer forintnál jártak az árak, vagyis ezekben a városban már annyiba kerülnek az albérletek, mint a legolcsóbb budapesti kerületekben. A megyeszékhelyek albérletpiaca kiegyensúlyozottabb, az ottani bérleti díjakat nem jellemezte olyan visszaesés, mint a budapesti árakat

- fogalmazott Balogh László.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlan.com adatai szerint a többi megyeszékhely közül

  • Pécsen 115 ezer forintért,
  • Szegeden 110 ezer forintért,
  • Kecskeméten kereken 100 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat.
  • Nyíregyházán 95 ezerért, Miskolcon pedig 90 ezer forintért.

Balogh László szerint a 2022-ben várható minimálbér-emelés stabilizálhatja a bérleti díjakat, a fővárosban a nemrég újra napirendre került az úgynevezett Airbnb-szabályozás, vagyis a rövid távú lakáskiadás esetleges szigorítása, aminek eredményeként akár a járvány utáni nyomott szinteken maradhatnak a fővárosi bérleti díjak. A megyeszékhelyeken, különösen az egyetemvárosokban, valamint a népszerűbb fővároson kívüli térségekben látható albérletpiaci élénkülés egyre több befektetőnek kínál alternatívát Budapesthez képest, mivel az eladó lakások akár 30-50 százalékkal olcsóbbak ezeken a településeken.

Lakás Kiállítás időpontja:

  • szeptember 24. (péntek) 10-18 óráig
  • szeptember 25. (szombat) 10-18 óráig
  • szeptember 26. (vasárnap) 10-18 óráig

Helyszín: Momsport Uszoda és Rendezvényközpont

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem