Budapest, 2023. június 22.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 22-én.MTI/Máthé Zoltán

Itt van Gulyás Gergely bejelentése: 3,5 százalékos nyugdíjemelés jön novemberben

2023. szeptember 28. 12:19

Az éves nyugdíjasinfláció várhatóan 18,5 százalék lesz, így a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni. A matematikai sajátosságok miatt 3,1 százalékkal fogják kiegészíteni a nyugdíjakat.

Gulyás Gergely a Kormányinfó keretei között megerősítette Orbán Viktor mai bejelentését, miszerint novemberben érkezhet a nyugdíjkiegészítés. Gulyás kiemelte, hogy az éves nyugdíjasinfláció várhatóan 18,5 százalék lesz, így a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni. A matematikai sajátosságok miatt 3,1 százalékkal fogják kiegészíteni a nyugdíjakat.

Ez a miniszter elmondása szerint egy átlagos, 210 700 forintos nyugdíj esetében 6532 forintos emelést jelent, azaz 217 232 forintra emelkedik az átlag nyugdíj. Emellett Gulyás beszélt az Orbán Viktor által már bejelentett nyugdíjkiegészítésről is, ami egy közel félhavi nyugdíjnyi kiegészítést jelent novemberben. Ez egy átlagnyugdíj esetében 78 ezer forintot jelent, azaz összesen idén 82 ezer forint pluszt kapnak a nyugdíjasok.

Ez összességében a központi költségvetésnek 190 milliárd forintba kerül és 2,5 millió nyugdíjast érint a változás.

Tragikus az európai humanitárius helyzet

A szerdai kormányülésen a bevándorlásról is esett szó, aminek kapcsán Gulyás Gergely szerint eszméletlen állapotok alakultak ki Európában. A miniszter szerint a dolgok mára odáig fajultak, hogy a bevándorlók éles lőszerrel lövik a magyarokat a határon.

Nem akarunk sem Szegeden, sem máshol migránsgettókat létrehozni, nem akarunk új Lampedusákat látni Európában

- fogalmazott Gulyás Gergely, aki kitért az uniós pénzek visszatartására is. Kiemelte, hogy a Buzottság részéről az uniós pénzek visszatartása "abszurd és kínos időhúzás", majd hozzátette, hogy Magyarország ennek ellenére is meg fogja válaszolni az Európai Bizottság kérdéseit, amelyeket az igazságügyi reform végrehajtásáról tettek fel, hogy felszabaduljanak a kohéziós források.

Jó intézkedés volt a gabonakorlátozás

A gabonaimorttal kapcsoaltban Gulyás Gergely elmondta, hogy a korlátozás helyes volt, azonban abban továbbra is partner a kormány, hogy az afrikai országokba eljusson a gabona.

A magyar nemzetiség nyelvhasználati jogának helyreállításáig nem tudnak semmilyen egyezséget támogatni Ukrajnával kapcsolatban

- mondta.

Egyszámjegyű inflációt ígér a kormány

Ahogyan azt már az elmúlt hónapokban többször is kiemelték, Gulyás Gergely most is elmondta, hogy a kormány jelenleg úgy látja, hogy novemberre már egyszámjegyű lehet az infláció.

Minden mértékadó előrejelzés szerint 2024-ben (tehát jövőre) újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- fűzte hozzá a miniszter.

Meghaladta a 100 millió forintot a boltokat sújtó bírságok összege

A kötelező akciózások ellenőrzése során meghaladta a 100 millió forintot a kiszabott bírságok összege - jelentette be Szentkirályi Alexandra, hozzátéve, hogy az árstoppal kapcsolatban ezen felül már közel 6 milliárd forintnyi bírságot osztottak ki.

A kormányszóvivő arra is kitért, hogy az árfigyelőben ma inult el egy új funkció, aminek segítségével az ember rá tud szűrni egy térképen a hozzá legközelebb lévő boltokra és meg tudja nézni azoknak az árait.

Új otthonteremtési támogatás

A kormány még nem döntött az új támogatásról, egyenlőre még csak javaslatok vannak. Jelenleg készül a részletes előterjesztés, amint ezt elfogadta a kormány több információt is meg fognak velünk osztani Gulyás Gergely szerint

A cél az az, hogy alacsony kamat mellett jelentős támogatáshoz, hitelhez lehessen jutni, illetve a gyerekek száma alapján csökkenni fog a visszafizetendő összeg. Az szintén biztos, hogy nemcsak új lakás vásárlására lehet majd dönteni. A cél az, hogy január 1-el életbe léphessen az új támogatási program

- emelte ki a miniszter, aki a támogatások kapcsán azt is elmondta, hogy az idén nem várható hatósági áras tűzifa.

Nem várható újabb benzinárstop

Mindig elmondtuk, hogy a hatósági ár egy olyan beavatkozás, ami rossz, de egy nagyobb rosszat tudunk elhárítani vele, akkor alkalmazzuk. Jelenleg az a cél, hogy ne Magyarországon legyen a legmagasabb az ár a környező országokat nézve

- mondta el Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy nyilván van egy szám, ami után már bevezetik az árstoppot, azonban nem tudott konkrét számot mondani.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem