12 °C Budapest
Cheerful senior woman showing organic ripe vegetables from home garden in summer.

Nyugdíjemelés 2023: átlagosan plusz 78 ezer forint érkezhet novemberben, de sokan egy fillért sem kapnak

2023. szeptember 28. 13:52

3,1 százalékos nyugdíjemelés várható novemberben - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Mit jelent ez? Mi a nyugdíjemelés alapja, mekkora összeg érkezhet egyszerre novemberben, illetve decemberben? Mutatjuk, hogy mire számíthatnak ősszel a magyar nyugdíjasok.

Nem várt tovább a kormány, bejelentették a novemberi nyugdíjemelés mértékét. Ezt 3,1 százalékban határozták meg, az alapján, hogy arra számítanak: 2023-ban 18,5 százalék lehet a (nyugdíjas) infláció. Mivel év elején 15 százalékkal számoltak, a különbözet 3,5 százalék-ra jön ki. Mi tehát ez a 3,1 százalék? Egy példán keresztül levezetve: ha tavaly valakinek 100 forint volt a nyugdíja, és januárban 15 százalékkal emelték - mivel úgy számoltak, ennyi lesz az éves infláció - akkor ő idén 115 forintot kapott havonta. Azonban most kiderült, hogy valójában 118,5 forint járt volna. Ez az év eleji 100 forintnál 18,5 százalékkal magasabb összeg. A 115 forinthoz képest 3,04 százalékkal több. A 3,1 százalék így még picivel több is, mint a különbözet.

Tehát milyen összegekre számíthatnak tehát a nyugdíjasok novemberben? Összefoglalva egyrészt akkor már az emelt nyugdíj érkezik majd, másrészt egyösszegben kapnak 11 hónapra visszamenőleges kompenzációt is. (Azért 11 hónapra, mert a 13. havi nyugdíj után is jár az emelés!) Nyugdíprémium viszont idén nem lesz, mivel a gazdasági növekedés borítékolhatóan nem haladja meg a 3,5 százalékot.

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban a legfrissebb, júliusi adatok szerint 2 millió 416 ezren részesültek Magyarországon, ebből is 1 millió 989 ezren öregségi nyugellátást kapnak. Az öregségi nyugellátás átlagos összege 210 146 forint volt - míg a medián egyébként 186 195 forint havonta -, így ha ezt vesszük alapul 216 660 forintra nő kerekítve az átlagnyugdíj. További 71 660 forint érkezik egy összeben: ez az a kompenzáció, ami visszamenőleges jár a 11 hónapra. Tehát összesen az átlagos nyugdíjösszeget kapók nagyjából 288 320 forintra számíthatnak novemberben.

Ahogy arra tavaly Varga Mihály rávilágított, a törvény szövege szerint nem a januári 15%-os emelést megelőzően járó nyugdíjat veszik majd alapul a novemberi kiegészítő emelésnél, ahogy azt akkor több szakértő értelmezte, hanem a már megemelt összeg az emelés alapja. Ezért lehet, hogy nem 3,5 százalékkal, hanem 3,1 százalékkal emelík a nyugdíjakat, így valamivel több mint 18,5 százalék lesz az egész évre vonatkozó emelés. Aki ki szeretné számolni, hogy pontosan mekkora összeget kap majd novemberben, akkor alapul veheti a legutóbbi nyugdíja összegét:

  • novemberi nyugdíjemelés összege = szeptemberi nyugdíjösszeg * 0,031
  • novemberi nyugdíj összege = szeptemberi nyugdíjösszeg * 1,031
  • egyösszegű nyugdíjkompenzáció = szeptemberi nyugdíjösszeg * 0,031 * 11

Nőnek az egyenlőtlenségek

Ahogy azonban lapunk mindig igyekszik felhívni a figyelmet, a nyugdíjemelés-rendszeréből adódóan, ami tisztán százalékos alapon működik alsó-felső határ, vagy sávos rendszer nélkül: akinek alapvetően is magas a nyugdíja magasabb, míg akinek kisebb a nyugdíja, kevesebb emelésre számíthat. Ez azt eredményezi, hogy a kisnyugdíjasok egyre szegényednek, míg a luxusnyugdíjból élők csak egyre jobb színvonalon élnek - főként egy akkora emelés esetén, mint az idei 18,5 százalékos éves emelés! A 100 ezer forintos nyugdíj 118 500 forintra nő így összességében, ami egy évben 222 ezer pluszt jelent mindössze, viszont az 500 ezer forintos nyugdíj 592 500 forintra nő havonta egy ilyen emelésnél, ami egy évben 1 millió 110 ezer forintot jelent pluszban. Miközben a zsemle ára mindkét nyugdíjas számára 68 forintra nőtt 35 forintról.

A legtöbb nyugdíjas - több mint 500 ezren - a KSH 2023-as adatai szerint 140-180 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak havonta. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben 4340-5580 forint plusz összegre számíthatnak novembertől a 3,1%-os emelés hatására, ezen kívül egy összegben még 47 740-61 380 forintra számíthatnak. További 660 ezren kapnak 140 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, tehát ők kevesebb mint 4300 forint emelést remélhetnek novembertől.

Egész népes már a 300 ezer és 400 ezer forint közötti nyugdíjat kapók tábora is: közel 208 ezren vannak már. Így ők novembertől 9 300-12 400 forinttal több pénzre számíthatnak havonta, egy összegben pedig további 102 300-136 400 forint közötti összeget kaphatnak még az adventi időszak kezdete előtt. Van továbbá 35 ezer fő, akinek a KSH adatai szerint az 500 ezer forintot is meghaladja a nyugdíja, és korábbi években kikért adatok szerint már milliós nyugdíj is van az országban. Az ilyen magas összegek esetén több mint 15 500 forinttal emelkedik a havi nyugdíj, egy összegben pedig legalább 170 500 forint érkezik majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem ez az egyetlen probléma

Ahogy arra Farkas András, nyugdíjszakértő korábban rávilágított, nem elég, hogy a százalékos emelés rettentő igazságtalan és a rossz anyagi helyzetben lévők súlyosabb elszegényedéséhez vezet, de még az emelés kiszámításának alapjául szolgáló nyugdíjas fogyasztói árindex sem pontos. A probléma pedig az, hogy 2023-ban a nyugdíjas fogyasztóiár-index számításához a 2021. évi nyugdíjas fogyasztási szerkezetet használja a KSH.

"Ez a kétéves csúszás a tavaly és idén elszabadult infláció baljós árnyékában különösen érthetetlen, hiszen ma már minden számlázási adat online befut a NAV részére, így akár percrekész adatokat is használhatnának a statisztikai elemzéshez. A nyugdíjas fogyasztási szerkezet az infláció nyomása alatt gyökeresen megváltozhatott a 2021-es állapothoz képest" - írta a szakértő.

Lesznek nyugdíjasok, akik semmit sem kapnak

Minden évben van olyan nyugdíjas, akit váratlanul ér, hogy az év közi emelések csak olyan nyugdíjasokra vonatkoznak, akik a 2023. január 1-je előtt vonultak nyugdíjba, nem pedig idén. Így novemberben is csak azok számíthatnak emelésre és egyösszegű kompenzációra, akik idén mentek nyugdíjba. Holott ha valaki például 2023 februárjában vonult nyugdíjba, ő is ugyanolyan drágulással szembesült a boltokban.

Bár még nem jött ki a hivatalos rendelet - ha az eddigi gyakorlat érvényesül, ez ma este várható -, az eddigi évi gyakorlat szerint az év eleji nyugdíjemelési rendeletre hivatkozik majd, amely szintén a 2023. január 1-jét megelőző időponttól megállapított öregségi nyugdíjakra vonatkozott. Tehát vélhetően aki idén ment nyugdíjba, november sem számíthat kompenzációra a 2023-as évi infláció miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem